Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ukrainā pirmo reizi vēsturē ievēlēts tumšādains deputāts - 28 gadus vecs cīkstonis
foto: EPA/Scanpix
Īsi pirms vēlēšanām cīkstonis Žans Beļeņuks Minskā Eiropas spēlēs ieguva zelta medaļu.
Sporta zvaigznes

Ukrainā pirmo reizi vēsturē ievēlēts tumšādains deputāts - 28 gadus vecs cīkstonis

Kas Jauns Avīze

Ukrainas parlamentā pirmo reizi ievēlēts tumšādainais deputāts – 28 gadus vecais grieķu-romiešu cīņas cīkstonis Žans Beļeņuks, kurš startēja prezidenta Volodomira Zelenska partijas Tautas kalpi sarakstā.

Ukrainā pirmo reizi vēsturē ievēlēts tumšādains de...

Beļeņuks ir dzimis Kijevā, māte ir ukrainiete, uzaudzis bez tēva, kurš 1994. gadā gāja bojā Ruandas genocīdā. Jaunais deputāts 2016. gadā pārstāvēja Ukrainu Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kur izcīnīja sudraba medaļu.

Arī tagad viņš negrasās pamest sportu un plāno piedalīties olimpiskajās spēlēs Tokijā 2020. gadā. Īsi pirms vēlēšanām Beļeņuks Minskā Eiropas spēlēs ieguva zeltu.

Viņš atzinis, ka pirms Maidana notikumiem nav bijis “īpaši patriotiski noskaņots”, protestos nav piedalījies, kaut arī bijis pārmaiņu piekritējs, taču drīz vīlies iepriekšējā prezidentā Petro Porošenko.

Tagad Beļeņuks ir pārliecināts, ka Zelenskis ar komandu redz viņā cilvēku, kura spēkos ir mainīt situāciju Ukrainas sportā, tāpēc izlēmis nevis kritizēt, bet uzņemties atbildību.

2017. gadā sportists kļuva īpaši slavens ar žurnālistes metienu. Nadja Koverska viņu intervēja ukraiņu TV kanālam 1+1 un lūdza nodemonstrēt savu prasmi kameras priekšā. Beļeņuks arī strauji nosvieda viņu uz muguras, sociālajos tīklos to aprakstot kā “īsu cīkstoņa pamācību meiteņu pārvietošanā horizontālā stāvoklī”.
Nelaimīgā kārtā žurnāliste savainoja muguru, žēlojās par reiboņiem un sāpēm, un visu nākamo dienu Beļeņuks viņu vadāja pa slimnīcām. Mugurai jau bija problēmas, un metiens tās saasināja.

Šīm likstām sekoja negaidīti laimīgs iznākums. Sanatorijā, kurp Koverska devās ārstēties, viņa iepazinās ar režisoru un vēlāk nospēlēja galveno lomu viņa filmā. Un tad arī dzīvē – sekoja kāzas un dēla nākšana pasaulē. “Nezinu, kā viss izdotos bez šā metiena, bet kopš tā laika apzvērēju vairs nemest nesagatavotus cilvēkus, it īpaši meitenes! Paldies Dievam, ka šis stāsts beidzās ar "happy end",” uzrakstīja Beļeņuks.