Basketbols
2021. gada 8. aprīlis, 13:16

Latvijas un Igaunijas klubu basketbola sadursme – vai joprojām esam pārāki?

Māris Siliņš

Jauns.lv

Vai Latvijas klubu basketbols ir tik ļoti pārāk pār igauņu, kā to redz bukmeikeri? – Pirmās atbildes uzzināsim jau šovakar pēc Latvijas – Igaunijas basketbola līgas “Final Six” turnīra ceturtdaļfināliem.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Pandēmijas dēļ no divu valstu apvienotā čempionāta šosezon sanāks aizvadīt tikai labāko komandu finālturnīru. Regulārās sezonas laikā komandas palika abpus valstu robežām. Pienācis brīdis, kad uz svaru kausiem varēsim likt abu valstu basketbola saimniecību. Ja pirms gadiem desmit nevienam nerastos šaubu par latviešu pārākumu, tad tagad viss var izvērsties pavisam citādāk.

Šodienas ceturtdaļfinālos Olimpiskajā sporta centrā Rīgā BK “Ventspils” pulksten 17 tiksies ar igauņu trešo labāko komandu Raplas “Avis”, bet pulksten 20 BK “Ogre” spēlēs pret “Parnu Sadam”. Bukmeikeru pirmais vērtējums bija negaidīti pārliecinošs par labu Latvijas komandām – ventspilnieku uzvara tika prognozēta ar aptuveni 18 punktu pārsvaru, ogrēniešu ar 12 punktu starpību. Tā gan šķiet vēsturiska nodeva un, visticamāk, aina laukumā būs pavisam cita.

Vairāki līdzekļu, labāki leģionāri

“Līmeņu atšķirības starp abu valstu klubiem ir nelielas vai nav vispār. Abās valstīs ir pa vienam izteiktam līderim, taču Igaunijā Pērnavas komanda noteikti ir tuvāk “Kalev/Cramo” nekā Ventspils vai Ogre attiecībā pret “VEF Rīga”. Šķiet, ka igauņu klubos šajā sezonā ir lielāki finansiālie līdzekļi nekā Latvijā un tadēļ te ir vairāk un laba līmeņa leģionāru. Šeit basketbola videi nav tādas grūtības piesaistīt sponsorus, algas tiek izmakstās laikā,” sarunā ar Jauns.lv saka Raplas komandas kapteinis Roberts Freimanis. Viņš nenoliedz, ka spēlēt Igaunijā izvēlējies arī labāka finansiālā piedāvājuma dēļ, tomēr tas nav bijis vienīgais iemesls – spēlētājs vēlējies lielāku lomu laukumā nekā tā bija Latvijas vadošajās komandās.

Neklātienē ir sarežgīti izvērtēt komandu spēku samērus, tomēr šķiet, ka Pērnavas (arī tur kapteinis ir latvietis Linards Jaunzems) un Raplas komandas ar vairākiem leģionāriem sastāvā nekādi neatpaliek no saviem šodienas pretiniekiem. Nav nekāds pamats šobrīd vērtēt, ka mēs kaut kādā ziņā klubu basketbolā būtu pārāki par ziemeļu kaimiņiem. Ja Latvijā klubu augstākajā līmeni ir tikai sešas komandas, tad igauņiem tādas ir septiņas. Pēdējo piecu gadu laikā mūsu junioru izlase savstarpējās spēlēs igauņiem biežāk zaudējusi nekā uzvarējusi (piecas uzvaras 11 spēles), kas norāda uz vispārējām jauno basketbolistu sagatavošanas tendencēm un Igaunijas basketbola vidējā līmeņa celšanos. Pēc notikušās paaudžu maiņas Igaunijas izlase izcīnīja tiesības spēlēt Eiropas čempionāta finālturnīrā, kamēr mēs joprojām nevaram sagremot zaudējumu bulgāriem.

Igaunijā basketbolu mīl vairāk

Robertam Freimanim radies iespaids, ka igauņi basketbolu mīl vairāk: “Viņi ir pozitīvi lepni un iekļūšana Eiropas čempionātā ir notikums. Es kā latvietis to pēdējā mēneša laikā komandā izjutu katru dienu bez izņēmuma. Zobojās diezgan pamatīgi. Nezinu par viņu nodokļu politiku, droši vien arī tā ir labvelīgāka sponsorēšanai nekā Latvijā, bet ir vēl viena nianse - basketbola mīlestība. Šeit ir pavisam cita fanu kultūra, katrai komandai ir sava līdzjutēju bāze, viņi brauc uz izbraukuma spēlēm, katrā pilsētā ir citādāka un laba atmosfēra. Sezonas pirmajā pusē, kad spēles atļāva apmeklēt skatītājiem, to ļoti izbaudīju. Milzīga atšķirība.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

No prognozēm par šodienas spēlēm Raplas komandas kapteinis izvairās ar tradicionālu atrunu - vienā spēlē var notikt visādi.  

