foto: Brett Davis-USA TODAY Sports/Sipa USA/ Vida Press
VIDEO: divi Eiropas talanti NBA mačā zīmīgā vietā sarīko pamatīgu kautiņu, kas beidzas ar nokdaunu
Grūti spriest, vai Morica Vāgnera rīcība bija nejauša, vai arī viņš apzināt pagrūta Heizu.
Basketbols
2022. gada 29. decembris, 14:06

VIDEO: divi Eiropas talanti NBA mačā zīmīgā vietā sarīko pamatīgu kautiņu, kas beidzas ar nokdaunu

Jauns.lv

Pamatīgi asumi izvērtās nacionālās basketbola asociācijas (NBA) 28. decembra nakts spēlē starp divām no Austrumu konferences lejasgala komandām Detroitas “Pistons” un Orlando “Magic”. Turklāt šo nekārtību vaininieki bija divi Eiropas pārstāvji.

Incidenta izraisītājs bija Mičiganas Universitātes absolvents vācietis Morics Vāgners, kuru 2018. gada NBA drafta pirmajā kārtā (ar 25. numuru) izvēlējās Losandželosas “Lakers”, bet viņam atbildēja ASV dzimušais franču bijušā basketbolista Derona Heiza dēls Kilians Heizs, kurš savas basketbolista gaitas sācis tieši Francijā un arī pārstāvējis šīs valsts jaunatnes izlases.

Lai nu kā šķietami nevainīgā epizodē pirmā puslaika izskaņā Vācijas izlases uzbrucējs Vāgners cīnījās par neitrālu bumbu ar Heizu, un nevajadzīgi uzgrūda francūzi uz “Pistons” komandas soliņa. Heizs savu komandas biedru ielenkumā pamatīgi uzvilkās un iesita vācietim ar dūri pa pakausi. Vāgners no sitiena uz brīdi pat zaudēja samaņu. Domstarpībās iesaistījās gan “Pistons” spēlētāji uz soliņa, gan laukumā esošie, no kuriem aktīvākais bija Hamidū Diallo. Tāpat aizstāvēt cietušo Vāgneru pieskrēja daži “Magic” spēlētāji no laukuma un Kouls Entonijs un Mo Bamba no rezervistu soliņa.

Tiesneši pēc notikušā no spēles izraidīja Vāgneru, Heizu un Diallo, bet ļoti iespējams, ka gan šie spēlētāji, gan citi saņems arī kādas diskvalifikācijas vai naudassodus. Tas īpaši attiecināms uz komandu rezervistiem, kam spēles laikā kategoriski aizliegts iesaistīties laukumā notiekošajās aktivitātēs un pamest savas komandas rezervistu zonu.

Pašā spēlē ar 121:101 pārāki izrādījās mājinieki “Pistons”. Interesanti, ka Morica Vāgnera jaunākais brālis Francs, kurš tiek uzskatīts par Vācijas basketbola šā brīža lielāko talantu, arī pārstāv “Magic” komandu. Viņš aizvadītajā mačā bija rezultatīvākais “Magic” rindās un izcēlās ar 19 punktiem, sešām atlēkušajām bumbām un trim rezultatīvām piespēlēm. Savukārt uzvarētājiem 32 punkti Alekam Bērkam, bet 28 Sadikam Bejam.

Heizs ir 2020. gada NBA drafta septītā izvēle, bet kopumā Detroitas “Pistons” augstās cerības līdz galam nav attaisnojis, tāpēc vismaz šobrīd Mičiganas štata komanda savu nākotni aizsargu pozīcijās vairāk saista ar šī gada drafta piekto izvēli Džeidenu Aiviju un pagājušā gada drafta pirmo izvēli Keidu Kaningemu, kurš gan savainojuma dēļ šosezon laukumā vairs nedosies.

Interesanti, ka video fragmentā dzirdams, kā mača informators izmisīgi aicina klātesošos līdzjutējus palikt savās vietās, jo Detroitai ir slikta pieredze ar fanu iesaistīšanos attiecību skaidrošanā ar spēlētājiem.  2004. gada 19. novembrī Detroitas vecajā arēnā “The Palace of Auburn Hills” (tagad “Pistons” mājas spēles aizvada “Little Caesars Arena”) norisinājās visu laiku trakākās NBA nekārtības, kas nosauktas par “Malice at the Palace” un par to uzņemtas pat dokumentālās filmas. Toreiz attiecības skaidroja NBA čempioni Detroitas “Pistons” un viņu sīvākie sāncenši Indianas “Pacers”.

Masveida nekārtību rezultātā diskvalifikācijas saņēma “Pacers” spēlētāji: Rons Ārtests (tagad plašāk pazīstams kā Meta Pasaules Miers)  – uz sezonu, 30 spēļu diskvalifikācija Stīvenam Džeksonam, 15 spēles Džermeinam O’Nīlam, piecas Entonijam Džonsonam, bet viena spēle Redžijam Mileram. Savukārt mājinieku rindās sešas spēles Benam Volesam, bet pa vienai Čonsijam Bilapsam, Derikam Kolmenam un Eldenam Kempbelam. Diskvalificētie spēlētāji nedrīkst tajā laikā arī saņemt algu un šādi kopumā tika ieturēti vairāk nekā 11 miljoni ASV dolāru, no kuriem branga tiesa (gandrīz pieci miljoni dolāru) uz Ārtesta rēķina.

Vislielākos sodus saņēma spēlētāji, kas ne vien skaidroja attiecības savā starpā, bet vicināja dūres arī ar skatītājiem. Deviņi skatītāji cieta, un divi no viņiem tika nogādāti slimnīcā. Toreiz “Pacers” komandai liktenīgajā mačā 45,9 sekundes līdz pamatlaika beigām viņi bija vadībā ar 97:82, bet uzvaras vietā viņi tika pie milzu diskvalifikācijas.

Interesanti, ka komandas atkal tikās izslēgšanas spēļu otrajā kārtā, kur “Pistons” bija pārāki ar 4-2. Ne tajos mačos, ne citās regulārās sezonas spēlēs nekārtības vairs nebija, jo bija krietni palielināti apsardzes apjomi.

Zīmīgi, ka arī pagājušajā sezonā "Pistons" līdzjutēji neiztika bez asumiem savā mājas spēlē, jo Detroitas kluba centra spēlētājam Aizejam Stjuartam (tolaik tā bija vien viņa otrā sezona NBA) uzaci pārsita NBA superzvaigzne Lebrons Džeimss. Stjuarts nevilcinoties devās sevi aizstāvēt pret Losandželosas "Lakers" veterānu.

Par notikušo Stjuartam bija piesprieda divu spēļu diskvalifikāciju, bet Džeimsam vienu.