foto: Juris Rozenbergs
Vineta Pētersone: "Koncentrējos uz trešo taisni, jo uzskatu, ka tas būs atslēgas punkts"
Latviju Tokijas olimpiskajās spēlēs BMX sacensībās pārstāvēs divi sportisti - valsts čempioni Helvijs Babris un Vineta Pētersone.
2021. gada 27. jūlijs, 18:15

Vineta Pētersone: "Koncentrējos uz trešo taisni, jo uzskatu, ka tas būs atslēgas punkts"

Jauns.lv / LETA

Tokijas olimpisko spēļu BMX trase ir izteikti gara un tehniski sarežģīta, bet par atslēgas posmu uzskatāma trešā taisne, kurai arī jāpievērš vislielākā uzmanība, sarunā ar žurnālistiem otrdien teica Vineta Pētersone.

Latviju Tokijas olimpiskajās spēlēs BMX sacensībās pārstāvēs divi sportisti - valsts čempioni Helvijs Babris un Vineta Pētersone.

Sportisti uz Tokiju no BMX "mājvietas" Valmieras devās 21. jūlijā, Japānas galvaspilsētu sasniedzot dienu vēlāk. 23. jūlijā Pētersone bija viena no Latvijas sportistēm, kurai bija iespēja izbaudīt spēļu atklāšanas ceremoniju.

Lidostā visas formalitātes izdevās sakārtot diezgan ātri. Pagaidām Tokijā vēl tiek iepazīta sacensību trase, kuru pirmo reizi izdevās apskatīt 24. jūlijā. Dienu vēlāk jau tika aizvadīti pirmie treniņi. Par apstākļiem sportiste nesūdzas, tik problēmas sagādā agrie rīti.

"Ļoti nāk miegs no rīta, bet jāceļas, jo jādodas uz treniņiem," neslēpj Pētersone. "Citādāk viss kārtībā, mēģinām "piešaut" trasi."

"Brīžiem iekšēji šķiet, ka šeit ir parasta "gonka", bet tajā pat laikā saproti, ka nebūt nav parasta "gonka". Iekšā ir uztraukums," ar smaidu sejā saka vienīgā Latvijas pārstāve sieviešu konkurencē. "To var just ēdamzālē, kad apēd divus arbūza gabaliņus, un ēst vairs negribas."

Lielāko karstumu trasē sportiste juta pirmajā treniņu dienā, kad virs Tokijas debesīs nebija manāms teju neviens mākonis.

"Temperatūras ziņā laika apstākļi pat ir līdzīgi Latvijai, bet liekas, ka saule šeit vairāk "spiež" virsū," pauž Pētersone, norādot, ka brīžiem svelme uzkarsē arī riteņbraukšanas apavus. "Trasē no saules nav kur īsti patverties, tāpēc ir diezgan grūti. Cik sanāk, mēģinu atveldzēties."

Tokijas olimpiskajās spēlēs BMX trase būs pamatīgs pārbaudījums arī pieredzes bagātiem sportistiem. Organizatori parūpējušies par īpaši garu maršrutu, kas, salīdzinot ar citām trasēm pasaulē, ir par vismaz piecām sekundēm garāks. Tāpat specifiska ir starta un finiša zona, kas atrodas teju vai vienā līmenī.

Latvija Tokijas olimpisko spēļu atklāšanā

Latvijas delegācija Tokijas olimpisko spēļu atklāšanā.

gallery icon
22

"Trase ir grūtāka un arī tehniskāka, nekā sākotnēji likās. Biju redzējusi dažu meiteņu braucienus un bildes," atklāj BMX braucēja, kura sevi neuzskata par "starta šāvēju", tāpēc labāku pozīciju lūkos iegūt trases vidusdaļā. "Tāpat trase ir neierasti gara. Pilnu trasi vēl neesmu izbraukusi, bet esmu pārliecināta, ka tas prasīs vismaz 40 sekundes."

"Ja nemaldos, Eiropas čempionātā trasi varēja izbraukt 35 sekundēs. Tās papildu piecas sekundes noteikti varēs just," trases specifiku raksturo Latvijas sportiste. "Lieli lēcieni, garas taisnes - daudz jāminas. Šobrīd iet ļoti smagi un nākas jau lauzīt galvu, kā sasniegt finišu."

Sportiste uzsvēra, ka turpmākajos treniņos darba netrūks, jo lēcieni ir gana tehniski.

"Trase ir salīdzinoši plakana, kas nozīmē, ka viņa pati ātrumu nedod. Ja ir kādas kļūdas, rodas liels ātruma zudums," skaidro Pētersone. "Lēcieni ir ne tikai lieli, bet arī augsti iznes gaisā, kas dzēš ātrumu. Tamdēļ nedaudz zūd pārliecība, jo līdz galam nevari saskatīt nosēdiena vietu."

Latvijas BMX braucēji dodas uz Tokiju

Šodien no lidostas "Rīga" ceļā uz Tokiju, lai startētu Olimpiskajās spēlēs, devās Latvijas BMX braucēji.

gallery icon
38

Otrdien sportistei trasē bija iespēja aizvadīt divas treniņu sesijas. Pirmajā no tām Pētersone vairāk laika veltīja startam un pirmajai taisnei, bet vēlāk mēģināts arī iepazīt atlikušo trasi.

