foto: AP/Scanpix
Olimpisko spēļu priekšvakarā Japānā vakcinēti tikai 18% cilvēku - kādēļ tā?
Tokijas olimpiskās spēles norisināsies no 23. jūlija līdz 8. augustam.
Citi sporta veidi
2021. gada 14. jūlijs, 06:04

Olimpisko spēļu priekšvakarā Japānā vakcinēti tikai 18% cilvēku - kādēļ tā?

Jauns.lv

Kamēr Tokijas olimpiskās spēles, kas norisināsies no 23. jūlija līdz 8. augustam, tuvojas straujiem soļiem, Japānā vakcinēti vien aptuveni 18% iedzīvotāju, turklāt galvaspilsētā Tokijā jau ceturto reizi izsludināta ārkārtējā situācija. Skaidrojam, kāpēc japāņi līdz šim bijuši tik gausi uz vakcinēšanos.

Pilnu vakcinācijas kursu līdz 11. jūlijam bija noslēguši 17,9% Japānas iedzīvotāju.

Taču 29,7% saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu, un uz katriem 100 iedzīvotājiem izsniegtas 47,64 vakcīnu devas, liecina informācija medijā "Our World in Data". Vakcinācijas temps Japānā gan ir strauji pieaudzis vasaras mēnešos, jo vēl maijā tikai 1% Japānas iedzīvotāju bija pilnībā vakcinēti pret Covid-19. 

Lai gan vakcinācijas temps sākotnēji Japānā bijis pavisam lēns, jūnijā izsniegto vakcināciju devu skaits sasniedza vienu miljonu dienā. 

Japānas vakcinācijas laika skala

Lai gan jau janvāra beigās Japānā tika uzsākta "Moderna" un "Pfizer" vakcīnu testēšana, salīdzinot ar citām valstīm, Japānā ir nepieciešami vairāk pierādījumu, lai vakcīnu pasludinātu par drošu. Tas ir viens no iemesliem, kādēļ Japānā vakcinācijas sākums bija tik gauss.

Tikai 14. februārī Japānā tika apstiprinātas "Pfizer" vakcīnas, un tās sāka izmantot 17. februārī. No tām pirmie 20 tūkstoši tika rezervēti mediķiem, kas ikdienā cīnās pret Covid-19. 

12. aprīlī Japānā ar "Pfizer" sāka vakcinēt seniorus, kas vecāki par 65 gadiem. Japānā ir aptuveni 36 miljoni iedzīvotāju, kas atbilst šai vecuma grupai. 

21. maijā beidzot tika apstiprinātas "Moderna" un "AstraZeneca" vakcīnas, taču tajā pašā dienā tikai apstādināta "AstraZeneca" izplatīšana. 

24. maijā Japānā tika atvērti masu vakcināciju centri Tokijā un Osakā. 

Vakcinācija iedzīvotājiem zem 65 gadu vecuma tika sākta vien 21. jūnijā. Tika ziņots, ka sportisti, kas piedalīsies Tokijas olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs varēs saņemt vakcīnas līdz jūnija beigām, lai gan olimpiešiem nav prasības būt vakcinētiem. 

Jūlijā Japānas valdība paziņoja par mērķi vakcinēt visus seniorus līdz jūlija beigām. Fukuokā plānots atvērt diennakts vakcinācijas centrus.

Kā Japānas galvenais vakcinācijas koordinators Taro Kono stāstījis, Japāna nodrošinās pietiekoši daudz devu, lai visi iedzīvotāji, kas ir vecāki par 16 gadiem, būtu vakcinēti jau septembra beigās. 

Līdz novembrim plānots pabeigt vakcinācijas procesu visiem gribētājiem. 

Tokijas olimpisko spēļu galvenais stadions jau teju pabeigts

Nākamā gada Tokijas olimpisko spēļu galvenais stadions ir teju pabeigts un tas tiks atvērts decembrī. Kā norādīja rīkotāji, stadions, kurā ...

gallery icon

"Tokija 2020"

Tokijas olimpiskajās spēlēs piedalīsies aptuveni 11 tūkstoši olimpiešu un 4,4 tūkstoši paralimpiešu, kurus pavadīs desmitiem tūkstoši treneru, mediķu, tiesnešu, sponsoru, žurnālistu un mediju personu.

Olimpisko un paralimpisko spēļu ciemats Tokijā

gallery icon

Kā Jauns.lv jau ziņoja, Tokijā pirmdien tika izsludināta ārkārtas situācija jau ceturto reizi Covid-19 pandēmijas laikā, kas pagaidām plānota līdz 22. augustam. Tādējādi ārkārtas situācija Tokijā būs visu olimpisko spēļu laiku. 

Jau ziņots, ka pirmo reizi olimpisko spēļu vēsturē nebūs klātesošu skatītāju, kas līdz šim ir atbalstījuši un uzmundrinājuši sportistus. 

Olimpisko spēļu organizētāji bija plānojuši atļaut pasākumu apmeklēt līdz par 10 tūkstošiem skatītāju, neskatoties uz bažām par to, ka olimpiskās spēles varētu kļūt par vīrsusa izplatības "midzeni". Taču pēc pēkšņa Delta varianta uzliesmojuma, organizētājiem nācās pieņemt pēkšņu lēmumu aizliegt apmeklētājus. 

Jau ziņots, ka XXXII Tokijas vasaras olimpiskās spēles bija paredzētas 2020. gadā, taču tika pārceltas sakarā ar Covid-19 pandēmiju.