foto: Artyom Ivanov/TASS/ Vida Press
Tuvojas ar cerībām un bažām apvītās Pekinas olimpiskās spēles
Citi sporta veidi
2022. gada 30. janvāris, 08:18

Tuvojas ar cerībām un bažām apvītās Pekinas olimpiskās spēles

LETA

No 4. līdz 20.februārim Ķīnas galvaspilsētā Pekinā, kā arī 75 un 180 kilometru attālajās Jaņcjinā un Džandzjagou norisināsies 2022. gada Pekinas olimpiskās spēles, kurās Latviju pārstāvēs 57 atlēti 11 sporta veidos - 32 no tiem būs individuālo sporta veidu pārstāvji un pārējie 25 ir hokejisti. Tikpat daudz sportistu Latvijas delegācijā bija arī 2006. gada Turīnas un 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Pekinā Latvijas delegācija var kļūt lielāka, ja būs nepieciešams izmantot kādu no sešiem hokejistiem, kuri varēs aizvietot traumas guvušos vai Covid-19 pozitīvos spēlētājus.

Uz ledus pieredze, jaunība un daile

Savās ceturtajās un, visticamāk, arī pēdējās olimpiskajās spēlēs piedalīsies ātrslidotājs Haralds Silovs, kurš pirms četriem gadiem Phjončhanā izcīnīja augsto ceturto vietu 1500 metru distancē. Silova ceļš uz olimpiskajām spēlēm bija ērkšķiem kaisīts. Pērn februārī pasaules čempionātā sāncensis ar slidu trāpīja latvietim pa kāju, traumējot pēdas priekšējās saites. Atgriežoties sacensību apritē, Silovs Pasaules kausā centās kvalificēties olimpiskajām spēlēm un bija pirmais rezervists 1500 metros, saņemot vienu no citu valstu neizmantotajām kvotām. Viņš Pekinā piedalīsies 1500 metru distancē un sacensībās ar kopēju startu.

Ātrslidošanā radniecīgajā sporta veidā šorttrekā startēs Reinis Bērziņš un Roberts Krūzbergs, kuri kvalificējās, pateicoties izcīnītajām vietām Pasaules kausa kopvērtējumā. Individuālajā sporta veidā, kurā milzīga loma ir komandas darbam, līdzās viņiem šosezon bija arī Endijs Vīgants, kurš gan sezonas sākumā guva traumu un pēc tam nevarēja turpināt startēt, jo nonāca pašizolācijā. Gan Bērziņš, gan Krūzbergs būs olimpisko spēļu debitanti, jo Phjončhanā startējušie Roberto Puķītis un Roberts Zvejnieks neturpina savas karjeras.

Prezidents nosauc karognesējus Pekinas olimpiskajām spēlēm

Valsts prezidents Egils Levits šodien Rīgas pilī nosauca Latvijas delegācijas karognesējus 2022. gada Pekinas ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijai - ...

gallery icon
77

Daiļslidošanā Latvija šoreiz būs pārstāvēta tikai vīriešu konkurencē, otro reizi olimpiskajās spēlēs startējot Denisam Vasiļjevam. Daugavpilietis ceļazīmi uz olimpiskajām spēlēm nopelnīja martā notikušajā pasaules čempionātā, kad kvalificējās izvēles programmai. Pasaules meistarsacīkstes viņš noslēdza 18.vietā, bet šogad janvārī Tallinā sasniedza vēl Latvijas daiļslidošanas vēsturē nebijušu panākumu - Vasiļjevs izcīnīja bronzas godalgu Eiropas čempionātā, pirmo reizi augsta ranga mačos izpildot četrkāršo lēcienu. Olimpiskajās spēlēs gan konkurence būs krietni spēcīgāka, jo cīņā par medaļām iesaistīsies titulēti sāncenši no citiem kontinentiem.

