foto: Instagram
Cīkstonim īpaša tetovējuma dēļ aizliedz debitēt MMA un piespriež diskvalifikāciju
Radeka Roužala MMA cīkstoņa karjera varētu būt beigusies vēl īsti nesākoties.
Citi sporta veidi
2022. gada 10. janvāris, 14:18

Cīkstonim īpaša tetovējuma dēļ aizliedz debitēt MMA un piespriež diskvalifikāciju

Jauns.lv

Čehu kikbokseris Radeks Roužals vēlējies debitēt jauktās cīņas mākslas (MMA) profesionālās sacensībās, tomēr viņam tika aizliegts iziet oktagonā kāda tetovējuma dēļ.

Radeks Roužals ir profesionālā cīņas sporta iesācējs un pagaidām aizvadījis vienu kikboksa cīņu, kurā piedzīvots zaudējums, bet tagad viņš cītīgi gatavojās savai debijai arī MMA, tomēr tā nenotika, jo sportista ķermeni klāja uztetovēti nacistiski simboli, ko viņš pats skaidro kā saikni ar savu pagātni, kurā viņš esot atbalstījis fašisma ideoloģiju.

Neraugoties uz to, ka Roužals centies distancēties no savas pagātnes, čehu cīņas sporta organizācijas “Oktagon MMA” vadītājs Ondrejs Novotnijs decembrī vietējiem medijiem paziņoja, ka Radeks Roužals nedrīkst piedalīties sacensībās šādā izskatā.

Novotnijam apkārtējie norādīja, ka Roužalam uz labās rokas uztetovēts ir Ādolfs Hitlera portrets, bet citos attēlos redzams, ka viņam uz krūtīm ir galvaskauss ar armijas cepuri, kas nepārprotami norada uz SS aizsardzības vienību.

Pats Roužals nenoliedz, ka uz viņa ķermeņa ir tetovējumi, kas daudziem var šķist smagi aizvainojoši. Savu tā laika izvēli viņš skaidro ar neziņu par nākotni un jaunības vieglprātību. Vēlāk savu dzīves aicinājumu viņš atradis cīņas sportā, kas ievirzījis viņu pavisam citādā dzīvē. Tāpat čehu cīkstonis neslēpj, ka vēlas pārzīmēt vairākus savus tetovējumus un ar šo paziņojumu grib atvainoties.

MMA sacensību rīkotājus gan šis arguments nav spējis pārliecināt, jo Roužala ķermeni joprojām rotā paši aizvainojošākie tetovējumi.

“Neesmu tetovējumu eksperts, bet cik daudz laika vajadzīgs, lai tos pārzīmētu? Divas dienas?” jautā Novotnijs.

Tikmēr “Brno Muay Thai” zāle, kur ikdienā trenējas Radeks, atklāj, ka viņu sportists bijis pierakstījies uz pārtetovēšanu, bet cīņa pret slovāku sportistu Nikolasu Krivaku viņam tika nozīmēta pēdējā brīdī, kad vēl nebija pagūts to izdarīt. Brno pilsētā bāzētais klubs paziņojumā norāda, ka viņi ir pret jebkādu diskrimināciju, tāpēc arī vienojušies ar cīkstoni.

Tas gan nav pārliecinājis Novotniju, kurš Radekam Roužalam piespriedis diskvalifikāciju uz nenoteiktu laiku, tāpat nav skaidrs, vai viņš varētu cīnīties citu organizāciju sacensībās.
Šī nav pirmā reize, kad plašu skandālu izraisa MMA cīkstoņu rīcība 2017. gadā Latviju pārstāvošais cīkstonis Edgars Skrīvers sacensībās Zviedrijā ringā devās "Islāma valsti" slavinošas dziesmas pavadībā.

MMA turnīrā Skrīvers cīnījies ar Zviedriju pārstāvošo Fernando Floresu. Piesakot latvieti Skrīveru, tika atskaņota viņa izvēlēta kompozīcija, kas izrādījās "Salil al-Sawarim" - islāma džihādistu slavas dziesma.

To, par ko šajā dziesmā ir runa, nav sapratis neviens, atskaitot kādu skatītāju publikā, kurš prot arābu valodu.
Cīņā ar pretinieku latvietis arī uzvarējis, un gan pirms, gan pēc cīņas lietojis žestus, kas liecina par ticību Allāham.

Zviedru mediji pieļauj, ka cīņas turnīra organizētāji gluži vienkārši nav zinājuši, ka Skrīvera izvēlētā dziesma ir "Islāma valsts" gluži vai himna.

Jauns.lv rīcībā ir informācija, ka Skrīvers arī iepriekš turnīros parādījis, ka ir uzticīgs islāmam. Piemēram, kādā turnīrā Vācijā Latvijas cīkstonis pat dziedājis līdzi dziesmai un rādījis žestu "Dievs ir viens".

Tikmēr pats Skrīvers aģentūrai LETA paudis, ka nemaz nav zinājis, par ko ir dziesma.

"Pēc cīņas pie manis vērsās organizatori, bet es biju pamatīgi pārsteigts par notikušo. Pirms tam pat prātā neienāca, ka šī dziesma varētu būt kāda islāma radikāļu himna. To iepriekš biju dzirdējis pirms kāda cita cīkstoņa došanās ringā, dziesma man iepatikās un toreiz nolēmu to izmantot. Tā kā organizatori dziesmu apstiprināja, pat iedomāties nevarēju, ka tur kaut kas ir slikts," sacīja Skrīvers.

Pēc cīņas viņam bija arī pārrunas ne tikai ar organizatoriem, bet arī vietējo policiju, kura uzsāka pārbaudi. "Mēs visu izrunājām, es izstāstīju, kāda bija situācija, ka tas ir pārpratums, un viss ar to beidzās. Pēc tam, atgriežoties mājās, man bija saruna arī ar Drošības policiju, kurai arī visu izskaidroju un nekādas problēmas nebija," norādīja cīkstonis.

Viņš atzina, ka ir musulmanis un pieņēmis islāmu, taču nekādā veidā neatbalsta islāma radikālismu. "Man ar to [islāma radikālismu] nav nekāda sakara un es par to nemaz neinteresējos, jo nosodu šādu rīcību. Esmu sportists un savus mērķus es gribu sasniegt sportā. Es neesmu ne pirmais, ne pēdējais sportists, kurš pieņēmis islāma ticību un kļuvis par musulmani. Visi taču zina, ka ir Muhameds Ali, kurš arī savulaik to izdarīja," bilda Skrīvers.