foto: Evija Trifanova/LETA
Olimpiskais čempions šķēpmešanā Jānis Lūsis cīnās ar vēzi; tuvinieki lūdz palīdzību
Leģendārais latviešu vieglatlēts Jānis Lūsis cīnās ar vēzi un pašlaik tiek vākti līdzekļi viņa rehabilitācijai Vācijā.
Sporta zvaigznes
2019. gada 23. septembris, 10:54

Olimpiskais čempions šķēpmešanā Jānis Lūsis cīnās ar vēzi; tuvinieki lūdz palīdzību

Jauns.lv

Izcilais latviešu šķēpmetējs Jānis Lūsis cīnās ar smagu slimību – vēzi, un viņa rehabilitācijai uzsākta ziedojumu vākšana. Lūša ģimene aicina ziedot naudu olimpiskā medaļnieka rehabilitācijai Vācijā.

Viņa dēls Voldemārs Lūsis, arī šķēpmetējs, kurš piedalījies olimpiskajās spēlēs, sociālajā tīklā „Facebook” ierakstījis: „Godātie draugi! Labu laiku cīnāmies par Jāņa Lūša dzīvību. Vēzis, meklējam līdzekļus rehabilitācijai. Kam iespēja, sūtiet palīdzību: Jānis Lūsis, LV90UNLA0091021149560, personas kods 190539-10105. Latvijas Valstij intereses nav!...”

Publiskajā ierakstā Lūša dēls sīkās detaļās neizplūst, vien atzīmē, ka valsts līdz šim savu atbalstu nav sniegusi, tāpēc palīdzība jāmeklē citur. Pēc ieraksta publicētajos komentāros noprotams, ka leģendārā Lūša ārstēšanās paredzēta kādā no Vācijas klīnikām.

Jānis Lūsis ir vienīgais Latvijas sportists, kurš olimpiskajās spēlēs izcīnījis visa kaluma medaļas - bronzu 1964. gadā Tokijā, zeltu 1968. gadā Mehiko un sudrabu 1972. gadā Minhenē. Tāpat karjerā viņš četras reizes triumfēja Eiropas meistarsacīkstēs, 12 reizes PSRS čempionātā un vienreiz Latvijas čempionātā. Lūsis divreiz laboja pasaules rekordu, bet 2014. gadā viņš tika uzņemts IAAF (Starptautiskās vieglatlētikas federācijas) Slavas zālē. Šī gada maijā Lūsis atzīmēja savu astoņdesmito dzimšanas dienu.

1987.gadā Starptautiskā Vieglatlētikas federāciju asociācija (IAAF) Lūsi atzina par visu laiku izcilāko šķēpa metēju pasaulē. Īpašu atzinību Lūsis izpelnījies arī no Latvijas valsts, 1999.gadā kļūstot par Triju zvaigžņu ordeņa komandieri (ordeņa trešā šķira).