Sieviešu konkurencē Latvija nebūs pārstāvēta. Pasaules čempionātā cīņā par kvotu nespēja iesaistīties Angelina Kučvaļska, bet septembrī pēdējās kvalifikācijas sacensībās Anete Lāce pēc īsās programmas bija astotā, sešus punktus aiz labāko sešinieka, kam pienācās ceļazīmes, bet izvēles programmā viņa atkāpās uz 17.vietu. Pirms četriem gadiem Phjončhanā startējusī Diāna Ņikitina pēdējos gadus strādā treneres arodā.

Pirmie Latvijas sportisti dodas uz Pekinas olimpiskajām spēlēm

26. janvārī pirmie 20 Latvijas sportisti devās uz Pekinas olimpiskajām spēlēm. Pirmie mūsu atlēti uz Pekinu devās kamaniņu braucēji, skeletonisti, ...

gallery icon
58

Hokejs uz plāna ledus

Pekinā ledus laukumos dosies arī Latvijas hokeja izlase, kas olimpiskajā turnīrā atgriezusies pēc viena cikla pārtraukuma. Četrarpus gadus Boba Hārtlija lolotās komandas stūri vasarā pārņēma Harijs Vītoliņš, kurš, nākot talkā papildspēkiem no Nacionālās hokeja līgas (NHL), nodrošināja Latvijai ceļazīmi. Tāpat kā iepriekšējā ciklā, arī šajā ceļazīme izšķīrās pēdējā spēlē, kurā latvieši svinēja uzvaru ar 2:1, vārtus gūstot Mikam Indrašim un Rihardam Bukartam, kurus sezonas turpinājumā saveda kopā darbs klubā.

Septembrī Nacionālās hokeja līgas (NHL), spēlētāju asociācijas (NHLPA) un Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) vienošanās viesa cerības par grandiozu hokeja turnīru ar pasaulē labāko spēlētāju dalību, taču, sezonai ieskrienoties, mākoņi savilkās arvien tumšāki, un Ziemassvētku priekšvakarā tika paziņots, ka ripas meistari no "hokeja Mekas" uz Pekinu nedosies. Ja sākotnēji bija bažas par stingrajiem ierobežojumiem olimpisko spēļu norises vietā, tad vēlāk lēmumu pieņemt veicināja daudzie Covid-19 uzliesmojumi komandās un atceltie mači, no kuriem daļa tiks izspēlēta olimpisko spēļu laikā. Ar šo lēmumu Latvijas izlase palika uzreiz bez diviem hokejistiem, kuri var spēlēt centra uzbrucēja pozīcijā, - Teodora Bļugera un Zemgus Girgensona -, pietrūks arī Rūdolfa Balcera veiklo roku un Elvja Merzļikina enerģiskās spēles vārtos.

Nedēļu pirms olimpiskajām spēlēm Pekinā atver olimpisko ciematu

Astoņas dienas pirms Pekinas olimpisko spēļu sākuma ceturtdien tika atvērts olimpiskais ciemats, ievērojot stingrus Covid-19 vīrusa ierobežošanas noteikumus. Ķīnas valsts ...

gallery icon
47

Ne vieglāka situācija ir Vecajā kontinentā un Krievijā, kur viena pēc otras komanda nonāk pašizolācijā, atstājot hokejistus bez spēļu un treniņu prakses. Covid-19 nesaudzēja arī par Latvijas izlases bāzes komandu dēvēto Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandu Rīgas "Dinamo", kas valstsvienībā ir pārstāvēta ar astoņiem spēlētājiem, kuri kopš 5.janvāra nav piedalījušies nevienā oficiālā spēlē.

