foto: Valery Sharifulin/TASS/Scanpix
Krievijas sportisti noinstruēti, kas jāsaka, ja viņiem pajautā par Krimu, Donbasu un citiem kutelīgiem jautājumiem
Krievijas Olimpiskās komandas burātāji ierodas Tokijā.
Citi sporta veidi
2021. gada 14. jūlijs, 13:09

Krievijas sportisti noinstruēti, kas jāsaka, ja viņiem pajautā par Krimu, Donbasu un citiem kutelīgiem jautājumiem

Jauns.lv / LETA

Krievijas sportisti ir noinstruēti par vēlamajām atbildēm uz ārvalstu un "atsevišķu pašmāju" preses izdevumu iespējamajiem jautājumiem, piemēram, izvairoties komentēt notikumus Krimā un Donbasā, jo "sportu nedrīkst jaukt ar politiku", otrdien ziņo laikraksts "Vedomosti".

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka Krievijas sportistiem, kuri piedalīsies olimpiskajās spēlēs Tokijā, izsūtīta instrukcija, kā runāt ar presi. Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) preses dienests laikrakstam šo informāciju ir apstiprinājis.

Šāda rīcība pamatota ar to, ka "informācija izplatās ļoti ātri, bet katra nepiesardzīga atbilde, kādu laiku pa laikam prasmīgi māk izdabūt speciāli tam apmācīti cilvēki, pēc tam ārkārtīgi negatīvi ietekmē sportistu".

Krievija prezentējusi pretrunīgos tērpus Tokijas olimpiskajām spēlēm

Maskavā viesnīcas “Kosmos” telpās ir prezentēti uzņēmuma “Zasport” sagatavotie Krievijas Olimpiskās komitejas komandas sportistiem paredzētie tērpi Tokijas olimpiskajām spēlēm. Neraugoties ...

gallery icon
49

Tiek ziņots, ka OKR ir sagatavojusi instrukcijas sportistiem, it īpaši par atbildēm uz politiskiem jautājumiem. Uz tādiem ieteikts atbildēt ar "nav komentāru".

Izņēmums ir kustība "Black Lives Matter", par kuru jāsaka, ka attieksme pret to ir katra paša personīgais jautājums, taču "olimpiskajām spēlēm nav jākļūst par jebkādu akciju vai žestu skatuvi". Savukārt, atbildot uz jautājumiem, kas saistīti ar Krimas aneksiju un karu Donbasā, kā arī citiem tamlīdzīgiem jautājumiem, jāvadās no aksiomas ka "sportam jāpaliek ārpus politikas".

Uz jautājumiem par dopinga skandāliem Krievijā jāatbild, ka sportistam nav, ko teikt, jo viņš tajos nav bijis iesaistīts, bet sankcijas pret Krieviju jākomentē tiem, kas tās ieviesa.

Savukārt jautājumā par seksuālu uzmākšanos sportā jāatbild, ka pašam ar to nav nācies saskarties, bet "zinu, ka tāda problēma ir daudzās valstīs".

Šajās spēlēs sankciju ietekmē Krievijas sportisti sacentīsies zem Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) karoga. Uz jautājumiem par to sportistam jāsaka, ka viņš jebkurā gadījumā pārstāv savu valsti un ir lepns par to, kaut arī Krievijas himna, ko viņš labprāt dzirdētu, netiks atskaņota.

Jau ziņots, ka Krievijas himnas vietā būs dzirdams Pētera Čaikovska Pirmais koncerts klavierēm ar orķestri. Savukārt 2018.gada Ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā lietotā neitrālā karoga ar pieciem olimpiskajiem apļiem vietā Krievijas delegācijas sportisti startēs zem OKR karoga.

Valsts domes pārstāvji norādījuši, ka sportistu instruktāža esot pierasta parādība Rietumos, bet Krievijā tas pēdējoreiz noticis Padomju Savienības gados.

OKR Tokijā pārstāvēs vairāk nekā 300 sportistu.

Olimpiskās spēles Tokijā plānotas no 23.jūlija līdz 8.augustam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās