Citi sporta veidi
2021. gada 6. februāris, 19:14

Mūžībā devies orientēšanās sporta leģenda Atis Rukšāns

Jauns.lv

Šī gada 2. februāra rītā mūžības ceļā devies orientēšanās sporta leģenda Atis Rukšāns, savā mājaslapā vēsta Latvijas Orientēšanās federācija.

Ata Rukšāna brālis Jānis savā "Facebook" profilā ievietojis emocionālu ierakstu saistībā ar orientēšanās sporta leģendas aiziešanu mūžībā.

Kā savā 5. februāra ierakstā norāda Jānis Rukšāns, brālis Atis miris pēc inficēšanās ar Covid-19: "Pirms divām dienām pēc slimnīcā ar Covid pavadītas nedēļas, mokoši lēnām nosmokot, nomira mans brālis – sportists, daudz brašāks par mani."

foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook",

Kā ziņo Latvijas Orientēšanās federācija, ar orientēšanās sportu Atis sāka nodarboties pagājušā gadsimta 60. gadu otrajā pusē. Būdams toreizējā Rīgas Politehniskā institūta 2. kursa students, viņš sāka trenēties RPI sporta klubā pie orientēšanās sporta trenera Jāņa Klētnieka un drīz vien izcīnīja PSRS sporta meistara kandidāta nosaukumu.

Vienlaikus ar aktīvo sportošanu Atis bija arī sporta tiesnesis un pārsvarā strādāja distanču dienestā. Gadiem ritot uz priekšu un pilnveidojoties darba pieredzei, pēc toreizējās PSRS sporta tiesnešu kvalifikācijas kritērijiem viņam tika piešķirta sporta tiesneša republikas kategorija.

Gan PSRS, gan brīvās Latvijas laikā Atis ieņēma vadošos sporta tiesneša amatus daudzās vietējā un starptautiskā līmeņa sacensībās – pārsvarā kā distanču priekšnieks, atsevišķās sacensībās arī kā galvenais tiesnesis vai galvenais sekretārs.
PSRS laikā papildus orientēšanās skrējiena sacensībām diezgan bieži norisinājās arī motoorientēšanās jeb orientēšanās ar motocikliem.

Atis gandrīz visiem šī orientēšanās sporta paveida Latvijas čempionātiem un cita līmeņa sacensībām gatavoja gan kartes, gan distances, kur pirms sacensībām nācās apvidū ne tikai izvietot KP un atzīmēšanās ierīces, bet arī pastrādāt ar cirvi un zāģi, lai takas un meža ceļi būtu izbraucami.

1983. gada augustā, organizējot Latvijas čempionātu, Atis iepazinās ar Zitu, un jau 1984. gada 6. oktobrī viņi apprecējās, izveidojot ģimeni. Orientēšanās sports Rukšānu ģimeni saveda kopā, Atis un Zita iemācīja orientēties arī saviem bērniem, un kopā pavadītas nedēļas nogales, apceļojot Latviju un piedaloties dažādās sacensībās gan kā dalībniekiem, gan kā organizatoriem, bija ģimenes ikdiena.

2007. gadā Atis kopā ar ģimeni iesaistījās taku orientēšanās kustībā, aktīvi darbojās pie Latvijas Taku-O noteikumu izstrādes. Analizējot pieejamās Taku-O distances un kartes, ieteica daudz jaunu ideju un priekšlikumu par karšu, distanču un sacensību organizācijas kvalitātes uzlabošanu. Taku-O disciplīnai attīstoties, regulāri organizēja sacensības, kā arī aktīvi piedalījās tajās gan Latvijā, gan ārpus tās.

2015. gadā IOF Taku-O komisija apstiprināja Ati kā Taku-O starptautiska līmeņa sacensību distanču inspektoru.
Atis uzmērīja un digitalizēja kartes 2018. gada pasaules Taku-O čempionātam un sacensību laikā pildīja distanču priekšnieka pienākumus,  gan no IOF vadības, gan sacensību dalībniekiem saņemot augstu novērtējumu par teicami paveikto darbu.

Ati varēja uzskatīt par orientēšanās sporta plaša profila ekspertu, jo, 53 gadus darbojoties šī sporta veida sfērā, viņš gan kā sportists, gan kā sporta tiesnesis visās orientēšanās sporta disciplīnās un paveidos izbaudīja to, kā šī maizīte garšo. Pēc katrām sacensībām analizēja kartes un distances, kā arī sacensību organizāciju un domāja par jaunām idejām, kā pilnveidot nākamās sacensības.

Kā dalībnieks Atis daudzreiz ierindojās godalgotās vietās gan O-skrējiena, gan O-slēpojuma, gan Taku-O sacensībās kā Latvijā, tā ārzemēs. Spēki ir izmēģināti arī Velo-O sacensībās un rogainingā.

Lai gan orientēšanās sports aizņēma lielāko daļu brīvā laika, Atis bija sabiedriski aktīvs arī citās jomās. Kad tika atjaunota Latvijas valsts neatkarība, viens no pirmajiem iestājās Zemessardzē. Atis arī aktīvi iesaistījās Sējas novada dzīvē, regulāri gatavoja publikācijas novada ziņām. Daudzi viņu ir redzējuši televīzijā kā aktīvu erudīcijas spēļu dalībnieku; bija arī Latvijas Erudītu līgas biedrs.

Atis vienmēr jebkuram bijis atsaucīgs un izpalīdzīgs orientēšanās sacensību rīkošanā, neskopojās ar padomiem un labprāt dalījās ar savu pieredzi gan sportā, gan ārpus tā. Uzmērījis un uzzīmējis kartes dažādām orientēšanās sporta disciplīnām daudzviet Latvijā. Atis gatavoja kartes arī šī gada sacensību sezonai, diemžēl slimība un likteņa ļaunā roka paveica savu. 

Atis Rukšāns un viņa ieguldījums orientēšanās sporta attīstībā mums visiem paliks gaišā piemiņā, vēsta Latvijas Orientēšanās federācija.