No 25 hokejistiem lielākā daļa jeb 17 ir debitanti, jo pirms četriem gadiem Latvijas izlase olimpiskajās spēlēs nepiedalījās. Savās trešajās olimpiskajās spēlēs piedalīsies Latvijas izlases kapteinis un delegācijas karognesējs atklāšanas ceremonijā Lauris Dārziņš, kā arī Kaspars Daugaviņš un Mārtiņš Karsums. Otrās olimpiskās spēles būs Kristeram Gudļevskim, Artūram Kuldam, Ralfam Freibergam, Indrašim un Ronaldam Ķēniņam. Saldsērīgas atmiņas par iepriekšējām olimpiskajām spēlēm ir Gudļevskim, kurš pirms astoņiem gadiem mačā ar Kanādu atvairīja 55 metienus un pēc tam piedzīvoja augšupeju karjerā. Toreiz vienā no daudzajām spilgtajām epizodēm no zaudētiem vārtiem glāba arī aizsargs Kristaps Sotnieks, kuram traumas dēļ olimpiskais turnīrs ies secen.

Pekina mēnesi pirms olimpiskajām spēlēm

Ķīna, kur 2019. gada nogalē tika konstatēti pirmie Covid-19 saslimšanas gadījumi, apņēmusies novērst koronavīrusa izplatību olimpisko spēļu laikā, īstenojot tā ...

gallery icon
43

Ņemot vērā pastāvošos riskus ar Covid-19 gadījumiem izlasēs un traumām, izlases uz Pekinu drīkstēs vest vēl sešus rezerves hokejistus, kuri nedzīvos kopā ar valstsvienībām, bet tajā pat laikā būs gatavībā aizvietot komandas biedrus. Striktie Covid-19 ierobežojošie pasākumi gan nav kliedējuši bažas, vai turnīrs aizritēs un noslēgsies veiksmīgi.

Vienīgā biatloniste

Biatlonā Latvija pirmo reizi vēsturē būs pārstāvēta tikai ar vienu atlētu, un tā šoreiz būs Baiba Bendika. Sporta arbitrāžas tiesas (CAS) piespriestā 18 mēnešu diskvalifikācija liedza piedalīties kvalifikācijā pēdējās desmitgades Latvijas vadošajam biatlonistam Andrejam Rastorgujevam, kurš gan nebija zaudējis cerību atgriezties sacensībās, taču apelācijas process ir ieildzis, līdz ar to viņam šīs olimpiskās spēles ir jāizlaiž. Starp pirmajiem rezervistiem bija Renārs Birkentāls un Sanita Buliņa, taču citas valstis no savām kvotām neatteicās, tādējādi Bendika būs vienīgā Latvijas pārstāve šajā sporta veidā.

Slēpotāji ķīvējas, ieročus izvelk arī biatlonisti

Toties lielāka biatlonistu pārstāvniecība būs distanču slēpošanā, kur Patrīcija Eiduka sieviešu konkurencē sarūpējusi pat četras kvotas, bet vīru sacensībās ir divas vietas. Uzreiz sešu (vai septiņu) slēpotāju dalību olimpiskajās spēlēs aizēnoja Latvijas Slēpošanas federācijas (LSF) un sportistu rīvēšanās par pēdējām kvotām. Sākotnēji sievietēm četras nodrošinātās kvotas tika piešķirtas Eidukai, Samantai Krampei, Kitijai Auziņai un Esterei Volfai. Atlasē, kurā cīnījās pārējās sportistes, izņemot Eiduku, gan pārliecinoši labāko rezultātu sasniedza biatloniste Bendika, taču LSF nepārliecināja sportistes solītais doties talkā ne tikai 30 kilometru distancē ar kopēju startu, bet arī stafetē. Daļa no biatlona saimes jau paguva pateikt, ko domā par slēpotājiem, bet gluži kā no gaisa nokrita "miera pīpe" - Latvija ieguva piekto kvotu, ko izmantos Bendika 30 kilometru sacensībās.

