Citi sporta veidi
2020. gada 21. decembris, 15:23

VIDEO: problēmas ar svaru netraucē Latvijas svarcēlājam Suharevam sasniegt neoficiālu pasaules rekordu

Jauns.lv

Viens no Latvijas vadošajiem svarcēlājiem 21 gadu vecais Ritvars Suharevs turpina gatavoties nākamvasar gaidāmajām olimpiskajām spēlēm. Tieši viņš ir viena no mūsu lielākajām cerībām, uz kādu patīkamu pārsteigumu Tokijā.

Ritvars Suharevs ir 2018. un 2019. gada junioru pasaules čempions, 2017. un 2018. gada Eiropas čempions junioriem, bet pērn izcīnījis trešo vietu Eiropā arī pieaugušo konkurencē.  

Pēdējos gadus Ritvars startē svara kategorijā līdz 81 kilogramam, un pagājušajā nedēļas nogalē viņš sasniedza neoficiālu pasaules rekordu grūšanas disciplīnā. Viņš spēja uzgrūst 208 kilogramus smagu stieni, par sešiem kilogramiem pārspējot augusta beigās sasniegto personisko rekordu, bet par vienu kilogramu pārspējot Londonas olimpisko spēļu čempiona un Riodežaneiro olimpisko spēļu vicečempiona ķīnieša Ksaojuna Lū pērn pasaules čempionātā sasniegto pasaules rekordu šajā svara kategorijā. Ritvars arī raušanā sasniedza savu karjeras labāko rezultātu, tiekot galā ar 165 kilogramus smagu stieni, kas summa veidotu iespaidīgus 373 kilogramus. Lielākais, ko šajā svara kategorijā kāds iespējis ir Lū paceltie 377 kilogrami.

Tiesa, kā atklājis pats sportists, viņš šobrīd Covid-19 pandēmijas ietekmē par diviem kilogramiem pārsniedz savai kategorijai atļauto svaru, ko nāksies vien tuvākajā laikā nomest. Variants par startēšanu nākamajā svara kategorijā laikam īsti nepastāv, jo olimpiskajās spēlēs nākamā kategorija ir līdz 96 kilogramiem. Līdz ar to startēšana svara kategorijā līdz 89 kilogramiem, kas nav olimpiskajā ieskaitē, bet kurā Suharevs startēja iepriekšējās sacensībās, sasniedzot Latvijas rekordus, īsti nav opcija, tāpēc nāksies vien atgriezties pie apzinīgas diētas.

Divi kilogrami ir visai būtisks pārsvars īpaši šādā svara kategorijā, tāpēc Ritvara Suhareva pasaules rekords noteikti netiks atzīts par oficiālu. Tomēr prieks novērot Latvijas talantīgā svarcēlāja progresu, jo, ja izdotos šādā līmenī nostartēt olimpiskajās spēlēs, tad būtu reālas cerības pacīnīties par medaļām. Tiesa, kaut ko salīdzināt ar iepriekšējām olimpiskajām spēlēm nebūs iespējams, jo šī kategorija ir pavisam jaunu un olimpiskajā spēlēs sportisti tajā vēl nav sacentušies.