foto: AP/Scanpix
Mirkli pēc trieciena pa galvu NFL spēlē amerikāņu futbolistam apstājas sirds
Damar Hemlins saļimst uz laukuma.
Sporta zvaigznes
2023. gada 3. janvāris, 13:21

Mirkli pēc trieciena pa galvu NFL spēlē amerikāņu futbolistam apstājas sirds

Jauns.lv

Nacionālās futbola līgas (NFL) mačs starp Sinsinati “Bengals” un Bufalo “Bills” tika pārtraukts pirmās ceturtdaļas izskaņā pēc tam, kad laukumā saļima “Safety” pozīcijas spēlētājs Damars Hemlins. Mačs pēc notikušā vairs netika turpināts.

Mirkli iepriekš “Bills” komandas spēlētājs Hemlins bija veicis veiksmīgu paņēmienu pret Tī Higinsu, ietriecoties pretinieku spēlētāja ķermenī ar galvu. Pēc sadursmes Hemlins spēra dažus līganus soļus un sabruka uz zāliena.

Laukumā nekavējoties izskrēja mediķi un amerikāņu futbolistam tika veikta pirmā palīdzība. Vēlāk Hemlina pārstāvētā komanda Bufalo “Bills” pavēstīja, ka spēlētājam uz laukuma bija apstājusies sirds, bet ārstu operatīvā rīcība spēja atjaunot sirdsdarbību. Sportists tika nogādāts Sinsinati slimnīcā, kur viņš tika ievietots mākslīgi izraisītā komā. Hemlina veselības stāvoklis esot uzlabojies, un tas vairs netiek raksturots kā kritisks.

Tomēr neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsts Entonijs Kardillo sarunā ar CNN atklājis, ka nākamās 12-24 stundas būšot liktenīgas, lai saprastu, ka notiks ar Hemlinu.

Notikušais satriecis miljoniem sporta līdzjutēju visā pasaulē, kas sociālajos tīklos izteikuši šausmas par notikušo un tur īkšķus, lai “Bills” spēlētājs atlabtu. Zīmīgi, ka dažu stundu laikā pēc notikušā, Hemlina aizsāktā labdarības kampaņa, ar kuras palīdzību tiek daudziem maznodrošinātiem bērniem nogādātas Ziemassvētku dāvanas, “Go Fund Me” platformā savākusi vairāk nekā 3 miljonus ASV dolāru.

Ar Damaru Hemlinu notikušais neviļus liek atcerēties 2020. gada Eiropas čempionātu futbolā, kad grupu turnīra spēlē pret Somiju laukumā saļima dāņu futbola zvaigzne Kristiāns Ēriksens. Ar viņam uz brīdi bija apstājusies sirds. Neraugoties uz bažām, vai Ēriksens varēs turpināt pilnvērtīgu dzīvi, viņš spēja pat atgriezties visaugstākā līmeņa sportā, jo dānim tika implantēts sirds stimulators. Ēriksens ne vien atgriezies par pasaules spēcīgāko futbola čempionātu uzskatītajā Anglijas premjerlīgā, pārstāvot Mančestras “United”, bet arī bija viens no Dānijas valstsvienības līderiem Katarā nesen notikušajā Pasaules kausā futbolā.

 Cerēsim arī uz Damara Hemlinu ātru un pilnvērtīgu atlabšanu.