foto: Maskavas mēra oficiālā tīmekļvietne
Maskavā ceļ baznīcu ar baletzālēm, peldbaseinu un citām ekstrām - Krievijas sportistu galveno templi. VIDEO
Pēc gadiem četriem pieciem Krievijas galvaspilsētā tiks uzcelts tur lielākais sakrālais baznīcas laukums, kas būs veltīts Krievijas Federācijas sportistiem.
Sporta zvaigznes
2021. gada 16. oktobris, 06:55

Maskavā ceļ baznīcu ar baletzālēm, peldbaseinu un citām ekstrām - Krievijas sportistu galveno templi. VIDEO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas galvaspilsētas Ziemeļbutovas rajonā pērn iesākta Maskavā lielākā pareizticīgā dievnama kompleksa būvniecība, kas pirmām kārtām būs Krievijas sportistu galvenais templis. Tā nebūs vienkārša baznīca, jo šajā sakrālajā vietā paredzēta arī baletstudija, peldbaseins, vairākas treniņzāles un asiņainajai Kuļikovas kaujai veltīta ekspozīcija, kurā pagodinās svēto Vladimiras lielkņazu Dmitriju, kurš 1380. gadā vadīja cīņu, kurā sakāva mongoļu-tatāru Zelta ordu.

Krievijas garīgie un laicīgie vadītāji nav apmierinājušies ar pērnvasar Piemaskavas parkā “Patriots” uzbliezto monstrozo Krievijas armijas galveno baznīcu, kurā pēc būtības galvenais gods nav atdots vis Dievam, bet gan sarkanajai armijai, kura Otrā pasaules kara laikā cīnījās pret nacistisko Vāciju. Nu viņi nolēmuši uzcelt vēl vienu pareizticīgo gigantceltni – svētajam Vladimiras Dmitrijam veltītu sakrālo kompleksu, kas būs veltīts Krievijas sportistiem.  

Sporta vārdā godina Kuļikovas kauju

Kā vēsta Maskavas mērija, tad pati baznīca aizņems tikai desmito daļu no vērienīgā sakrālā laukuma teritorijas. Līdzās dievnamam tur būs arī citas “svētās” celtnes, kā, piemēram, peldbaseins, teātra studija ar baletzālēm, četras sporta treniņzāles, kafejnīca, baznīcas veikals un citas būves.

Maskavā top galvenā sportistu baznīca:

Viena no ievērojamākajām celtnēm būs svētajam Vladimiras Dmitrijam veltītais muzejs, kas stāstīts par krievu apvienotā karaspēka uzvaru 1380. gada Kuļikovas kaujā pret mongoļu-tatāru Zelta ordu, kurā bojā gāja desmitiem tūkstošu karavīru no abām cīnītāju pusēm. Šī muzeja galvenā vērtība būšot milzīga panorāma, kas attēlošot kaujas skatus Kuļikovas stepē pie Donas.

Reliģijas procesu vērotāji gan ir neizpratnē, kāds Vladimiras Dmitrijam varētu būt sakars ar sportu. Vienīgā saistība ar viņa pagodinājumu ir konkrētā tempļa atrašanās vieta - sakrālo kompleksu nolemts celt vēsturiskā ceļa rajonā, pa kuru pirms 641 gada krievu karotāji devās cīņā pret Zelta ordu.

Kuļikovas kaujai gan Krievijas vēsturē bija nozīmīga loma, jo pēc mongoļu-tatāru ordas sakaušanas pavērās iespēja Krievijas teritorijā būvēt pareizticīgo impēriju.

Bet tiek uzsvērts, ka savulaik olimpiskā kustība taču tika dibināta, lai olimpisko spēļu laikā visi aizmirstu par karu un sporta vārdā pārtrauktu bruņotās cīņas. Sporta vārdā godinot karadarbību, taču tiktu pārkāpts olimpiskais gars, kaut gan Krievijas sportisti to jau tā pārkāpuši, iesaistoties vērienīgajos dopinga skandālos un zaudējot tiesības olimpiskajās spēlēs startēt zem savas valsts karoga.

Maskavā lielāko kulta laukumu veltīs sportam

foto: Vida Press
Jau tagad Krievijas izcilākie sportisti pirms nozīmīgām sacensībām izlūdzas Dieva svētību… bet vietās, kur viņiem labāk tīk. Pēc kādas piecgades atlētiem un atlētēm vairs nebūs jālauza galva, kur lūgt Dievu. Maskavā beidzot tiks uzbūvēta valsts galvenā sporta svētnīca.

Jāteic, ka sporta tempļa būvniecības sākumā to bija iecerēts veltīt tikai izcilākajiem Krievijas sportistiem – olimpiešiem, bet vēlāk visžēlīgi to atvēlēja visiem Krievijas sportistiem, kuru galvenais gans nu būšot Krievijas olimpiskās komandas biktstēvs Andrejs Aleksejevs.

