foto: Everett Collection/ Vida Press
Krievijas sporta leģenda un Olimpiskās komitejas ģenerālsekretāre aizbēgusi no valsts
Anastasija Davidova (ar seju) un Anastasija Jermakova pēc triumfa Pekinas olimpiskajās spēlēs.
Sporta zvaigznes
2022. gada 29. septembris, 14:19

Krievijas sporta leģenda un Olimpiskās komitejas ģenerālsekretāre aizbēgusi no valsts

Jauns.lv

Krievijas Olimpiskās komitejas (ROC) ģenerālsekretāre, pieckārtējā olimpiskā čempione Anastasija Davidova ir aizbēgusi no valsts, vēsta aģentūra TASS.

Davidovas aizbraukšana no Krievijas notikusi pēc daļējas militāro rezervju mobilizācijas, lai cīnītos karā Ukrainā, un Sporta ministrijas pavēles sporta federācijā pārtraukt treniņnometnes ārvalstīs.

Kā vēsta Krievijas nacionālā ziņu aģentūra TASS, Davidova ir paziņojusi saviem kolēģiem sinhronās peldēšanas bāzē Maskavā, ka viņas plānos nav atgriezties Krievijā.

Neraugoties uz saviem plāniem, ROC norāda, ka Davidova nav atkāpusies no ģenerālsekretāres amata.

Trīsdesmit deviņus gadus vecā vecā Davidova sportistes karjeru beidza pēc Londonas olimpiskajām spēlēm 2012. gadā. Viņa kopumā izcīnījusi piecas olimpiskās zelta medaļas – divas pārī ar Anastasiju Jermakovu (Atēnās, 2004. gadā un Pekinā, 2008. gadā) un trīs komandu sacensībās (arī Londonā). Sinhronajā peldēšanā par viņu vairāk zelta godalgas olimpiskajās spēlēs izcīnījusi vienīhi viņas tautiete Svetlana Romašina, kurai ir jau septiņi olimpiskie zelti.

Neraugoties uz Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) rekomendācijām, ROC nav izslēgta no starptautiskā sporta aprites. ROC prezidents Staņislavs Pozdņakovs ir izteikts Ukrainā notiekošā kara atbalstītājs un paudis viedokli, ka sportistiem būtu jābūt lepniem par iespēju cīnīties par savu valsti.

Jauns.lv jau vēstīja, ka kopš 21. septembra, kad Krievijas diktators Vladimirs Putins valstī izsludināja "daļējo mobilizāciju", simtiem tūkstošu Krievijas iedzīvotāju ir pametuši valsti, dodoties uz tuvējiem reģioniem. Simtiem tūkstošu to mēģina izdarīt arī pašlaik, tāpēc daudzviet ir noteikta pastiprināta robežkontrole.