foto: AFP/Scanpix
Šķēpmetēja tirgo savu Tokijas olimpisko medaļu, lai glābtu sveša bērniņa dzīvību
Marija Andrejčika uzskata, ka viņas medaļai ir daudz lielāka vērtība, ja ar to izdotos glābt mazā Milošeka dzīvību.
Sporta zvaigznes
2021. gada 17. augusts, 19:08

Šķēpmetēja tirgo savu Tokijas olimpisko medaļu, lai glābtu sveša bērniņa dzīvību

Jauns.lv

Tokijas olimpisko spēļu vicečempione Polijas sportiste Marija Andrejčika pārdevusi savu pirms pāris nedēļām izcīnīto medaļu, lai glābtu astoņus mēnešus veca bērna dzīvību, vēsta pati sportiste sociālajos tīklos.

Slavenā poļu sportiste, kura pati 2018. gadā cīnījās ar kaulu vēzi, nolēma pārdot savu tikko izcīnīto godalgu, lai glābtu mazā Milošeka dzīvību. Puisītim ir nopietnas sirds problēmas, ko var glābt vienīgi operācija, kas jāveic Stenforda Universitātē, ASV.

Lai glābtu astoņus mēnešus vecā zēnā dzīvību, bija nepieciešami aptuveni 330 000 tūkstoši eiro, tāpēc šķēpmetēja nolēma palīdzēt un sākt izsoli, kurā cerēja savākt aptuveni pusi nepieciešamās summas.

“Es nesajutu, ka medaļai ir jāpaliek pie manis. Tai bija lemts nonākt cita cilvēka rokās. Pēdējo piecu gadu laikā esmu atdevusi visu, lai šo medaļu izcīnītu, tāpēc vēlos, lai tai ir nozīme.”

Andrejčikai izdevās paveikt plānoto ar uzviju, jo Polijas veikalu tīkls “Žabka”, kas vajadzīgo summu samaksāja, turklāt uzstāja, lai vieglatlēte patur savu medaļu.

Daļu no nepieciešamās summas Milošeka ārstēšanai pārskaitīja mazā Kubuša – zēna, kura dzīvību glābt neizdevās – vecāki. Šobrīd ziedojumu kampaņā ir savākti jau vairāk nekā 90% nepieciešamās summas.

Tokijas olimpisko spēļu medaļu patiesā vērtība, pēc BBC aprēķiniem, ir visai necila – zelta medaļas ir aptuveni 630 eiro vērtas, sudraba – aptuveni 350, bronzas – tikai kādus sešus eiro. Šeit, protams, netiek iekļauts sportistu paveiktais darbs un nestie upuri ceļā uz sasniegumu.

Divdesmit piecus gadus vecā Andrejčika Tokijas olimpiskajās spēlēs ar 64,41 metru tālu metienu izcīnīja sudraba medaļu, piekāpjoties vienīgi Šijinai Liu. 2016. gadā Riodežaneiro Andrejčika kvalifikācijā uzrādīja spožu rezultātu – 67,11 metri –, tomēr finālsacensībās palika ceturtajā vietā. Viņa šogad spēja sasniegt sieviešu šķēpmešanas visu laiku trešo tālāko raidījumu – 71,40 metri, kas, protams, ir arī Polijas rekords.