foto: REUTERS/SCANPIX
Bertāna nākamās sezonas alga var būt lielāka par visā karjerā nopelnīto
Dāvis Bertāns ar savu darbu un izcilo snaipera talantu ir pavisam tuvu līgumam, kurš būs vērtīgāks par iepriekš spēlētāja karjerā noeplnīto.
Basketbols
2020. gada 7. novembris, 05:52

Bertāna nākamās sezonas alga var būt lielāka par visā karjerā nopelnīto

Jauns.lv

Ziemeļamerikas medija “The Athletic” žurnālists Džons Holindžers izvērtējis NBA brīvo aģentu tirgū esošos spēka uzbrucēja pozīcijas spēlētājus un uzskata, ka Dāvis Bertāns tiks pie apmēram 19 miljonus dolāru sezonā vērta līguma.

Latviešu basketbolists pašlaik ir dzīves lielākā līguma gaidās, to aizkulisēs kārto viņa aģents Artūrs Kalnītis, un, visticamāk, jau šī mēneša beigās uzzināsim, kur Bertāns turpinās savu karjeru. Kā favorīte joprojam uzskatāma Vašingtonas “Wizards” komanda, kas neizvēlējās latvieti aizmainīt pagājušās sezonas laikā un tādējādi lika noprast, ka vēlas vienu no līgas labākajiem snaiperiem redzēt pie sevis arī turpmāk. Arī pats Bertāns vairākkārt izteicies, ka neiebilstu palikt Vašingtonā. Tiesa, abām pusēm šajā darījumā ar daudzmiljonu līgumu vēl janonāk pie kopsaucēja. Nebūs nekāds jaunatklājums, ka kluba vadība grib maksāt pēc iespējas mazāk, kamēr spēlētājs un aģents saņemt pēc iespējas vairāk.

Basketbola aprindās labi zināmais apskatnieks Holindžers spēlētāju analīzē izmanto savas īpašas formulas un lēš, ka “Wizards” latvietim varētu maksāt aptuveni 19 miljonus lielu algu. Holindžers izceļ, ka Bertāns aizvadītajā sezonā realizēja 42,9 procentus tālmetienu un vidēji no trīspunktu līnijas meta 13,9 tālmetienus komandas 100 uzbrukumu laikā. Šādā statistikas griezumā tas bija trešais lielākais rādītājs visā NBA pēc Hjūstonas “Rockets” superzvaigznes Džeimsa Hārdena un Badija Hīlda no Sakramento “Kings”.

Šajā starpsezonā spēka uzbrucēju pozīcijā brīvo aģentu tirgus ir ļoti piesātināts, patiešām daudz labu spēlētāju, tādēļ jo patīkamāk lasīt, ka Holindžers savā topā Bertānu liek kā trešo aiz Entonija Deivisa un Danilo Galinari. Tiesa, tas vēl nenozīmē, ka par latvieti būtu plaša interese, jo nav daudz komandu, kurām būtu nepieciešams tieši šīs pozīcijas dārgs spēlētājs.

“Bertāna dzīvi apgrūtina jautājums – “Kurš vēl viņam maksās?”. Viņam būs jau 28 gadi un tāds spēlētājs nav piemērots komandai, kura veic sastāva pārbūvi. Savukārt dažām citām komandām ar vietu zem kopējiem algu griestiem nav vajadzīgs Bertāna pozīcijas spēlētājs. “Wizards” vēlēsies maksāt pēc iespējas mazāk, lai atrisinātu dažas problēmas citās pozīcijās, īpaši spēli aizsardzībā. Ja Bertānam tiešām maksās 16-19 miljonus sezonā, tas var radīt neērtības pirms nākamās sezonas, kad stāsies spēkā Bredlija Bīla līguma pagarinājums par 34 miljoniem sezonā,” Holindžers redz arī sarežģījumus, lai abas puses nonāktu pie kopsaucēja.

NBA kuluāros nereti apspriesta arī “Wizards” līdera Bredlija Bīla iespējamā došanās citur, tomēr tai pašlaik nav priekšnoteikumu. Gan “Wizards” ģenerālmenedžeris Tomijs Šepards nesenajā intervijā kādā Vašingtonas radio stacijā, gan pats spēlētājs apstiprinājuši, ka rēķinās viens ar otru. “Galvenā lieta, ko esam apsprieduši – hei, ejam un uzvaram! Bīls nav devis nekādas indikācijas, ka vēlētos tikt aizmainīts,” sacījia Šeperds.  2020./2021. gada sezonā Bīla alga būs 27 miljoni dolāru.

Iepriekšējā sezonā 30,5 punktu guvušais Bīls gatavojas savai devītajai sezonai “Wizards” sastāvā un  kā priekšnoteikumi, lai tā būtu veiksmīga un ar izslēgšanas spēlēm, tiek minēti vairāki faktori. Viens no tiem – jauna līguma parakstīšana ar Bertānu, tāpat japāņa Rui Hačimuras progress un Džona Volla pilnvērtīga sezona bez veselības sarežģījumiem.

Pārsteigumiem bagatāja NBA basketbolā iespējami dažādi pavērsieni, tādēļ nav izslēgts, ka kāda cita komanda gatava likt galdā vairāk nekā varētu atļauties Vašingtona. Baumas ir viena no šī tirgus daļas sastāvdaļām un pirms pāris mēnešiem kā potenciālos Bertāna “preciniekus” minēja arī Atlantas “Hawks”, Ņujorkas “Knicks” un Fīniksas “Suns” organizācijas. Tomēr jāatzīst, ka variants ar palikšanu Vašingtonā pašlaik izskatās visreālāk

Bertāna alga iepriekšējā sezonā bija septiņi miljoni dolāru un šobrīd ir skaidrs, ka jaunajiem darba devējiem galdā būs jāliek vismaz divas reizes vairāk un iespējams arī vairāk par Dāvja visā NBA karjerā kopā nopelnītajiem 15,8 miljoniem. Tāda ir cena par vienu no līgas labākajiem trīspunktu metienu izpildītājiem.

NBA spēlētāju arodbiedrība ceturtdien balsojusi par jaunā sezonas sākšanu 22. decembrī un regulārās sezonas ietvaros katra komanda aizvadīs 72 spēles. Vēl turpinās pārrunas ar līgas vadību par kolektīvo līgumu un, visticamāk, puses vienosies par apmēram 17 procentu algu samazinājumu nākamajā sezonā. Uzsākot sezonu šī gada beigās, NBA čempionus noskaidros līdz Tokijas olimpisko spēļu sākumam. Pēc šāda lēmuma konkrētākas kļuvušas tuvāko dienu aprises – 18. novembrī notiks NBA drafta ceremonija, dažas dienas vēlāk atsāksies brīvo aģentu tirgus, bet jau 1. decembrī komandas sāks pirmssezonas treniņnometnes.