foto: Nauris Macius/Facebook
"Žalgiris" vadītājs darot pāri brāļiem Macjiem no Latvijas; viņi sūdz tiesā pāridarītāju
Brāļi Macji.
Basketbols
2023. gada 22. februāris, 17:50

"Žalgiris" vadītājs darot pāri brāļiem Macjiem no Latvijas; viņi sūdz tiesā pāridarītāju

Jauns.lv

Trešdien, 22. februārī, brāļi no Latvijas Normunds un Nauris Macji, kas kļuvuši plaši populāri Lietuvā, iesūdzējuši tiesā Kauņas kluba vadītāju Pauļu Motejūnu, jo viņiem ir aizliegts apmeklēt "Žalgiris" arēnu, vēsta 15min.lt.

Kašķa iemesls starp Macjiem un Motejūnu meklējams 10 gadus senā vēsturē. Tolaik, Kauņas “Žalgiris” spēlēja pret Madrides “Real”, bet pēc spēles viens no lietuviešu kluba faniem brāļiem Macjiem nonāca asā konfliktā ar Madrides “Real” zvaigzni Rūdiju Fernandesu. Rezultātā "Žalgiris" klubam tika piespriests 25 tūkstošu eiro naudas sods, bet konfliktā iesaistītajam vienam no brāļiem Macjiem – 10 tūkstošu eiro sods. Interesanti, ka šo naudas summu savulaik saziedoja Lietuvas iedzīvotāji. Tomēr kopš incidenta brāļiem liegts iekļūt Kauņas arēnā. Tāpēc brāļi Macji iesūdzējuši tiesā Kauņas kluba vadītāju Pauļu Motejūnu.

Izplatītajā vēstulē Macji sūdzas, ka saistībā ar Kauņas "Žalgiris" kluba un arēnas vadītāju Pauļus Motejūna lēmumu Normunds Macjus jau 10 gadus nedrīkst apmeklēt arēnā notiekošās spēles vai koncertus.

Viņa brālis Nauris brīnās, kāpēc cilvēki, kas pastrādājuši pat smagus noziegumus, pēc 10 gadiem cietumā izpērk savu vainu un drīkst apmeklēt "Žalgiris" arēnu, kamēr "Žalgiris" arēnas durvis līdz šim viņiem nav pieejamas. Tāpēc brāļi vērsušies Kauņas tiesā.

Arēnas īpašums pieder Kauņas pilsētas pašvaldībai, tāpēc prāvā tiek uzdots jautājums, vai arēna tiek apsaimniekota, nepārkāpjot Lietuvas Republikas likumos nostiprināto sabiedriskā labuma principu. 

Tomēr savā iesniegumā tiesai brāļi Macji nemin, ka ar uzbrukumu Madrides "Real" zvaigznei sagādājis nopietnas nepatikšanas "Žalgiris" klubam. ULEB Eirolīga toreiz Kauņas klubam piesprieda 25 tūkstošus eiro sodu. Macji sākotnēji solīja, ka šīs finansiālās saistības segs paši, taču brāļi līdz šim samaksājuši vien 5 tūkstošus eiro, vēsta 15min.lt.

«Droši varam teikt, ka brāļi Macji ir seguši tikai nelielu daļu no soda, ko viņu uzvedības dēļ Eirolīga piesprieda Kauņas "Žalgiris" klubam. Piemērojot sodu, Eirolīga toreiz ņēma vērā kluba nostāju neļaut brāļiem Macjiem apmeklēt nekādus pasākumus, kas notiks "Žalgiris" arēnā un, pamatojoties uz šo apņemšanos, piemēroja tikai ceturto daļu no maksimālā soda, kas varētu sasniegt ne vien 100 000 eiro, bet arī atņemtus punktus tabulā vai pat izslēgšanu no turnīra. Šis paliek izņēmuma gadījums "Žalgiris" arēnas un Kauņas "Žalgiris" vēsturē, tāpēc tika veikti atbilstoši pasākumi. Savukārt Eirolīga nolēma līdz mūža galam aizliegt brāļiem Macjiem piedalīties tās rīkotajās sacensībās,” vēsta Kauņas "Žalgiris" pārstāvji.

Kā zināms, 2013. gadā pēc Eirolīgas spēles Kauņā Normunds un Nauris gaidīja “Žalgira” spēlētājus. Taču pavisam negaidot pa arēnas durvīm iznāca Madrides “Real” spēlētājs Rūdijs Fernandess, kura provokācijas un simulācijas bija nokaitinājušas daudzus lietuviešu fanus. Un, lai arī Fernandess arēnu pameta miesassarga klātbūtnē, aizkaitinātais Nauris tika pie iespējas "nolaist tvaiku". Jau pēc brīža abi brāļi bija ar elektrošoku nogāzti zemē un saslēgti rokudzelžos. Savukārt Fernandess nespēja valdīt asaras.

Brāļu Macju popularitāte sasniedza nebijušus augstumus, par viņiem ziņoja mediji visā Eiropā. Viedokļi par nodarīto dalījās – vieni uzskatīja, ka rīcība bijusi loģiska un taisnīga, citi – ka vardarbība (it sevišķi alkohola reibumā) nav nekādi attaisnojama un šāds izlēciens “Žalgirim” tikai dara kaunu. Lai nu kā, iznākums bija mūža diskvalifikācija no ULEB sacensībām un 25 000 eiro soda nauda.