foto: imago images/Lehtikuva
Latvijas izlasei ir spēcīgs arguments, lai cerētu uz pozitīvu iznākumu pret Kanādu
Rodrigo Ābols pirms diviem gadiem šturmē Kanādas izlases vārtus līdz šim vienīgajā Latvijas izlases izcīnītajā uzvarā pār kanādiešiem pasaules čempionātu vēsturē.
Hokejs
2023. gada 12. maijs, 15:54

Latvijas izlasei ir spēcīgs arguments, lai cerētu uz pozitīvu iznākumu pret Kanādu

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlasei pasaules čempionāta pirmajā spēlē ir viena priekšrocība, kas varētu palīdzēt apgāzt bukmeikeru prognozes un ļaut iegūt kādu punktu arī pret Kanādas izlasi.

Kanādas hokeja izlase "Arēnā Rīga" gatavojas spēlei pret Latviju

Kanādas hokeja izlase 11. maijā aizvada treniņu "Arēnā Rīga", gatavojoties 12. maija spēlei pret Latviju.

gallery icon

“Bez spožām zvaigznēm un ikdienas līdzjutējam ne pārāk dzirdētiem uzvārdiem” – tādu raksturojumu par šo Kanādas izlasi nācies dzirdēt visai bieži. Līdzīgā situācijā pirms diviem gadiem Rīgā mums izdevās apspēlēt kanādiešus ar 2:0. Pirmo un pagaidām vienīgo reizi ceturtdaļgadsimtā. Pavisam tuvu uzvarai esam bijuši vēl pāris reižu. 1997. gadā debijas reizē A grupā Latvija bija vadībā ar 3:1, tomēr spēle beidzās neizšķirti 3:3. Vēl vienu neizšķirtu pamatlaikā panācām pirms pieciem gadiem, tikai pagarinājuma 46. sekundē uzvaru kanādiešiem izrāva pašlaik planētas labākais hokejists Konors Makdeivids.

Lai nu kā, Latvijas izlases karstasinīgākie fani cer, ka šos kanādiešus mums ir jāuzvar katru vakaru. Taču pietiek atvērt abu komandu spēlētāju CV, lai saprastu, ka bukmeikeru izliktie koeficienti, kas paredz Kanādas izlases uzvaru ar 2–3 vārtu pārsvaru, ir visnotaļ objektīva prognoze. Ja mēs savu no NHL izkritušo uzbrucēju gaidām gluži kā mesiju, tad Kanādas izlasē ar pasaules spēcīgākās līgas pierakstu ir visi spēlētāji, izņemot vienu jeb nākotnes talantu Adamu Fantilli.

Šis Kanādas izlases sastāvs aizvadītajā NHL regulārajā sezonā kopā ir sametuši 182 vārtus. Līgā, kura lielākai daļai Latvijas izlases spēlētāju tā arī paliks kā tāls un nesasniedzams sapnis.

Tomēr ir viena nianse, kas līdzsvaro abu komandu spēku samērus un, iespējams, ļaus Latvijas izlasei cīnīties par uzvaru arī šīvakara spēlē. Tā ir attieksme pret pasaules čempionātu un attiecīgi gatavība tam.

Latvijas izlase pusotru mēnesi skrējusi krosus Grīzņkalnā, gājusi trenažieru zālēs un svīdusi ledus laukumā. Darījusi visu to, ko spēlētāji ierasti dara pirms sezonas, ielikusi pamatīgu bāzi un plānojusi šo darbu tā, lai pasaules čempionāta laikā kājas pašas nestu uz priekšu. Komandas kapteinis Kaspars Daugaviņš atklāja, ka tik smagu nometni neatceras sen. Tāpēc nav pārsteigums, ka pēdējās pārbaudes spēlēs Latvijas izlase izskatījās ātrāka un saspēlētāka par saviem pretiniekiem. Pusotrs mēnesis kopīga darba, tostarp pie taktikas niansēm, nevar kaut kur vienkārši pagaist. Cits jautājums, vai labākā sportiskā kondīcija netika sasniegta mazliet par ātru un vai to izdosies noturēt līdz turnīra beigām. Nav šaubu, ka šovakar uz “Arēnas Rīga” ledus būs Latvijas izlase, kura ir labā kondīcijā, ar pašiem skaidru taktisko vīziju un pārpildīto tribīņu dotu milzīgu enerģiju skriet pēc katras ripas, grauzt ledu visiem līdzekļiem un ķerties pie katra salmiņa.

Kanādas izlase?  No viņu nometnes dzirdams, ka būs laba atmosfēra un jautrs vakars. Par kanādiešu sportiskajām ambīcijām šaubu nav, viņi ir atbraukuši vinnēt šo turnīru, bet par to būs jādomā pēc pāris nedēļām izslēgšanas spēlēs. “Zinu, ka turnīra laikā katra nākamā spēle mums būs labāka par iepriekšējo. Domāju, ka mums tā būtu laba pieredze, ja ar kādām grūtībām saskartos jau turnīra sākumā,” Kanādas medijs TSN citējis valstsvienības galveno treneri Andrea Turini. Starp rindām var lasīt, ka kanādieši pagaidām daudz neprāto par rezultātu un pirmās spēles viņiem ir tikai kā gatavošanās posms. Bez jebkādiem krosiem, štangām un papildus izaicinājumiem. Viņi ir atbraukuši uz pasaules čempionātu labi pavadīt laiku un uzspēlēt hokeju. Spēle pret Latviju būs tikai viens vakars šajā ceļojumā, kura iznākumam gan komandā, gan Kanādā diez vai pievērsīs lielu uzmanību. Attieksme pret šo vienu konkrēto spēli ir vienīgais iemesls, kādēļ Latvijas izlases līdzjutēji vakaru var gaidīt ar cerībām. Nelielām cerībām.

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā

Latvijas hokeja izlase 2023. gada pasaules čempionātā - hokejistu, treneru un apkalpojošā personāla oficiālie foto.

gallery icon

Latvija pret Kanādu pasaules čempionātos

1935. gada 20. janvārī 0:14

1997. gada 30. aprīlī 3:3

2002. gada 27. aprīlī 1:4

2003. gada 7. aprīlī 1:6

2004. gada 30. aprīlī 0:4

2005. gada 30. aprīlī 4:6

2006. gada 11. maijā 0:11

2008. gada 4. maijā 0:7

2009. gada 7. maijā 2:4

2010. gada 10. maijā 1:6

2015. gada 1. maijā 1:6

2018. gada 14. maijā 1:2 (pag.)

2021. gada 21. maijā 2:0