foto: BackpagePix/Shutterstock/ Vida Press
Gvinejas futbola izlase pieviļ valsts galvu un spiesta atmaksāt Āfrikas Nāciju kausam paredzēto naudu
Gvinejas futbolisti priecājas par savas spilgtākās zvaigznes "Liverpool" pussarga Nabija Keitas vārtu guvumu pret Zimbabvi.
Futbols
2022. gada 28. janvāris, 04:40

Gvinejas futbola izlase pieviļ valsts galvu un spiesta atmaksāt Āfrikas Nāciju kausam paredzēto naudu

Jauns.lv

Pirms Āfrikas Nāciju kausa finālturnīra sākuma Gvinejas prezidents, pulkvedis Mamadū Dumbudža savas valsts futbolistiem uzstādīja izvirzīja ultimātu.

Svinīgas pieņemšanas laikā pirms došanās uz Āfrikas Nāciju kausa sacensībām Kamerūnā Dumbudža Gvinejas futbola valstsvienībai uzdeva no kontinenta meistarsacīkstēm atgriezties ar kausu. Pretējā gadījumā viņš spēlētājiem piedraudējis, ka viņiem būs jāatdod valstij tajos ieguldītā nauda, vēsta Tsn.ua.

Pulkveža Mamadū Dumbudžas uzdotais futbola pazinējiem izklausījās visai nereāli, jo Gvineja ne reizi nav piedalījusies Pasaules kausā, bet Āfrikas Nāciju kausā 12 iepriekšējos piegājienos vien tālajā 1976. gadā spēja aizspēlēties tālāk par ceturtdaļfinālu, kad kļuva par kontinenta vicečempioniem, turklāt pašlaik FIFA rangā ieņem 81. pozīciju. Tiesa, 2006. un 2007. gadā lielā mērā pateicoties Paskāla Feinduonu varoņdarbiem spēja pakāpties līdz pat augstajai 22. pozīcijai pasaules rangā.

Gvinejas izlase nespēja izpildīt prezidenta vēlmi un izstājās sacensību astotdaļfinālā, minimāli zaudējot Gambijai (0:1). Grupu turnīrā gvinejieši ar četriem punktiem ierindojās otrajā vietā aiz spēcīgās Senegālas, bet apsteidzot Malāviju un Zimbabvi.

Pēc žurnālista Sadika Adamsa teiktā, Dumbudža piedevis gan piedevis savai futbola izlasei par "neveiksmi" kontinenta čempionātā. Valsts vadītājs spēlētājiem ultimātu esot izvirzījis tikai, lai motivētu viņus uzvarēt, taču patiesībā viņš saprot, ka konkurēt spējīgas komandas izveidei ir vajadzīgs laiks.

Tiesa, komandai piešķirtā nauda ceturtdaļfināla, pusfināla un fināla spēļu izdevumu segšanai būs jāatdod valsts kasē.

Jau ziņots, ka Āfrikas kausā jau ir noskaidroti visi ceturdaļfinālu pāri. Sestdien par vietu pusfinālā cīnīsies Gambija – Kamerūna un Burkinafaso – Tunisija, bet dienu vēlāk Ēģipte - Maroka un Senegāla - Ekvatoriālā Gvineja.