foto: imago images/foto2press/Scanpix
FIFA rekomendē pārcelt martā un aprīlī plānotās spēles; premjerlīga domā par sezonas beigām
Futbola bumba.
Futbols
2020. gada 14. marts, 17:50

FIFA rekomendē pārcelt martā un aprīlī plānotās spēles; premjerlīga domā par sezonas beigām

Jauns.lv / LETA

Starptautiskā futbola asociāciju federācija (FIFA) aicinājusi pārcelt visas martā un aprīlī plānotās spēles, lai izvairītos no riska inficēties ar Covid-19 vīrusu.

Jau iepriekš tika pārceltas vairākas plānotās 2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēles, bet dažas no tām atļāva aizvadīt aiz slēgtām durvīm.

Martā pārbaudes spēles pret Melnkalnes un Sanmarīno izlasēm bija paredzētas arī Latvijas valstsvienībai.

Tikmēr Eiropas Futbola asociāciju savienība (UEFA) otrdien aizvadīs biedru sapulci, kurā lems par 2020.gada Eiropas čempionāta likteni, kā arī par UEFA Čempionu un Eiropas līgas turnīriem.

Pastāv iespēja, ka šī gada Eiropas čempionāta finālturnīrs, kura norise ir paredzēta 12 valstīs, tiks pārcelts gadu uz priekšu, kas vairāku valstu čempionātiem ļautu noslēgt pārtrauktās sezonas.

Piektdien FIFA atklāja, ka tās padome nolēmusi "iesaldēt" noteikumus, kas nosaka, ka klubiem marta un aprīļa izlašu logos savi spēlētāji ir jāpalaiž uz valstsvienībām.

Latvijas izlase FIFA rangā atrodas 137. vietā, Sanmarīno ieņem 209. pozīciju, kamēr Melnkalne ir 64.  

Jau ziņots, ka 20.janvārī LFF valde kongresā lēma no amata atstādināt slovēņu speciālistu Slavišu Stojanoviču, viņa vietā stājoties pašmāju speciālists Dainim Kazakevičam. Līgums ar speciālistu noslēgts uz trim gadiem.

Tikmēr Anglijas Futbola asociācijas (FA) vadītājs Gregs Klārks atklājis, ka Covid-19 vīrusa dēļ pastāv maza iespēja aizvadīt Anglijas premjerlīgas sezonu līdz galam.

Jau ziņots, ka Vācijas, Anglijas un Francijas vadošās futbola līgas piektdien pieņēmušas lēmumu atcelt visas čempionāta spēles, lai pasargātu klubus no riska inficēties ar Covid-19 vīrusu.

Piektdien līgu vadītāji aizvadīja ārkārtas sēdes, kurās vienbalsīgi tika lemts pārtraukt valstu vadošo čempionātu futbola mačus. 

Kā vēsta laikraksts "Times", Klārks premjerlīgas ārkārtas sapulcē paudis, ka redz mazu iespēju līdz galam aizvadīt Anglijas čempionāta spēles.

Starp līgas vadītājiem viedokļi vēl dalās, bet premjerlīgas izpilddirektors Ričards Masters norādīja, ka pārtraukt sezonu bijis pareizs lēmums, jo tādējādi tiks iegūts laiks, lai vienotos par tālāku rīcību.

Anglijas premjerlīgas sezona tika apturēta neilgi pēc tam, kad inficēšanās ar Covid-19 vīrusu tika konstatēta Londonas "Arsenal" galvenajam trenerim Mikelam Artetam un Londonas "Chelsea" spēlētājam Kalumam Hadsonam-Odojam.

Arteta vēlāk savā "Twitter" kontā pavēstīja, ka jau jūtoties labāk.

Sezonas priekšlaicīgas beigas nozīmētu lielus finansiālos zaudējumus gan līgai, gan spēļu pārraidītājiem, tāpēc galējais lēmums par atlikušo sezonu vēl nav pieņemts.

"Ja Anglijas premjerlīga un UEFA turnīri noslēgsies priekšlaicīgi, televīziju kompānijas teiks, ka vēlas savu naudu atpakaļ, jo sezona noslēgusies pāragri. Viņiem ir pamats to darīt, jo būtībā netiek izpildītas līgumsaistības," laikrakstam "Times" teica viens no FA locekļiem. "Grūtības būs arī tad, ja netiks aizvadītas atlikušās deviņas kārtas."

"Mēs runājam par aptuveni trim miljardiem sterliņu mārciņu (aptuveni 3,3 miljardi eiro) peļņu, kas ik gadu ienākumos tiek iekasēta no starptautiskajām raidtiesībām."

Ceturtdien premjerlīgas klubu vadītāji aizvadīs tikšanos, kuras galvenais temats būs finanšu jautājumi un atlikusī sezonas daļa.

Līdz sezonas beigām atlikušas vairs tikai deviņas spēles. "Liverpool" ar 82 punktiem ir pirmajā vietā un tikpat kā jau garantējusi uzvaru čempionātā, kas klubam būs pirmais panākums pēdējo 30 gadu laikā.