foto: Instagram @pita_tofua
VIDEO: Rio un Phjončhanas olimpisko spēļu seksīgākajam sportistam jaunākā avantūra vēl pagalam nepadodas
Pita Toufatufuā Segedā.
Citi sporta veidi
2019. gada 25. augusts, 13:23

VIDEO: Rio un Phjončhanas olimpisko spēļu seksīgākajam sportistam jaunākā avantūra vēl pagalam nepadodas

Jauns.lv

Pasaulē neapšaubāmi populārākais Tongas atlēts Pita Toufatufuā jau divas olimpiskās spēles pēc kārtas nesis savas valsts karogu. Tas nebūtu nekas tik īpašs, ja vien tās nebūtu gan ziemas, gan vasaras spēles un abās (arī Phjončhanas salā) devies stadionā ar atkailinātu ķermeņa augšdaļu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Austrālijā dzimušais atlēts Pita Toufatufuā , pārstāvot Tongu Riodežaneiro olimpiskajās piedalījās taekvondo sacensībās, bet Phjončhanā izgāja uz starta 15 kilometru brīvā stila slēpošanas disancē. Pēc starta Dienvidkorejā šobrīd jau 35 gadus vecais Pita paziņoja, ka viņa olimpiskā karjera ar to vēl nav beigusies, jo viņš grasās piedalīties arī Tokijas olimpiskajās spēlēs, turklāt peldēšanas sacensībās, tomēr nu viņš savus plānus mainījis un cenšas četrgades lielākajam sporta forumam kvalificēties smaiļošanā.

Kā viņam padodas jeb drīzāk nepadodas smaiļošana, lieliski bija redzams šajā nedēļā Ungārijas pilsētas Segedas tuvumā, kur norisinājās pasaules čempionāts smaiļošanā un kanoe airēšanā.

foto: Instagram @pita_tofua
Pita negrasās padoties un trenēsais, lai tiktu uz Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Pita Toufatufuā sacensību pirmajā dienā startēja vienā braucienā 200 metru smaiļošanas sacensībās ar Latvijas sportistu U-23 pasaules čempionu tieši šajā distancē Robertu Akmeni. Tongas sportistam došanās uz starta sanāca visai kurioza, jo viņa smaiļotprasme nebija pietiekami augstā līmenī, lai sportistam bez pūlēm izdotos ieņemt savu vietu astotajā celiņā, bet, kad tas izdevās, arī startu sanāca pietiekami nokavēt. Rezultātā Pitam pārliecinoši pēdējā vieta, kamēr Roberts bija trešais un pārliecinoši kvalificējās pusfinālam.

Pēc starta Pita Toufatufuā savā "Instagram" kontā atzinās, ka 58,19 (gandrīz 18 sekundes aiz priekšpēdējā rezultāta braucienā) ir viņa personiskais rekords. Tongas sportists iepriekš ar smaiļošanu nodarbojies vien sešas dienas un ir pārliecināts, ka viņa sniegums var kļūt tikai labāks un labāks.

Pita sacensībās piedalījās arī divniekā ar Malaki Ahokavu, kļūstot par pirmajiem Tongas pārstāvjiem pasaules čempionātā.

foto: Instagram @pita_tofua
Pita Toufatufuā izmēģināja arī veiksmi divniekā ar Malaki Ahokavu.

Tomēr arī viņiem ne viss gāja gludi.

Tongas smaiļotāji Pita Toufatufuā un Malaki Ahokavu

Pita Toufatufuā izmēģināja arī veiksmi divniekā ar Malaki Ahokavu. Arī viņiem ne viss gāja gludi.

gallery icon
5

Jauns.lv jau ziņoja, ka sacensības Riodežaneiro Pitam neizvērtās diez ko sekmīgas, jo tika piedzīvota neveiksme jau taekvondo sacensību pirmajā kārtā ar 1-16 pret Irānas pārstāvi Sajadu Mardani. Tomēr neilgi pēc Rio spēlēm viņš paziņoja, ka olimpiskais stāsts vēl nav galā, jo viņš vēlējās tikt arī uz ziemas spēlēm kā slēpotājs, bet tagad pēc sacensībām Phjončhanā nācis klajā ar jaunu paziņojumu. Pita nolēmis kvalificēties arī 2020. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Tokijā. Toufatufuā tagad būšot peldētājs: "Tokija 2020 - ir viens no maniem mērķiem. Trīs olimpiskās spēlēs, trīs pavisam dažādos sporta veidos. Paskatīsimies, cik tas ir iespējams!" Pita pastāstīja ziņu aģentūrai "Reuters".