Slēpotāji gan turpināja šķilt ne tikai sniegu, bet arī mierīgu līdzāspastāvēšanu. Ja vīriešiem pēdējo gadu Latvijas vadošais slēpotājs Raimo Vīgants savu ceļazīmi uz Pekinu saņēma bez konfliktiem, tad otrās kvotas liktenis izšķīrās nevienai no pusēm glaimojošā ceļā. LSF ieskatā Induļa Bikšes un viņa trenera un tēva Zinta Bikšes izteikumi medijos bija nepatiesi, kā dēļ otrās kvotas piešķiršana tika atlikta, vēlāk to iedalot biatlonistam Robertam Slotiņam. Bikše meklēja taisnību Latvijas Olimpiskajā komitejā, kas neiejaucās federācijas lēmumā, taču lika vēlreiz visām iesaistītajām pusēm sēsties pie viena galda. Slēpošanas federācija palika pie sava un atstāja nemainītu lēmumu otro kvotu piešķirt Slotiņam.

Deviņdesmitajos gados divās olimpiskajās spēlēs startējušās biatlonistes Ievas Cederštrēmas-Volfas sešpadsmitgadīgā meita Estere būs Latvijas delegācijas jaunākā sportiste.

Uz kalna debitanti, taču bez lielākās cerības

Kalnu slēpošanā Latviju pārstāvēs debitanti Miks Zvejnieks un Liene Bondare, kuri bija vislabākajās pozīcijās pēc LSF veidotajiem kritērijiem un startēs tehniskajās disciplīnās. Latvijas vadošā kalnu slēpotāja Dženifera Ģērmane iepriekšējā sezonā izcīnīja augsto 24. vietu pasaules čempionāta slaloma sacensībās, taču olimpiskā debija šogad viņai ies secen. Daudzsološajai kalnu slēpotājai maijā tika veikta ceļgalu artroskopija, bet decembrī, atgriežoties treniņos uz kalna, gada beigās piedzīvoja kritienu un lauza atslēgas kaulu.

Lidojošā slēpotāja atgriešanās

Tikmēr pēc 86 gadu pārtraukuma Latvija ziemas olimpiskajās spēlēs būs pārstāvēta ziemeļu divcīņā - sporta veidā, kas apvieno tramplīnlēkšanu ar slēpēm un distanču slēpošanu un kurā startēs Markuss Vinogradovs. Vienīgos punktus olimpiskajā kvalifikācijā Vinogradovs izcīnīja aizpērn decembrī trīs Kontinentālā kausa sacensībās Pārksitijā, ASV, kur, izmantojot daudzu eiropiešu prombūtni, guva vietas trešajā desmitā. Šoziem 19 gadus vecais latvietis debitēja Pasaules kausā, sacensībās Otepē divreiz finišējot piektā desmita beigās.

Lielās cerības viltīgajās Jaņcjinas ledus trases virāžās

Vislielākās cerības Latvijas delegācija saista ar sacensībām Jaņcjinas ledus trasē, kur par godalgām cīnīsies kamaniņu braucēji, skeletonisti un bobslejisti. Maksimālo vietu skaitu - pa trīs vieniniekiem un divas divnieku ekipāžas - nopelnīja kamaniņu braucēji, kuri ir starp medaļu pretendentiem visās sacensībās. Sava vislabākā Pasaules kausa sezona karjerā aiz muguras ir Jurim un Andrim Šiciem, taču arī jaunie talanti Mārtiņš Bots/Roberts Plūme parādījuši, ka var cīnīties par vietām pirmajā trijniekā. Šici piedalīsies savās piektajās olimpiskajās spēlēs un lūkos izcīnīt ceturto medaļu.

Vīriešu konkurencē Latvijas komandas līderis ir Kristers Aparjods, arvien vairāk progresē Gints Bērziņš, kā arī pārsteigt var Artūrs Dārznieks. Sieviešu vadošajai braucējai Kendijai Aparjodei pilnvērtīgu sezonu liedza aizvadīt pēdas trauma, bet Pasaules kausa sezonas noslēgumā viņa atgriezās sacensību apritē. Bez Aparjodes augstvērtīgu rezultātu var parādīt arī pārējās divas latviešu kamaniņu braucējas Elīza Tīruma un Elīna Ieva Vītola. Tīrumai šīs būs karjeras pēdējās olimpiskās spēles, pēc posma Siguldā sportista gaitām punktu lika Riks Kristens Rozītis, kurš, tāpat kā Sigita Bērziņa un Ulla Zirne, iekšējā atlasē palika aiz strīpas.

