Citi sporta veidi
2022. gada 4. februāris, 05:07

“Medaļām ir jābūt!” Eksperti prognozē Latvijas komandas izredzes Pekinā

Jauns.lv

Latvijas komandai ziemas olimpiskajās spēlēs Pekinā ir labas izredzes tikt pie vairākām medaļām. Cerības galvenokārt tiek saistītas ar sacensībām renes sporta veidos.

Latvijas olimpiskajā komandā ir 57 sportisti 11 sporta veidos, un sportistu vidējais vecums – 25,5 gadi – ir viens no mazākajiem mūsu komandas vēsturē. Tajā pašā laikā dažiem sportistiem šī būs jau piektā olimpiāde. “Pieredzes, jaunības un ambīciju kopums. Mūsu sportistu rezultāti pēdējā laikā ļauj pamatoti cerēt, ka katrs parādīs savus labākos rezultātus,” uzsver Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Žoržs Tikmers.

Par to, ka Latvijas komandai būs medaļas, nešaubās ne pašu mājās, ne ārzemēs. Piemēram, ziņu aģentūra “Associated Press” mums prognozē divas medaļas – zeltu skeletonistam Martinam Dukuram un sudrabu kamaniņu braucējiem brāļiem Šiciem. Acīmredzot šīs prognozes izteiktas, pamatojoties uz iepriekšējiem rezultātiem šajā sezonā. Tomēr olimpiskās spēles ir cits stāsts, un mums ir pamats cerībām, ka medaļu varētu būt arī vairāk par divām. Tiesa, diez vai ir iespējams sasniegt un pārspēt Sočos iespēto, kur Latvijas komanda izcīnīja piecas medaļas.

“Sezonas sākumā teiktu, ka Martina Dukura izredzes nevērtēju augstu. Sezonas beigas pierādīja, ka Martins ir atguvies. Viņš ieguva Pasaules kausu, uzvarēja sezonas līdz šim galvenās sacensības – Eiropas čempionātu. Kamanas iet, pieredze ir. Vai nesadegs? Jācer, ka šoreiz tā nebūs. Viņa izredzes iegūt zeltu Pekinā ir labākas nekā iepriekšējās divās spēlēs,” uzskata LTV žurnālists Māris Rīmenis, kurš šonedēļ sāk darbu savās 15. olimpiskajās spēlēs. Viņš lielāku medaļu birumu gaida no kamaniņu braucējiem. “Trijos no četriem veidiem ir jācīnās par medaļām. Ņemot vērā brāļu Šicu un stafetes komandas reitingu, mums pat ir jābūt medaļās. Divām medaļām ir jābūt!”

1988. gada olimpiskais čempions bobslejā un Latvijas karognesējs četrus gadus vēlāk Albērvilā Jānis Ķipurs ir pārliecināts, ka Oskaram Ķibermanim ir pa spēkam izcīnīt medaļu. “Sezonas beigas izdevās labas – uzvara Eiropas čempionātā. Situācija izskatās cerīgi.  Bobslejā ir jāsapas visam. Pašiem jābūt fiziski un psiholoģiski gataviem, jābūt labai tehnikai, kamanām, slidām, labai ekipāžas sadarbībai. Ķibermanim viss nepieciešamais ir visaugstākajā līmenī. Tikai jābūt noskaņojumam, meistarība ir,” spriež olimpiskais čempions.

“Tādos sporta veidos kā kamaniņas, skeletons. Arī pēdējais sasniegums Eiropas čempionātā bobslejā liecina, ka sportisti ir labākajā kondīcijā. Viņi būs konkurētspējīgi,” uzskata LOK prezidents Tikmers. Viņaprāt, būtu ļoti simboliski, ja zelta stafeti no 3x3 basketbola komandas ziemas olimpiādē pārņemtu Latvijas kamaniņu sporta komanda.

Neilgi pirms olimpiskajām spēlēm ar trešo vietu un skaistu slidojumu Eiropas čempionātā iepriecināja Deniss Vasiļjevs. Pekinā daiļslidošanā favorītu pulkā gan būs Āzijas un Amerikas slidotāji. Vasiļjeva izredzes uz medaļu tiek vērtētas kā nelielas.

“Eiropas čempionātā Vasiļjeva sniegums brīvajā programmā bija labākais, taču īsajā programmā trūkst tehniskās sarežģītības. Ja viņš tajā ieliktu vienu četrkāršo lēcienu, tad arī olimpiādē varētu pretendēt uz sešnieku. Tomēr konkurenti, tie paši japāņi un amerikāņi, lec pa četriem pieciem četrkāršajiem lēcieniem, kamēr Vasiļjevam pašlaik ir viens. Arī tas ir ļoti labi,” uzskata daiļslidošanas trenere Alma Lāce, kura 1992. gada pārstāvēja Latviju pirmajās ziemas olimpiskajās spēlēs pēc neatkarības atjaunošanas.

Īpašs stāsts būs par hokeja izlasi, kas visai olimpiskajai komandai piešķir solīdumu. Tā kā olimpiskajās spēlēs nepiedalās NHL spēlētāji, spēku samēri šķiet visai līdzīgi, turklāt pamatīgas izmaiņas var ieviest pozitīvi vīrusa testi. Hokejā iespējami visdažādākie pārsteigumi. “Lai dievs dod, ka šajos vīrusa apstākļos turnīrs vispār beigtos. Tur viss ir iespējams – atcerēsimies Phjončanu, kad Vācijas izlase bija dažu mirkļu attālumā no zelta,” spriež Rīmenis. Savukārt LOK prezidents cer, ka Latvijas izlase būs līdzvērtīgs un neērts pretinieks ikvienam konkurentam.