"Iepriekšējos treniņos bija liels pretvējš, ko varēja just pirmajā un trešajā taisnē, bet šodien tas sesijas laikā pamainījās. Tas pamainīja sajūtas trasē, tāpēc mēģināju pabraukt visu un paskatīties, jo šodienas laika apstākļi varētu būt līdzīgi sacensību dienas [prognozei]," saka olimpisko spēļu debitante. "Vakardien taisnes grūti likās kopā, bet šodien citādāki laika apstākļi, tāpēc citas sajūtas."

"Pati vairāk koncentrējos uz trešo taisni, jo uzskatu, ka tas būs atslēgas punkts," pārliecināta ir trīskārtējā Latvijas čempione elites konkurencē. "Man labāk būtu, ja pūstu pavējš. Pirmajā taisnē to jūt mazāk, bet tieši trešajā tas palīdzētu. Pirmdien bija liels pretvējš, tāpēc, liekot kopā taisnes, bija grūti tikt cauri."

Sportistes mērķis ir aizvadīt pēc iespējas labāku braucienu un izdarīt visu, kas pašas spēkos. Viņa neslēpa, ka vēlētos sasniegt labāko sešpadsmitnieku, jo konkurence ir spēcīga, un tikai Taizemes sportistes uzskatāmas par izteiktām pastarītēm.

"Par rezultātu grūti teikt, tā būs laimes spēle. Jāredz, kā būs sacensību dienā, kad meitenes brauks pilnu trasi, jo šodien [otrdien] daudzas izlēma netrenēties trasē," ar prognozēm nevēlas aizrauties Pētersone. "Būšu ļoti priecīga, ja kvalificēšos uz otrās dienas Top16. Manuprāt, tas būs liels panākums."

Sportiste maija nogalē Pasaules kausa posmā Kolumbijas pilsētā Bogotā sasniedza pusfinālu un ierindojās 11. vietā, bet jūlija vidū Eiropas U-23 čempionātā izcīnīta septītā vieta. Pētersone norāda, ka Tokijas olimpiskajās spēlēm sagatavojusies diezgan labi, bet vienmēr var labāk.

Tikšanās ar Latvijas sportistiem Tokijas olimpiskajā ciematā

Latvijas olimpiskās komandas dalībnieki Agnis Čavars, Kārlis Pauls Lasmanis, Nauris Miezis, Edgars Krūmiņš, Agate Rašmane, Aļona Ostapenko, Anastasija Sevastova, Tīna ...

gallery icon
25

"Esmu gatava tik, cik šobrīd varu būt gatava. Vēl ir, pie kā piestrādāt, jo Eiropas čempionātā vēlējos iebraukt medaļās. Ja ne šeit, tad uz Parīzes olimpiskajām spēlēm es noteikti gatavošos uz konkrētu rezultātu," atklāj "Silvas ziķeri" kluba pārstāve.

Tokijas olimpiskajās spēlēs katrā no četriem ceturtdaļfināla braucieniem startēs sešas sportistes, kurām katrai būs trīs braucieni. Otro sacensību dienu sasniegs 16 labākās 24 braucēju vidū, bet vietu finālā iegūs astoņas.

21. jūlijā pirms ceļa uz lidostu BMX riteņbraucējus pavadīt bija ieradies divu olimpisko spēļu čempions Štrombergs. Treniņu procesā viņam gan neizdevās iesaistīties, taču bijušā sportista klātbūtne tika novērtēta.

"Vēl iepriekšējā vakarā skatījos Māra pirmo olimpisko finālu un sapratu, ka viņam tolaik bija vien 21 gads. Tagad 21 gada vecumā uzvarēt olimpiskajās spēlēs, tas šķiet tālu," norāda Pētersone, kura jau kopš 2016. gada starptautiskā līmenī izcēlusies ar augstvērtīgiem rezultātiem.

Starta dienā sportiste cer, ka trasē netiks pieļautas kļūdas, jo tās maksā ļoti daudz. Pirms atbildīgās dienas palicis tikai viens treniņš, tāpēc sportiste katrā no treniņu braucieniem mēģinās likt kopā divas vai trīs taisnes.

"Pēdējā taisne ir diezgan vienkārša, un līdz tai kaut kā tiksi. Galvenais salikt kopā pirmās trīs," par pēdējiem darbiem, kas vēl jāpaveic pirms starta, stāsta Pētersone.

Vienīgā reize, kad olimpiskajām spēlēm kvalificējās kāda no Latvijas sportistēm, bija 2012. gadā. Toreiz valsts godu aizstāvēja Sandra Aleksejeva.

2016. gadā Pētersone Eiropas junioru čempionātā izcīnīja piekto vietu, bet gadu vēlāk jau stājās uz goda pjedestāla otrā pakāpiena. 2017. gadā viņa pasaules junioru čempionātā izcīnīja bronzu un otro reizi karjerā kaklā kāra Latvijas junioru čempionāta zeltu. Karjeras laikā Pētersone svinējusi uzvaras arī dažādās mazāka mēroga starptautiskās sacensībās.

Tokijas olimpiskajās spēlēs Pētersone ielozēta vienā braucienā ar divām Austrālijas sportistēm Saju Sakakibaru un Lorenu Reinoldsu. Tieši šīs konkurentes uzskatāmas par favorītēm, jo spēj regulāri aizvadīt stabilus braucienus. Pētersone neslēpa, ka priecātos, ja tiktu ielozēta citā braucienā, taču tas nemazina vēlmi cīnīties par iespējami augstāko rezultātu.

BMX pirmā sacensību diena Tokijā paredzēta ceturtdien. Pētersones brauciens ieplānots plkst. 5.45 pēc Latvijas laika.

Tokijas olimpiskās spēles noslēgsies 8. augustā.