Skeletonā savās piektajās olimpiskajās spēlēs startēs Martins un Tomass Dukuri. Martins pēc diviem olimpiskajiem sudrabiem Vankūverā un Sočos un pēc vilšanās Phjončhanā joprojām ir pirmā olimpiskā čempiona titula medībās. Šosezon viņš 11.reizi uzvarēja Pasaules kausa kopvērtējumā un sasniedza 60 uzvaru robežu atsevišķos posmos. Sacensībās Siguldā gan nācās piekāpties brālim, kurš 40 gadu vecumā būs Latvijas delegācijas pieredzējušākais sportists.

Sieviešu sacensībās Latvijai vienu kvotu nodrošināja Endija Lāsma Tērauda, bet Dārta Zunte krāja punktus zemāka līmeņa sacensībās un Starptautiskās Bobsleja un skeletona federācijas (IBSF) rangā palika nedaudz aiz tautietes. Tomēr pasaules junioru čempionātā, kas norisinājās pēc kvalifikācijas beigām, Zunte izcīnīja sesto vietu, sezonu noslēdza ar tikpat punktiem, cik Tērauda, un nodrošināja Latvijai otro kvotu nākamās sezonas Pasaules kausa izcīņā. Phjončhanā Latviju pārstāvējusī Lelde Priedulēna pārtrauca sportistes gaitas un kļuva par treneri. Pekinai kvalificējās viņas audzēkne Agate Besāra, kura izpildīja IBSF kritērijus, bet neiekļāvās Francijas Ledus sporta federācijas (FFSG) noteiktajos normatīvos un uz olimpiskajām spēlēm nedosies.

Bobslejā Latvija būs pārstāvēta ar divām ekipāžām divnieku un vienu ekipāžu četrinieku konkurencē. Abās sacensībās startēs pēdējo gadu Latvijas labākais pilots Oskars Ķibermanis, bet divniekos savu debiju olimpiskajās spēlēs piedzīvos Emīls Cipulis. Ķibermaņa kamanu divniekos iestums arī Matīss Miknis un viņiem četriniekos pievienosies arī Dāvis Spriņģis un Edgars Nemme. Cīņā par olimpiskajām kvotām iesaistījās arī Dāvis Kaufmanis, taču sezonas sākumā piedzīvotie kritieni neļāva aizķerties par papildu vietām olimpiskajās sacensībās. No iepriekšējos gados Pasaules kausā startējušajiem pilotiem karjeras neturpina Oskars Melbārdis un Ralfs Bērziņš. Soču olimpisko spēļu čempions Melbārdis sportista gaitas pārtrauca traumas dēļ, taču Pekinā viņš būs un palīdzēs izlasei jau kā viens no treneriem kopā ar savu ilggadējo stūmēju Daumantu Dreiškenu.

Vēl no treneriem olimpisko spēļu pieredze kā sportistiem ir Ilmāram Bricim biatlonā, Sandim Prūsim, Jānim Ozolam un skeletonistu trenerim Mihailam Arhipovam bobslejā, Matīasam Gūgenbergeram skeletonā, Harijam Vītoliņam, Artim Ābolam, Viktoram Ignatjevam hokejā, Kristapam Mauriņam, Mārtiņam Rubenim, Sandrim Bērziņam un Ināram Kivleniekam kamaniņu sportā un Evitai Krievānei šorttrekā. Kamaniņu sporta izlasē strādājošais Rubenis ir vēsturē pirmais Latvijas medaļnieks ziemas olimpiskajās spēlēs pēc neatkarības atjaunošanas - DJ Betons 2006. gadā Turīnā tā brīža Latvijas prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas klātbūtnē izcīnīja bronzas godalgu.

