foto: ZUMAPRESS.com
Pitsburgas fani nav iepriecināti – kāpēc aizmainīja Teodoru Bļugeru?
Teodors Bļugers vasarā kļūs par neierobežoti brīvo aģentu, varēs saņemt jebura kluba piedāvājumu un Pitsburgas “Penguins” cīņā par elites klases mazākuma speciālistu vairs nebūtu konkurētspējīgi.
Hokejs
2023. gada 3. marts, 13:10

Pitsburgas fani nav iepriecināti – kāpēc aizmainīja Teodoru Bļugeru?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Teodora Bļugera iekļaušana kādā Pitsburgas “Penguins” veiktā maiņas darījumā nebija liels pārsteigums, kas nekādi nemaina Latvijas izlases uzbrucēja statusu NHL spēlētāju tirgū, kur viņš tiek uzskatīts par elites klases speciālistu mazākuma spēlē.

Viens no galvenajiem aspektiem, kādēļ “Penguins” ģenerālmenedžeris Rons Hekstals lēma par Bļugera aizmainīšanu, bija komandas algas griestu atbrīvošana no līguma summmas un jelkāds ieguvums par latvieti, kuram vasarā nespētu likt galdā atbilstošu līgumu. Par Pitsburgas pingvīnu “Last Dance” jeb pēdējo deju hokeja apskatnieki pagājušajā vasarā krustu šķērsu izrakstījās abpus Atlantijas okeānam. Šķita, ka ar jauniem līgumiem komandas trīs veterānus un arīdzan superzvaigznes Sidniju Krosbiju, Jevgeņiju Malkinu un Krisu Letangu zem viena jumta nekādi nedabūt. Tomēr tas izdevās. No vienas puses fani priecājās par zvaigžņu noturēšanu, no otras – veterānu ilgtermiņa līgumi klubu velk arvien dziļākā stagnācijā. Hekstalam, raugoties tuvākā nākotnē, būs pavisam maz līdzekļu jaunu vērienīgu līgumu parakstīšanai. Ar tādu pie viņa kabineta durvīm nākamajā vasarā stāvētu arī Bļugera aģents.

Bļugera aģents prasīs daudz

“Penguins” Tedi izvēlējās 2012. gada NHL drafta otrajā kārtā. Pēc Minesotas Universitātes absolvēšanas “Penguins” sistēmas fārmklubā Bļugers nonāca 2015./2016. gada sezonā,, bet kopš 2018. gada rudens bija pilnvērtīgs NHL spēlētājs. Piecu sezonu laikā Bļugers kļuva par vienu no labākajiem mazākuma speciālistiem visā līgā. To redzēja gan “Penguins” iepriekšējais ģenerālmendžeris Džims Razerfords, gan pirms nepilniem diviem gadiem tikko amatu ieņemušais Rons Hekstals. Katrs nākamais Bļugera līgums bija lielāks un šajā sezonā viņš saņem 2,2 miljonus dolāru pirms nodokļu nomaksas. Diezgan droši var prognozēt, ka nākamajā vasarā Bļugera aģents mēģinās izsist spēlētāja lielāko līgumu viņa karjerā. Tiek lēsts, ka nebūtu nepieklājīgi prasīt pat četrus miljonus sezonā. Šovasar Bļugers kļūs par neirobežoti brīvo aģentu, proti, viņš var izvēlēties jebkura kluba piedāvājumu. Šādā situācijā, algu griestu dēļ, “Penguins” vienkārši nevarētu iesaistīties cīņā par Bļugeru. Tādēļ šis maiņu darījumu brīdis bija pēdējā iespēja, lai mazliet atbrīvotu komandas algu slogu un pretī dabūtu vismaz kaut ko. Šajā gadījumā NHL vēl nespēlējušu un tūdaļ uz AHL aizsūtītu 22 gadus vecu aizsargu un nākotnes drafta trešo kārtu. Raugoties šīs sezonas perpektīvās, “Penguins” tas ir zaudējums un tādēļ ir saprotama Pitsburgas fanu asā reakcija sociālajos tīklos. Viņi mīlēja Tedi par uzticību klubam, par gulšanos zem ripām, par melno darbu. Šodien izskatās, la latvieti aizmainīja pret faktiski neko.

Uzlabot Lasvegasas mazākumu

Dūmi par iespējamo Bļugera maiņu Pitsburgas medijos tika kūpināti ik pa brīdim. Dažubrīd pavīdēja arī konkrētākas aprises, piemēram, Edmontonas “Oilers”, kur līdzās zvaigžņotam uzbrukumam trūkst Bļugera kalibra aizsardzības speciālistu ceturtajā maiņā. Tomēr beigu beigās viss izvērtās mazliet citādāk un Latvijas hokeja līdzjutējiem tāpat gana interesanti. Bļugers ir nokļuvis Lasvegasas “Golden Knights”, kas pašlaik ir pirmajā vietā Rietumu konferencē un ir starp tām komandām, kas Stenlija kausa pacelšanu redz kā reāli sasniedzamu mērķi. Acīmredzama ir saikne starp “Golden Knights” tikai 16. vietu visā līgā vairākuma neitralizācijā un Bļugera piesaistīšanu.

Atlaist Hekstalu!

