foto: ZUMAPRESS.com
Kad grandiem gandrīz neko nevajag: G un H grupā daudz intrigu, lai noskaidrotu pēdējos astotdaļfinālistus
Krištianu Ronaldu un Portugāle jau iekļuvuši astotdaļfinālā, bet, vai viņiem izdosies izvairīties no spēlēšanas pret Brazīliju, īsti nebūs viņu pašu rokās.
Futbols
2022. gada 2. decembris, 10:17

Kad grandiem gandrīz neko nevajag: G un H grupā daudz intrigu, lai noskaidrotu pēdējos astotdaļfinālistus

Jauns.lv

Šodien Pasaules kausa finālturnīrā futbolā tiks noskaidrotas astotdaļfinālistes G un H apakšgrupās, kurās vietu izslēgšanas spēlēs jau nodrošinājusi Brazīlija un Portugāle.

Plkst.17 pēc Latvijas laika H apakšgrupā Vakrā tiksies Gana un Urugvaja, bet Dohā - Portugāle un Dienvidkoreja. Plkst.21 spēkosies G apakšgrupas komandas, Serbijai tiekoties ar Šveici un Brazīlijai - ar Kamerūnu. Meistarsacīkstes tiešraidē translē Latvijas Televīzijas 7. kanāls un portāls "ltv.lv".

H apakšgrupā pēc divām spēļu kārtām pirmo vietu ar sešiem punktiem ieņem Portugāle, kas jau iekļuvusi astotdaļfinālā. Ganai ir trīs punkti, bet Urugvajai un Dienvidkorejai ir pa vienam punktam.

Portugālei ir trīs punktu un trīs vārtu pārsvars pār Ganu, kas vienīgie savas uzvaras gadījumā apdraud Portugāles pozīcijas uz pirmo vietu grupā un nomināli vieglāku pretinieku astotdaļfinālā. Lai Gana spēlētu pusfinālā viņiem jāuzvar pašiem vai jānospēlē neizšķirti un jācer uz to, ka Dienvidkoreja neuzvarēs Porugāli, visticamāk, ar divu vārtu pārsvaru. Dienvidkorejai jāuzvar pašiem un jācer uz Urugvajas panākumu vai neišķirtu otrā, bet šādā gadījumā, visticamāk, portugāļi būtu jāpieveic ar vismaz divu vārtu starpību. Savukārt Urugvajai jāuzvar pašiem un jācer, ka Dienvidkoreja neuzvar Portugāli. Ja tomēr Āzijas komanda pārsteidz 2016. gada Eiropas čempionus, tad pašiem jāuzvar par divus vārtus lielāku starpību.

Katarā sākas lielais futbols: Pasaules kausa atklāšanas ceremonija

Katarā sācies 2022.gada nozīmīgākais sporta notikums - 22.Pasaules kauss futbolā.

gallery icon

Portugāle ar 3:2 svinēja uzvaru pār Ganu un ar 2:0 pieveica Urugvaju. Dienvidkoreja ar Urugvaju spēlēja 0:0, bet Ganai zaudēja ar 2:3.

Vienīgajā savstarpējā cīņā Pasaules kausa mačos Dienvidkoreja 2002. gadā savā laukumā pieveica Portugāli ar 1:0.

Urugvajas un Ganas duelī vienīgajā spēlē 2010. gada Pasaules kausā DĀR Urugvaja Ganu ceturtdaļfinālā pēc 1:1 papildlaikā pieveica vien pēcspēles sitienos (4:2), kad pēdējās minūtēs Luiss Svaress apzināti nospēlēja ar roku savā soda laukumā, neļaujot bumbai ielidot vārtos. Fernando Muslera atvairīja Asamoa Gjana 11 metru soda sitienu un Urugvaja tika pie papildlaika, 11 metru sitieniem un iekļuva pusfinālā, kurā gan Svaress nevarēja piedalīties diskvalifikācijas dēļ.

Vai lielās naudas vērts? Pasaules kausa fanu ciematiņš Katarā

gallery icon

Pēc divām spēļu kārtām G apakšgrupas līdere ir Brazīlija ar sešiem punktiem, kas jau iekļuvusi astotdaļfinālā. Šveicieši ar trim punktiem ir otrie, bet Kamerūna un Serbija tikušas pie viena punkta.