Tongas pirmais slēpotājs ziemas olimpiskajās spēlēs

Austrālijā dzimušais atlēts Pita Toufatufuā , pārstāvot Tongu Riodežaneiro olimpiskajās piedalījās taekvondo sacensībās, bet ceturtdien Phjončhanā izgāja uz starta 15 ...

gallery icon
58

15 kilometru brīvā stila distancē Phjončhanā Pita izcīnīja 114. vietu no 116. finišējušajiem sportistiem. Viņš apsteidza vien divus savus paziņas un treniņu biedrus kolumbieti Sebastjanu Uprimniju un 43 gadus veco meksikāņu uzņēmēju, skrējēju un triatlonistu Germanu Madrazo, kurš trenēties slēpošanā uzsāka pirms gada.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Ceļš uz Phjončhanu

 

Tikai pirms gada Pita pirmo reizi satikās ar slēpošanas treneri un uzsāka ceļu pretī Phjončhanai. Ziemas sporta debitants kopā ar savu treneri un sievu pārcelās uz Vāciju un sāka apgūt slēpošanu. Sākumā viņam nācās vilkt papildu silto drēbju kārtu, jo ikdienā kūrorta apstākļos dzīvojošais sportists nebija pieradis pie sniega un aukstuma. Biezajā drēbju slāni viņš pēc daudzu domām izskatījās smieklīgi, tāpēc devās uz sev klimata ziņā daudz tīkamākajām Austrāliju, Kolumbiju un Argentīnu, kur aktīvi nodarbojās skrituļslēpošanu, kas pēc Starptautiskās olimpiskās komitejas jaunajiem noteikumiem ļauj iekrāt pietiekami daudz reitinga punktu, lai pat kvalificētos olimpiskajām spēlēm distanču slēpošanā.

Toufatufuā Kolumbijā aizvadīja četras no piecām sacensībām olimpiskajai ieskaitei un nonāca vienu sacensību attālumā no kvalificēšanās Phjončhanai. Viņa, vienīgā problēma bija tāda, ka pēdējie mači tomēr bja jaaizvada "kaujas apstākļos" - tātad sniegā.

foto: REUTERS/SCANPIX
15 kilometru brīvā stila distancē Phjončhanā Pita izcīnīja 114. vietu no 116. finišējušajiem sportistiem.

Daudzpusīgais atlēts, neskatoties uz finansiālajām grūtībām un nepatiku pret sniegu bija devies uz Poliju, lai tur spertu pēdējo soli pretī ziemas olimpiskajām spēlēm. Pats Pita nebija pārliecināts, ka viņam izdosies spert, pēdējo soli: "Man nav bail no neveiksmēm! Es baidos nemēģināt!" Viņam tas sākumā tiešām neizdevās.

Vēlāk Tongas atlēts devās uz Austriju, kur cītīgi trenējās un gatavojās nākamjām sacensībām, kurās viņam atkal neizdevās. Viņš mēģināja vēlreiz un atkal neveiksme. Visbeidzot pēdējā piegājienā viņš devās astoņu stundu ceļojumā uz Islandi, kur Isfjordurā notikušajās sacensībās viņš savāca vajadzīgo punktu summu un kvalificējās četrgades lielākajam ziemas sporta forumam. 

Toufatufuā nelēpj, ka smagais ceļš, lai kvalificētos Phjončhanai, prasīja arī milzu tēriņus: "Nekad savā dzīvē neesmu bijis tik trūcīgs kā tagad," tomēr nu viņš atkal ir kļuvis par olimpieti.

foto: REUTERS/SCANPIX
Tongas atlēts Pita Toufatufuā nacionālajā tautas tērpā Phjončhanā (pa kreisi) un Riodežaneiro.

Starptautiskās slēpošanas federācijas pārstāvis atklāja, ka Tongas slēpošanas izlase, apstiprinājusi Pita dalību Phjončhanā, jo viņš pats personīgi ir Tongas slēpošanas izlase.

Interesanti ka Pita nebija pirmais savas valsts pārstāvis ziemas olimpiskajās spēlēs, jo pirms četriem gadiem kamaniņu sacensībās piedalījās Bruno Banani. Sportists, kura īstais vārds ir Fuahea Semi, Sočos izcīnīja 32. vietu 39 dalībnieku konkurencē.