“Pašlaik “Kalev/Cramo” ir pārāka par mums un Pērnavu. Sezonas laikā viņiem varēja regulāri iekost, spēlēs bija sajūta, ka pretī ir līdzvērtīgs pretinieks. Tagad ir veikti sastāva pastiprinājumi un var just, ka komandā beidzot ir sapratuši trenera Roberta Štelmahera prasīto basketbolu. Kādā atsevišķā spēlē viņus uzvarēt var, bet sērijā to būtu grūti izdarīt. Tāpat Pērnava pašlaik ir pamatoti otra labākā Igaunijas komanda, kur ir plaša un līdzvērtīga spēlētāju rotācija, kas ļauj nodrošināt arī labāku treniņdarbu. Mēs Raplā izbaudām mazo komandu realitāti. Ja kāds saslimst, treniņos palīgā jāsauc jauniešus. Ja Pērnavā ir divi līdzvērtīgi piecnieki, tad Raplā parasti ir astoņu spēlētāju rotācija. Ar piebildi, ja visi ir veseli. Tādēļ arī man pašam vidējais spēles laiks ir 32 minūtes. Nemelošu, man patīk spēlēt daudz,” par igauņu klubu spēku samēriem stāsta Freimanis.

Gandrīz visas Igaunijas komandas sezonas laikā saskārās ar Covid-19 vīrusu, to vieglā formā pārslimoja arī Freimanis un viņa ģimene. Pēc pozitīva testa desmit dienas bija jāpavada karantīnā, bet 13. dienā Roberts jau bija laukumā un nospēlēja ierastās vairāk nekā 30 minūtes. “Tagad visi ir veseli un uz Rīgu atbraucām ar patīkamu satraukumu. Klubam tas ir liels notikums un esam ieradušies izbaudīt basketbolu,” saka Roberts.

"Ventspils" un "Ogre" saviem pretiniekiem vēl nav zaudējuši

Ventspils un Raplas komandas pēdējā desmitgadē gan vairs neesošajā Baltijas līgā, gan Latvijas – Igaunijas apvienotajā čempionātā tikušās astoņas reizes un visās ar graujošu rezultātu uzvarējuši kurzemnieki. Šovakar viss sāksies no jauna. Ventspilnieki pēdējās nedēļās izšūpojušies Lieldienu šūpolēs – nepieklājīga sagrāve pret “VEF Rīga” un uzvara ar 30 punktu pārsvaru Valmierā; gan zaudējums, gan uzvara pret Liepāju. Pirms sezonas svarīgākajiem notikumiem ventspilnieki šķirušies no saspēles vadītāja Kamerona Rendla. Viņš ar vidēji spēlē gūtiem 14 punktiem bija trešais rezultatīvākais spēlētājs aiz Artūra Ausēja (15,2) un Māra Gulbja, kurš ar 16,5 punktiem ir piektais rezultatīvākais starp abu valstu klubiem. Bet pats rezultatīvākais ar vidēji 21,6 punktiem ir Raplas saspēles vadītājs Brendons Čildress, kurš komandai pievienojās jau sezonas laikā. Kā nākamais Raplas komandas rezultatīvāko spēlētāju sarakstā ar 13,2 punktiem seko Freimanis.

Ogres un Pērnavas komanu savstarpējā bilance ietver četras spēles un visās uzvarējusi Latvijas komanda. Tiesa, trīs reizes bijusi sīva spēkošanās. Par Ogres šā brīža gatavību ir daudz jautājumu - regulārās sezonas pēdējās sešās spēlēs tika izcīnīta tikai viena uzvara pār BK “Ventspils”, bet zaudējumi piedzīvoti pret četrām pārējām Latvijas komandām. Gluži pretējā virzienā pēdējā laikā devusies Pērnavas komanda, kas uzvarējusi septiņās no astoņām spēlēm. BK “Ogre” uzbrukuma līderis ir amerikānis Andre Volkers (vidēji 16 punkti spēlē), Kristaps Dārgais ir labākais cīņā par atlēkušajām bumbām (vidēji 9,8) starp abu valstu komandām. “Parnu Sadam” uzbrukuma līderis Edons Makshuni no Somijas ar vidēji 17,4 punktiem ir trešais rezultatīvākais turnīra spēlētājs. Savukārt komandas kapteinim Linardam Jaunzemam ir augstākie efektivitātes rādītāji komandā, viņš vidēji mačā guvis 12 punktus un izcīnījis astoņas atlēkušās bumbas. Tāpat stabila Pērnavas komandas vērtība ir centra spēlētājs Lauris Blaus.

Šodienas ceturtdaļfinālu uzvarētājus sestdien pusfinālā gaida attiecīgi “VEF Rīga” un “Kalev/Cramo” komandas, kas ir uzskatāmas par šī finālturnīra galvenajiem favorītiem. Bukmeikeru vērtējumā lielākas izredzes kļūt par čempioniem ir rīdziniekiem, taču nav šaubu, ka Robertam Štelmaheram uzvarēt šo turnīru Rīgā ir goda lieta, īpaši pēc izgāšanās pie Latvijas izlases stūres.

Visas finālturnīra spēles Latvijā būs redzamas “Best4sport” televīzijas tiešraidēs. .