Jaunā milzīgā sakrālā kompleksa, kura centrā atradīsies baznīca, kuru puslokā ietvers ar slēgtām galerijām savienotas sporta būves, izmaksas būšot ne mazākās par diviem miljardu rubļu (apmēram 25 miljoni eiro), paziņojusi Maskavas mērija. Bet tā esot minimālā summa, tā kā var pieļaut, ka laika gaitā svētā kompleksa būve varētu ievērojami sadārdzināties. Tiek vēstīts, ka baznīca tiks celta par ziedojumiem, bet, zinot situāciju Krievijā, jāpieļauj, ka šī ideoloģiski nozīmīgā tempļa būvei ar pāris tūkstošu dievlūdzēju ietilpību tiks atvēlētas arī ievērojamas summas no valsts budžeta.

Jāpiebilst, ka šis sakrālais komplekss tiek celts Krievijas Valsts domes, bijušā Maskavas vicemēra Vladimira Resina kūrētās programmas ietvaros, kura paredz Krievijas galvaspilsētā uzbūvēt vairākus simtus dievnamu vietās, kur to nav. Te gan jāteic, ka sportistu templis tiks celts vietā, kur jau tagad ir pareizticīgo dievnams - tiesa gan salīdzinoši pieticīgs, bet pēc būtības kristīgie ticības pakāpi taču nemēra pēc tā, cik bagātīgi ar zeltu ir apdarinātas svētbildes. Un diez vai peldbaseina, kafejnīcas un baletstudijas būvniecība ir pielīdzināma baznīcas celtniecībai… kaut arī Dievu var lūgt gan stadionā, gan teātrī, gan pie restorāna galda.

Resins paziņojis: “Pirmo reizi Maskavas pilsētas vēsturē baznīcas celtniecībai atvēlēta tik liela teritorija - aptuveni 17 tūkstoši kvadrātmetru. Kompleksam būs neparasts plānojums - tas apvienos senās krievu tempļu arhitektūras tradīcijas un krievu modernismu.

Īsi sakot, Butovo rajons savā teritorijā iegūs unikālu mūsdienīgu daudzfunkcionālu infrastruktūras objektu ar majestātisku templi, garīgiem, izglītības un sporta centriem. Laika gaitā, kad tiks uzcelta tempļa galvenā ēka, kompleksam būs peldbaseins, svētceļojumu un medicīnas centri, vieta baleta nodarbībām un daudz kas cits”.

Vajag arī spēkavīru mošeju un šahistu sinagogu

foto: Vida Press
Drīzumā krievu sportistiem nāksies lūgties, domājot par gandrīz sešarpus gadsimtus senu kauju Donas stepē pie Kuļikovas.

Paredzēts, ka sakrālajā kompleksa treniņnodarbības vadīs izcilākie Krievijas sportisti – olimpiskie un pasaules čempioni. Sporta kulta vietas apkārtni paredzēts izveidot par vienu no skaistākajiem Maskavas parkiem, tā vismaz apgalvo vērienīgā “svētā sporta” projekta bīdītāji. Maskavas patriarhāta fiziskās kultūras un sporta komisijas vadītājs, Murmanskas un Mončegorskas metropolīts Mitrofans paziņojis, ka jaunās draudzes locekļu pirmajās rindās būšot Krievijas olimpiskie sportisti.

Krievijas opozīcijas izdevums “Novaja Gazeta” (“Jaunā Avīze”) ironizē: “Runājot par pašu jauno projektu, dabiski rodas jautājums, kā būt citu konfesiju pārstāvjiem, kuriem būs atņemta iespēja apmeklēt sporta profila kulta iestādi. Skaidrs, ka, ņemot vērā Kaukāza pārstāvjus, kuri veido Krievijas cīņas sporta izlases pamatsastāvu, ir pienācis laiks padomāt par valsts galvenās cīņas sporta mošejas celtniecību. Tai pašā laikā arī jābūvē šaha novirziena sinagoga. Pagaidām gan pilnīgi nesaprotami, kur doties sportiskajiem ateistiem”.

Maskavas mēra Sergeja Sobjaņina mājas lapā rakstīts: “Saskaņā ar projektu izglītības un sporta centri, rotaļu laukumi, mūzikas skola, dažādu nodarbību sekcijas darbosies kā topošā tempļa kompleksa daļa.

Būvlaukumā jau uzcelta liela centrālā apkures stacija, kas nākotnē visa tempļa kompleksu apgādās ar nepieciešamo enerģiju. Pašlaik tiek ierīkoti pastāvīgi inženiertīkli un komunikācijas, noslēgts būvniecības nulles cikls. Visu celtniecību paredzēts noslēgt pēc četriem-pieciem gadiem.

Pareizticīgais „Šaitana templis” Piemaskavā

Piemaskavas Odincovā 14. jūnijā svinīgi atklāja Krievijas Bruņoto spēku templi – trešo lielāko pareizticīgo baznīcu Krievijā, piedaloties augstākajai Krievijas augstākajai ...

gallery icon