foto: ekrānuzņēmums no video
Rīgā, krītot no 8 metru augstuma, mugurkaulu lauž krievu sportiste, kuru, iespējams, šantažē, lai klusētu par negadījumu
Krievijas gaisa akrobāte Jevgeņija Asonova starptautisku sacensību laikā lauza mugurkaula skriemeļus un tagad daļēji paralizēta atrodas Maskavas rehabilitācijas klīnikā.
Citi sporta veidi
2019. gada 10. decembris, 04:42

Rīgā, krītot no 8 metru augstuma, mugurkaulu lauž krievu sportiste, kuru, iespējams, šantažē, lai klusētu par negadījumu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Krievijas gaisa akrobāte, 30 gadus vecā Jevgeņija Asonova, kura starptautisku sacensību laikā sporta centrā „Mežaparks” krita no apmēram astoņu metru augstuma un lauza mugurkaulu, iespējams, šantažēta, lai klusētu par notikušo traģēdiju, pretējā gadījumā viņai liedzot apmaksātu medicīnisko palīdzību.

Sacensību organizatori viņai apmaiņā pret klusēšanu, līdztekus medicīniskajai palīdzībai, piedāvājuši 100 000 rubļus (1420 eiro), vēsta Krievijas plašsaziņas līdzekļi.

23. un 24. novembrī Rīgā, sporta centrā „Mežaparks”, notika 2. Starptautiskais Gaisa akrobātikas čempionāts. Sacensību otrajā dienā notika nelaimes gadījums - pārtrūka trose un sportiste, kura tobrīd veica akrobātikas elementu, nokrita no apmēram astoņu metru augstuma. Sportiste lauza mugurkaulu, viņai tika bojātas muguras smadzenes, tagad viņa ir daļēji paralizēta. Notikuma vietā nebija ne ārsta, ne ātrās palīdzības, tikai medmāsa.

Sportiste atklāja: „Kad nokritu, es jutu ļoti stipras muguras sāpes un vienlaikus uzreiz sapratu, ka nevaru sajust savas kājas. Es sāku kliegt, jo sāpes bija briesmīgas, un es sapratu, ka uz vietas principā nav ātrās palīdzības, kas man varētu palīdzēt”.

Mokoties lielās sāpēs, viņa sagaidīja ātro palīdzību, kura viņu aizveda uz slimnīcu, kur tika veikta operācija. Tagad sportiste pārvesta uz Maskavu un atrodas Medicīniskās rehabilitācijas centrā.

Pēc provizoriskiem aprēķiniem mugurkaula atjaunošanai būs nepieciešami vismaz četri miljoni rubļu (apmēram 56 000 eiro). Sportistes ģimenei šādas naudas nav, un sacensību organizatori līdz šim ir piekrituši apmaksāt rehabilitāciju klīnikā tikai mēnesi. Pagājušās nedēļas nogalē Maskavas ārstējošie mediķi paziņoja, ka cietušās sportistes stāvoklis ir stabilizējies un ir cerības uz veiksmīgu atveseļošanos, bet tā prasīs vismaz gadu.

Asonovas trenere Jeļena Kustova pastāstījusi, ka sacensību organizators bija Londonā reģistrētā Starptautiskā gaisa vieglatlētikas asociācija, kuras dibinātāji ir Krievijas Gaisa vieglatlētikas federācija un Krievijas pilsoņi - Vjačeslavs Litvjaks un Anastasija Žuravļeva. Traumētā sportiste uzskata, ka vainīgie ir sacensību organizatori, jo viņiem bija jānodrošina drošība šajā turnīrā.

foto: ekrānuzņēmums no video
Krievijas gaisa akrobāte Jevgeņija Asonova starptautisku sacensību laikā lauza mugurkaula skriemeļus un tagad daļēji paralizēta atrodas Maskavas rehabilitācijas klīnikā.

Savukārt paziņojumā Krievijas tiesībaizsardzības aģentūrām no kluba īpašnieka, kurā bija Asonova, tiek norādīts, ka „sacensību dalībnieces, kā arī inženieri, kuriem ir pieredze gaisa vieglatlētikas vingrinājumu uzstādīšanā, ir konstatējuši rupjo kļūdu balstiekārtas ierīcē” un „iespējamais traģēdijas vainīgais jauc izmeklēšanu Latvijā, slēpjot saplēsto sporta aprīkojumu un šantažē upuri, piedāvājot parakstīt konfidencionalitātes līgumu un nesūdzēties apmaiņā pret 100 000 rubļu (1420 eiro)”. Šo līgumu Asonova nav parakstījusi un līdz ar to arī informācija par negadījumu kļuvusi zināma plašākai sabiedrībai.

Krievijas sporta skolu „Feel Good: Poledance & Workout” un „Pole Emotion” veidotāja Jana Vinokurova, kura pirmā pavēstīja par Rīgā notikušo traģēdiju, skaidro: „Gaisa akrobātika ir neatzīts sporta veids”. Viņasprāt, Latvija bija tikai vieta „sacensību aizvadīšanai”. Tāpat viņa pauž neizpratni, kāpēc izvēlēta tieši Latvija, jo šeit konkrētais sporta veids nav attīstīts. 

Sporta centra „Mežaparks” pārstāvis Normunds Jakušonoks portālam Tvnet.lv paziņojis, ka sporta centrs tikai izīrēja sporta zāli sacensību organizatoram „International Air Athletics Association Crown House” un, ka par medicīniskās palīdzības pieejamību un citu drošības noteikumu un normatīvo aktu ievērošanu atbild sacensību organizators.

Sacensību rīkotāja - Krievijas Gaisa atlētikas federācija savā interneta kontā norādījusi: „Starptautiskā turnīrā Latvijā bīstama elementa izpildījuma laikā notika negadījums ar vienu no mūsu komandas sportistiem, kā rezultātā sportists tika ievainots un steidzami tika nogādāts slimnīcā, kur saņēma nepieciešamo medicīnisko aprūpi. Latvijas kompetentās iestādes veic notikušā izmeklēšanu. Neatkarīgi no pārbaudes rezultātiem, mūsu federācija aicina ekspertus un citas federācijas apspriest un sagatavot nepieciešamās prasības un drošības pasākumus sporta aprīkojuma sagatavošanai un izmantošanai”.

Šobrīd Latvijā ir sākta krimināllieta par smagu miesas bojājumu nodarīšanu. Arī Krievijas Federācijas Ģenerālprokuratūrā un Krievijas Federācijas Izmeklēšanas komitejā uzsākta izmeklēšana par šo negadījumu.

Jāpiebilst, ka šīs bija Asonovas pirmās starptautiska mēroga sacensības. Viņa kā fitnesa instruktore gaisa akrobātikai pievērsās tikai pirms gada.