foto: AP/Scanpix
PSG un Mančestras "City" būs ieguvējas no finansiālās godīgas spēles ierobežojumu atcelšanas
Futbols
2021. gada 26. septembris, 20:29

PSG un Mančestras "City" būs ieguvējas no finansiālās godīgas spēles ierobežojumu atcelšanas

Jauns.lv / LETA

Futbola komandām Parīzes "Saint-Germain" (PSG) un Mančestras "City", kuras vasarā pasvītroja sevi kā jaunos Eiropas futbola superklubus, iespējams, drīz zudīs jebkādi ierobežojumi klubu milzīgajiem tēriņiem, atceļot Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) finansiālās godīgas spēles (FFP) ierobežojumus.

UEFA izveidoja FFP, jo 2010.gadā finansiālā krīze skāra vairākus futbola klubus. Ierobežojumi paredzēja, ka klubiem trīs gadu laikā nevar būt vairāk kā 30 miljonu eiro zaudējumi, lai nerastos ilgtermiņa finansiālās problēmas.

Bieži radās šaubas par to, kā PSG un Mančestras komanda ievēro šos noteikumus, tērējot lielas naudas summas darījumos. Vislielāko nesaprašanu radīja PSG līgumu parakstīšana ar Neimara un Kiliana Mbapē, kas bija lielākie transfēru darījumi futbola vēsturē.

PSG netika sodīts par šiem darījumiem, "City" tika piespriesta divu gadu diskvalifikācija UEFA Čempionu līgā par pārāk lieliem sponsoru darījumiem, taču apsūdzības tika atceltas.

Ņemot vērā Covid-19 pandēmijas ietekmi uz sportu, 2020. un 2021.gadā klubiem tiks atļauts reģistrēt zaudējumus vairāk nekā 30 miljonu eiro apmērā. Lai arī izskatās, ka šis ir atvieglojums vairākām komandām, UEFA strādā pie budžeta noteikumu pilnīgas pārskatīšanas.

Pārmaiņas joprojām tiek plānotas, taču pašlaik ir skaidrs, ka FFP ieviesīs "algu griestus", kas nedrīkst būt vairāk kā 70% no kluba ieņēmumiem. Līdzīgs princips tiek izmantots Amerikas profesionālajās sporta līgās.

UEFA arī piedāvā ieviest nodokli, kas paredz, ka par katru eiro, kas pārsniegs "algu griestus", vajadzēs maksāt papildu nodokļus, kas pēc tam tiks atdoti citiem klubiem. Šim nodoklim vajadzētu samazināt finansiālo nevienlīdzību klubu starpā, taču tas dos vēl vairāk iespēju bagātākajiem klubiem piesaistīt labākos spēlētājus.