foto: IMAGO/tennisphoto.de
Pretiniece, kurai Ostapenko var zaudēt tikai pati
Ungārijas pirmā rakete Anna Bondara pirms pāris gadiem WTA rangā bija tikai trešā simta beigās, taču pērn sasniedza 50. vietu un šogad pirmo reizi ir spējusi uzvarēt vismaz vienu spēli arī Austrālijas atklātajā čempionātā.
Sporta zvaigznes
2023. gada 17. janvāris, 19:47

Pretiniece, kurai Ostapenko var zaudēt tikai pati

Māris Siliņš

Jauns.lv

Latvijas labākā tenisiste Aļona Ostapenko naktī uz trešdienu pēc Latvijas laika aizvadīs Austrālijas atklātā čempionāta vienspēļu turnīra otrās kārtas spēli pret ungārieti Annu Bondari.

Spēles sākums paredzēts divos naktī pēc Rīgas laika, kad Melburnā būs jau trešdienas pulksten 11. Tiesa, sinoptiķi paredz, ka pēc otrdienas milzīgā karstuma nākamās dienas būs krietni vēsākas, temperatūra nesasniegs pat 20 grādus un Melburnā drūmi līņās. Tādēļ iespējams, ka Ostapenko un Bondaras spēles sākums tiks pārcelts kādu stundu vēlāk. Taču tai noteikti vajadzētu notikt trešdien, jo tā ir pirmā no dienas sesijas spēlēm. 

25 gadus vecā Bondara WTA rangā ieņem pietiekami augsto 81. vietu, bet pērn aizsniedzās pat līdz ranga 50. pozīcijai. Skaitļi it kā norāda uz pietiekami augstu meistarību, tomēr Bondaras pieredze un spēles stils noteikti ir parocīgs Ostapenko. Šī ir tā reize, kad par Aļonas izredzēm droši var teikt, ka viņa var zaudēt tikai pati, nevis pretiniece uzvarēt. 

Ungāriete no savas profesionālās karjeras laikā aizvadītajām 344 spēlēm tikai 68 ir nospēlējusi uz “hard” seguma laukumiem.

Viņa tiek uzskatīta par māla laukumu speciālisti, uz tā izcīnījusi savu vienīgo WTA titulu, bet cietā seguma laukumi ir tikai garām ejot attiecīgajā sezonas daļā. Arī “Grand Slam” turnīros Bondara līdz šim neko lielu nav sasniegusi. Pirnajā kārtā, neesot favorītes statusā, izcīnītā 6:2, 2:6, 6:3 uzvara pār rumānieti Aņu Bogdanu viņai bija vispār pirmā Melburnas pamatturnīrā.

Arī citos “Grand Slam” turnīros ungārietei ir visai maza pieredze jeb tikai septiņas spēles, no kurām uzvarētas vien trīs – divas pērn Francijas atklātājā čempionātā un viena ASV čempionātā. Pirmās kārtas spēlē ungārietei daudzas lietas padevās no rokas, astoņas netveramas serves ir viņai visai neraksturīga statistika. 

Ostapenko un Bondara līdz šim nav tikušās, taču var nojaust, ka šoreiz laukumā Latvijas tenisiste būs tā, kas mēģinās piedāvāt dominējošu tenisu. Tāds tas izdevās gan sezonas pirmajā spēlē Adelaidā pret čehieti Karolīnu Pliškovu, gan Austrālijas čempionāta pirmajā kārtā pret ukrainieti Dajanu Jastremsku.

Ar 73% pirmās serves trāpījumiem un 79% uzvarētu izspēļu pie pirmās serves par Aļonas pārākumu šaubu neradās. Taču Ostapenko šajā sezonas jau bijušās divas spēles, kad pirmās serves trāpījumi bija nedaudz aiz 60 procentu robežas, to papildinot ar lielu skaitu nepiespiestu kļūdu. Lieki piebilst, ka ar neviltotu izbrīnu sejā Ostapenko šīs divas spēles zaudēja. 

Par Bondaras mazo pieredzi “Grand Slam” turnīros jau minēts augstāk. To var papildināt ar tādiem faktiem, ka viņa vēl ne reizi nav uzvarēju ranga pirmā divdesmitnieka tenisisti un zaudējusi visas trīs šādas spēles. Savukārt uz cietā seguma laukumiem  ne reizi nav izdevies pārspēt pat Top–40 spēlētāju. Savukārt Ostapenko līdz šim tā devētajos sezonas lielajos turnīros pret spēlētājām, kas nav ranga piecdesmitniekā, uzvarējusi 12 no 14 spēlēm.

Aļona ir izteikta favorīte arī bukmeikeru vērtējumā, kuri paredz pārliecinošu uzvaru divos setos. Ostapenko ir labas izredzes sasniegt trešo kārtu un aizstāvēt pērn par šādu panākumu izcīnītos punktus, kas WTA rangā ļaus saglabāt vismaz pašreizējo 17. vietu.