Latvijas izlases basketboliste Jēkabsone-Žogota viesojas pie ASV prezidenta. FOTO
Anete Jēkabsone-Žogota kopbildēs atradās pavisam tuvu ASV prezidentam Barakam Obama.
Basketbols
2015. gada 27. augusts, 13:45

Latvijas izlases basketboliste Jēkabsone-Žogota viesojas pie ASV prezidenta. FOTO

Jauns.lv

Latviešu basketboliste Anete Jēkabsone-Žogota un viņas pērn pārstāvētā Sieviešu nacionālās basketbola asociācijas (WNBA) čempionvienība Fīniksas "Mercury" trešdien viesojās Baltajā namā un saņēma apsveikumus no ASV prezidenta Baraka Obamas.

Kā zināms, pagājušajā vasarā "Mercury" ar Jēkabsoni-Žogotu sastāvā kļuva par WNBA čempioni, sērijā līdz trim uzvarām ar 3-0 pārspējot Čikāgas "Sky" vienību.

"Apsveicu, ka liedzāt Baltajā namā iekļūt kārtējai Čikāgas sporta komandai," jokojoties teica Obama. "Fīniksas vienība aizvadīja lielisku sezonu. Jūsu priekšā stāv lieliskas basketbolistes."

"Mercury" komanda pērnā gada regulārajā čempionātā bija labākā vienība turnīrā, turklāt ar 29 panākumiem uzvaru skaita ziņā sasniedza jaunu WNBA rekordu. Pirms tam "Mercury" vienība sezonā bija uzvarējusi 16 spēlēs pēc kārtas, sasniedzot jaunu kluba rekordu un tiekot pie otrās garākās uzvaru sērijas WNBA čempionātā. Panākumu sērija vienībai ilga no 15.jūnija līdz 31.jūlijam.

"Šī komanda lieliski attēlo, kādai jābūt WNBA komandai, - tā veic sabiedrībai labus darbus un vienību pārstāv lieliskas sportistes," preses konferencē atzina Obama. "Vēlos komandu apsveikt ne tikai ar pērn izcīnīto čempionu titulu, bet arī ar laba basketbola tēla veidošanu kopumā."

Izslēgšanas spēlēs Jēkabsone-Žogota piedalījās četros mačos, caurmērā katrā no tiem gūstot 1,5 punktus un veicot vienu rezultatīvu piespēli. Savukārt regulārajā turnīrā viņas rēķinā 32 cīņas, kurās latviete izcēlās ar vidēji gūtiem 2,7 punktiem un 0,9 rezultatīvām piespēlēm.

Līdz šim vēl neviena latviete nebija kļuvusi par WNBA čempioni.

"Mercury" komanda pie WNBA titula tika arī 2007. un 2009.gadā, bet finālu bija sasniegusi arī 1998.gadā.

Kā ziņots, WNBA Jēkabsone-Žogota pirms tam spēlēja 2009. un 2010.gadā, pārstāvot Konektikutas "Sun" komandu. Savukārt šajā pašā Fīniksas klubā 2012.gada sezonu iesāka arī latviete Zane Tamane, kura gan traumas dēļ drīz vien atgriezās Eiropā.

Iepriekšējo sezonu Jēkabsone-Žogota aizvadīja latviešu speciālista Gundara Vētras trenētajā Krievijas basketbola klubā Kurskas "Dinamo", kas izcīnīja trešo vietu FIBA Eirolīgas turnīrā, triumfēja Krievijas kausā un regulārajā čempionātā ieņēma otro vietu, bet izslēgšanas spēlēs ieguva bronzu.

Pērnajā novembrī Jēkabsone-Žogota otro gadu pēc kārtas tika nosaukta par Latvijas labāko basketbolisti, balvu iegūstot ļoti pārliecinoši.

Obama katru gadu Baltajā namā personīgi apsveic WNBA un Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) čempionus. Lielākā daļa spēlētāju čempionu gredzenus saņēma regulārās sezonas atklāšanas spēlē 5.jūnijā, savukārt Jēkabsone-Žogota un poliete Evelīna Kobrina pie gredzena tika vakarā pirms došanās uz Balto namu.

Kā pateicību par pieņemšanu titulētā "Mercury" līdere amerikāniete Diāna Taurasi prezidentam uzdāvināja komandas kreklu ar 14.numuru un uzrakstu "Obama".


LETA/Foto: AFP/LETA