foto: EPA/Scanpix
Krievijas basketbola lielākais spīdeklis Aleksejs Šveds konflikta laikā guvis smagu galvas traumu
Aleksejs Šveds pēdējos aptuveni desmit gadus tiek uzskatīts par labāko Krievijas basketbolistu. Šeit viņš (ar bumbu) spēlē pret "Lokomotiv Kubaņ".
Basketbols
2023. gada 2. maijs, 15:38

Krievijas basketbola lielākais spīdeklis Aleksejs Šveds konflikta laikā guvis smagu galvas traumu

Jauns.lv

Krievijas pēdējās desmitgades labākais basketbolists Aleksejs Šveds ticis nogādāts slimnīcā ar smagu galvas traumu dažas stundas pēc tam, kad viņa pārstāvētā Maskavas CSKA basketbola komanda pirmo reizi nespēja kvalificēties VTB Vienotās basketbola līgas finālam.

Okupantu līgā, kā jau ierasts, Maskavas CSKA tika uzskatīti par galvenajiem favorītiem, tomēr viņi sērijā līdz četrām uzvarām septītajā mačā ar 98:103 sensacionāli piekāpās Krasnodaras “Lokomotiv Kubaņ” basketbolistiem, kas finālā spēkosies ar Sanktpēterburgas “Zeņit” un Kazaņas “Unics” pāra uzvarētājiem. Tikmēr Krievijas armijas simbols ne vien pēc izgāšanās būs spiests spēlēt par bronzu, bet uz laiku palicis arī bez sava uzbrukuma līdera Alekseja Šveda.

Kā vēsta Eurohoops.net, Šveds bija devies uz kādu Maskavas restorānu, acīmredzot lai remdētu zaudējuma sāpes pēc neveiksmes okupantu līgas pusfināla sērijā, un iekūlies konfliktā.

Šveds 1. maija vakarā esot jau devies prom no restorāna, kad viņam kāds uzbrucis. Uzbrukuma rezultātā savulaik NBA spēlējušais basketbolists esot kritis un guvis smagu galvas traumu.

Trīsdesmit četrus gadus vecais sportists ar neatliekamās medicīniskās palīdzības ekipāžu esot nogādāts slimnīcā. Policijā sākta izmeklēšana par notikušo.

Kā Krievijas medijiem atklājis CSKA kluba prezidents Andrejs Vatutins, Šveds joprojām atrodas slimnīcā, tomēr viņa dzīvībai briesmas nedraudot. Par konflikta iemesliem un traumas nopietnību Vatutins nezinot teikt.

Aleksejs Šveds tiek uzskatīts par pēdējo gadu labāko Krievijas basketbolistu. Viņš kopā ar izlasi 2011. gadā izcīnīja Eiropas čempionāta bronzu, gadu vēlāk pie bronzas tika arī Londonas olimpiskajās spēlēs. No 2012. līdz 2015. gadam Šveds pārstāvēja NBA klubus Minesotas "Timberwolves", Filadelfijas "76ers", Hjūstonas "Rockets" un Ņujorkas "Knicks". Visos klubos viņš izcēlās ar prasmīgu spēli uzbrukumā un pieticīgām darbībām aizsardzībā. Kopš 2015. gada viņš atgriezās Eiropā, un bija līderis ULEB Eirolīgā savulaik spēlējušajos klubos Maskavas apgabala "Himki" un Maskavas CSKA. Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā uz Eiropas basketbola skatuves ne Šveds, ne arī citi Krievijas groza bumbas meistari vairs nav redzami. Viņi turpina basketbola spēlēšanu savā burbulī par okupantu līgu dēvētajā VTB basketola līgā.