“Penguins” līdzjutēji Bļugeru uz viņa nākamo darba vietu pavada ar siltiem vārdiem. Tāds ir hokeja bizness, kurā skumjas un pat tiešā nozīmē viena otra asara pēdējās dienās ir bijusi vairāku komandu ģērbtuvēs no Losandželosas līdz Toronto. Karstasinīgākie pingvīnu fani pieprasa Hekstala demisiju, taču tas nav tiešā saistībā ar Bļugera aizmainīšanu, bet gan ģenerālmenedžera darbu kopumā. Šādus saukļus, turklāt ne atsevišķu fanu, bet visu tribīņu kopkorī, dzird jau vairākas nedēļas. Pēdējo divu sezonu laikā no “Penguins” prom devušies vairāki spēlētāji, kuri pa īstam uzspīdējuši jau citās komandās, kamēr pretējā virzienā nekas tāds nav novērots. Arī šajā maiņu gadatirgū Hekstals izskatās ļoti pieticīgi.

 Zīmīgi, ka drīz pēc Bļugera atdošanas “Penguins” no Nešvilas “Predators” iemainīja 31 gadu veco Markusu Granlundu. Kā izteicies viens no “Athletic” portāla hokeja apskatniekiem, uz Pitsburgu devies uzbrukuma ziņā labāks spēlētājs, taču tas nekādi neaptur komandas kopēju stagnāciju. NHL vidēji vecāko komandu papildināja vēl viens trīsdesmitgadnieks.

Elites aizsargs savā sliktākajā sezonā

Par to, kurp ved “Penguins” tālākie ceļi un vai komanda vispār iekļūs Stenlija kausa izcīņā, Bļugeram vairs nav jāuztraucas. Tiesa, arī Lasvegasas fanu mīlestību latvietim vēl būs jāiekaro. Tie, kas hokejā redz tikai gūtos vārtus un rezulatīvās piespēles, šaubīgi norāda uz Teda šīs sezonas statistiku. Tā ir sliktākā viņa piecas sezonas ilgajā karjerā un pirmā ar negatīvu “plus mīnus” rādītāju. Tomēr “Golden Knights” paziņojuma ievadā ir teikts, ka ģenerālmenedžeris Kelijs Makrimons ir atvedis elites klases mazākuma un aizsardzības speciālistu. Uz to norāda arī statistika. Bļugers šosezon 84 procentu gadījumu iemetienu piedalījies savā zonā, kas ir trešais augstākais rādītājs NHL. Tas tieši norāda, ka latvietis bija “Penguins” pirmā opcija spēlei nevienādos sastāvos vai vienkārši aizsrdzībā. Pat, neraugoties uz ne pārāk veiksmīgo sezonu, mazākumā pingvīni spēlējuši veiksmīgāk nekā Lasvegasa. Par to, ka Bļugers ir elites klases aizsrdzības meistars, liecina arī fakti, ka viņš ir viens no 56 spēlētājiem, kuri pēdējo trīs sezonu laikā mazākumā spēlējuši vairāk nekā 300 minūtes. Šajā pulciņā, ielaisto vārtu ziņā, spēlējot formātā “četri pret pieci”, Tedim ir ceturtais labākais rādītājs.

Lasvegasā uzskata, ka šāda tipa spēlēlājs viņu komandā nav bijis kopš Eda Belmāra laikiem, kurš spēlēja “Knights” pirmajās divās sezonās un 2018. gadā bija viena no atslēgas figūrām ceļā uz Stenlija kausa finālu kluba debijas sezonā.

Cerēsim, ka nokļūšana jaunā vidē un ne mazāk ambiciozā komandā Bļugeram dos svaigas emocijas, kas darāmo savā laukuma pusē ļaus papildināt ar jaunu uzrāvienu pretinieka zonā, gūtiem vārtiem un atgriešanos pozitīvā lietderības koeficienta sadaļā.

Ceturtā maiņa

Par Bļugera lomu “Knights” komandā viss ir skaidrs. Tā būs ceturtā maiņa, mazākums. Iespējams, spēle pret pretinieku līderiem, ripu pārtveršana. Tās ir lietas, kuras Tedis pieprot vislabāk. Nesavtīgo ziedošanos komandas interešu labā un uzticību savam klubam Lasvegasā izceļ kā Bļugera svarīgākās cilvēciskās īpašības.

Par pirmajām  maiņām šobrīd nav pat vērts sapņot, tur centra uzbrucēju pozīcijā ir citas zvaigznes. Pirmajā - 2015. gada drafta piektais numurs, iepriekš Bufalos “Sabres” kapteinis amerikānis  - Džeks Eikels. Otrajā - viens no Zviedrijas hokeja labākajiem centriem - Viljams Karlsons. Trešajā -  cilvēks orķestris, kanādietis - Čandlers Stīvensons -, kurš spēlē gan vairākumā, gan mazākumā un ar 12+38 ir “Golden Knights” rezultatīvākais spēlētājs.

Ja raugāmies uz ceturto maiņu, tad tās centrā pēdējā laikā bija 24 gadus vecais Brets Houdens, kurš allaž bija arī viena no izvēles opcijām spēlei mazākumā. Viņam gan šajā sezonā tikai 33 spēles un 3+3 punkti, tātad statistikas ziņā pat sliktāk nekā Bļugeram. Vajadzībās gadījumā Houdens var spēlēt arī kā malējais uzbrucējs un droši vien to var veikt arī Bļugers. Iespējams, vieta ceturtajā maiņā atradīsies abiem.

Latvijas izlases un Rīgā gaidāmā pasaules čempionāta kontekstā par Bļugeru visdrīzāk jāaizmirst. “Golden Knights” spēlēs izslēgšanas spēlēs un pirmajā kartā būs favorītu statusā. Pat, ja sezona beigsies ātrāk nekā cer Nevadā, Tedim darba kārtības pirmajā vietā bus jauna līguma parakstīšana. Vai tas būs Lasvegasā, vai kādā citā komandā – laiks rādīs.