Latvijas komandas sastāvs dalībai Pekinas ziemas olimpiskajās spēlēs:

Haralds Silovs (ātrslidošana), Baiba Bendika (biatlons, distanču slēpošana), Oskars Ķibermanis, Matīss Miknis, Dāvis Spriņģis, Edgars Nemme, Emīls Cipulis (visi - bobslejs), Martins Dukurs, Tomass Dukurs, Endija Lāsma Tērauda (skeletons), Kendija Aparjode, Elīza Tīruma, Elīna Ieva Vītola, Kristers Aparjods, Gints Bērziņš, Artūrs Dārznieks, Roberts Plūme, Mārtiņš Bots, Juris Šics, Andris Šics (kamaniņu sports), Deniss Vasiļjevs (daiļslidošana), Roberts Krūzbergs, Reinis Bērziņš (abi - šorttreks), Kitija Auziņa, Patrīcija Eiduka, Samanta Krampe, Estere Volfa, Baiba Bendika, Raimo Vīgants, Roberts Slotiņš (visi - distanču slēpošana), Liene Bondare, Miks Zvejnieks (abi - kalnu slēpošana), Markuss Vinogradovs (ziemeļu divcīņa), Ivars Punnenovs, Jānis Kalniņš, Kristers Gudļevskis, Oskars Cibuļskis, Ralfs Freibergs, Kristaps Zīle, Kārlis Čukste, Patriks Ozols, Jānis Jaks, Uvis Jānis Balinskis, Arturs Kulda, Lauris Dārziņš, Nikolajs Jeļisejevs, Mārtiņš Karsums, Miks Indrašis, Rihards Bukarts, Rodrigo Ābols, Andris Džeriņš, Oskars Batņa, Deniss Smirnovs, Renārs Krastenbergs, Mārtiņš Dzierkals, Kaspars Daugaviņš, Roberts Bukarts, Ronalds Ķēniņš (visi - hokejs).

Tēmas

Dārta ZunteJuris ŠicsAndris ŠicsMārtiņš BotsRoberts PlūmeRiks Kristens RozītisAnete LāceMarkuss VinogradovsMiks ZvejnieksLiene BondareKitija AuziņaEstere VolfaSamanta KrampeRoberts SlotiņšIndulis BikšeRenārs BirkentālsArtūrs DārznieksElīna Ieva VītolaElīza TīrumaGints BērziņšRoberts KrūzbergsPatriks OzolsKaspars DaugaviņšASVAndris DžeriņšDeniss VasiļjevsBobs HārtlijsElvis MerzļikinsAngelina KučvaļskaNHLZemgus GirgensonsKristers GudļevskisOlimpiskās spēlesIvars PunnenovsĶīnaMiks IndrašisKHLHarijs VītoliņšRihards BukartsMārtiņš RubenisLauris DārziņšVaira Vīķe-FreibergaArtis ĀbolsKristiāns RubīnsRodrigo ĀbolsMārtiņš DzierkalsLOKViktors IgnatjevsRīgas DinamoRoberts BukartsTeodors BļugersLatvijas hokeja izlaseKristaps SotnieksLatvijaOskars CibuļskisUvis Jānis BalinskisMartins DukursMārtiņš KarsumsTomass DukursOskars MelbārdisOskars ĶibermanisDaumants DreiškensLelde PriedulēnaRūdolfs BalcersRalfs FreibergsRonalds ĶēniņšAndrejs RastorgujevsRoberto PuķītisDinamo RīgaJānis Kalniņš (hokejists)Haralds SilovsKristers AparjodsKoronavīrussCovid-19Reinis BērziņšOskars BatņaSandis PrūsisJānis JaksHokejsKārlis ČuksteIIHFIlmārs BricisCovid-19 ierobežojumiBaiba BendikaEndija TēraudaPatrīcija EidukaKendija AparjodeRenārs KrastenbergsKristaps ZīleSanita BuliņaDeniss SmirnovsEmīls CipulisDāvis KaufmanisRaimo VīgantsNikolajs JelisejevsMatīss MiknisEdgars NemmeDāvis SpriņģisBobslejsŠorttreksSigita BērziņaDženifera Ģērmane