Brazīlija ar 2:0 ir pārspējusi Serbiju un ar 1:0 - Šveici. Kamerūna pirmajā mačā ar 0:1 zaudēja Šveicei, bet otrajā spēlēja 3:3 ar Serbiju.

Brazīlija ar Kamerūnu tikusies četrkārt, trīsreiz uzvarot. 1994. gada Pasaules kausā Brazīlija grupā uzvarēja ar 3:0, 2001.gada FIFA Konfederāciju kausā svinēja uzvaru ar 2:0, divus gadus vēlāk šajā pašā turnīrā vienīgo reizi uzvarēja Kamerūna (1:0), bet 2014. gada Pasaules kausa finālturnīrā savā laukumā ar 4:1 pārāka bija Brazīlija.

Serbija ar Šveici tikusies vienreiz, pirms četriem gadiem Pasaules kausa E grupā ar 2:1 uzvarot Šveicei. Šai spēlei bija visai bagāta politiskā nokrāsa, jo vārtus guva Kosovas albāņu izcelsmes Šveices valstsvienības spēlētāji: Granits Džaka un Džerdans Šakiri, kuri pēc vārtu guvumiem serbiem demonstrēja Albānijas nacionālā simbola divgalvainā ērgļa žestu. Abu sportistu ģimenes serbu agresijas dēļ bijušas spiestas pamest savas etniskās dzimtenes. Šie žesti izraisīja pamatīgu skandālu iepriekšējā Pasaules kausā. Redzēsim, vai kas līdzīgs atkārtosies arī šoreiz.

Pasaules kausā Katarā alus tiek dzerts uz nebēdu

Pasaules kausā Katarā, neraugoties uz stingro likumdošanu, alus tiek dzerts uz nebēdu.

gallery icon

Lai Brazīlija nodrošinātu pirmo vietu grupā un nomināli vājāku pretinieku astotdaļfinālā pašiem pietiek ar neizšķirtu vai Ganas uzvaru, vai neizšķirtu otrā mačā, bet pašu zaudējuma Šveices uzvaras gadījumā jācer, ka šveicieši neatspēlēs trīs vārtu starpības pārsvaru. Šveicei, lai spēlēt astotdaļfinālā pietiek ar uzvaru vai neizšķirtu, ja otrā mačā uzvar Brazīlija vai spēle noslēdzas neizšķirti. Kamerūnai, lai iekļūtu astotdaļfinālā, jāuzvar pašiem un jācer, ka uzvaru neizcīnīs Šveice, bet Serbijai jāuzvar pašiem un jācer, ka Kamerūnai neizdosies uzvarēt Brazīliju. Ja tomēr kamerūnieši pārsteidz Brazīliju, tad pašiem jāuzvar ar par vieniem vārtiem (lielāka starpība der un atrsininātu nākamo papildpunktu) lielāku starpību, turklāt, gūstot par vismaz vieniem vārtiem vairāk nekā afrikāņiem.

32 komandas sadalītas astoņās grupās pa četrām izlasēm katrā. Katras grupas divas labākās izlases iekļūst astotdaļfinālā un turpina cīņu par futbola prestižāko trofeju.

Katara ir pirmā arābu valsts, kurā notiek Pasaules kausa izcīņa futbolā. Āzijā līdz šim norisinājies viens čempionāts, un to 2002. gadā kopīgi uzņēma Dienvidkoreja un Japāna.

Šis ir arī pirmais turnīrs, kurš norisinās vēlā rudenī, nevis ierastajos vasaras mēnešos, kas saistīts ar lielo karstumu Katarā.

Šis ir pēdējais turnīrs, kurā piedalās 32 komandas, jo no nākamā Pasaules kausa 2026. gadā sacensībās startēs jau 48 izlases.

2018. gada Pasaules kausa finālturnīrā, kas norisinājās Krievija, par čempioni kļuva Francija, izšķirošajā mačā ar 4:2 pārspējot Horvātiju.