foto: action press/ Vida Press
Viņš apzinās, ka slimība nav ārstējama: bijušais Nīderlandes izlases futbolists 42 gadu vecumā rīkos atvadu pasākumu
Labās malas pussargs Fernando Rīksens Nīderlandes izlases rindās kopumā aizvadīja 13 spēles.
Sporta zvaigznes
2019. gada 13. jūnijs, 13:29

Viņš apzinās, ka slimība nav ārstējama: bijušais Nīderlandes izlases futbolists 42 gadu vecumā rīkos atvadu pasākumu

Jauns.lv

Pazīstamais nīderlandiešu futbolists Fernando Rīksens, kurš savas karjeras laikā pārstāvējis tādus klubus kā Glāzgovas "Rangers", Sanktpēterburgas "Zenit", Alkmāras AZ un citus, jau 42 gadu vecumā gatavojas savai pēdējai stundai, jo apzinās, ka slimība nav ārstējama.

Šobrīd Fernando Rīksens jau ir zaudējis spēju runāt, bet viņš turpina komunicēt ar cilvēkiem, izmantojot datorizētu balss sistēmu, ar kādas palīdzību savulaik komunicēja pazīstamais zinātnieks, fiziķis un matemātiķis Stīvens Hokings, kurš pērn devās viņsaulē.

foto: Ekrānuzņēmums

Abi šie vīri saslima ar kaiti, kas piemeklē vien aptuveni 2 cilvēkus uz miljonu gadā - amiotrofā laterālā skleroze (ALS). Šīs kaites dēļ mūžībā devās arī savulaik populārā "Duets Sandra" soliste Sandra Brīnuma.

Kā vēsta Vikipēdija, ALS dažreiz sauc par Šarko slimību (franču ārsta Žana Martina Šarko vārdā) vai Lū Gēriga slimību (Ziemeļamerikā; beisbolista Lū Gēriga vārdā), ir idiopātiska strauji progresējoša, vienmēr letāla neiroloģiska slimība, kuras laikā novēro augšējo kustību neironu (motoneironu) sairšanu. Tā rezultātā rodas neiromuskulāro signālu pārvades traucējumi — nervu ierosas elektriskie impulsi vairs nenokļūst līdz muskuļiem un to kustība kļūst aizvien grūtāka, līdz iestājas pilnīga ķermeņa, tai skaitā arī runas un elpošanas aparāta, paralīze. Cilvēka intelektuālās spējas slimības laikā ir pilnīgi saglabātas, tāpat kā uztveres, redzes, dzirdes, taustes, ožas orgānu darbība.

foto: action press/ Vida Press
Labās malas pussargs Fernando Rīksens Nīderlandes izlases rindās kopumā aizvadīja 13 spēles.

Pazīstamais futbola pussargs, kurš savus ziedu laikus piedzīvoja 2000. gadu sākumā, pārstāvot skotu grandu "Rangers" (2014. gadā tika iekļauts arī kluba Slavas zālē), savu atvadu vakaru plānojis 28. jūnijā kā labdarības balli, sociālajos tīklos pavēstījis viņa biogrāfs Vinsents de Frijs.

"Man ir ļoti smagi, tāpēc šī būs mana pēdējā diena. Nāciet un pavadīsim nakti tā, lai nekad to neaizmirstu," aicinājumu ierunājis Rīksens.

De Freijs piebilst, ka Rīksens negrasās veikt eitanāziju, kas Nīderlandē ir legāla. Viņš turpinās cīņu ar smago slimību klusībā, bez sabiedrības uzmanības.

Rīksenam, kurš aizvadījis 13 spēles arī Nīderlandes izlasē, ALS tika konstatēts 2013. gada 30. oktobrī. Divus gadus pēc tam, kad pasaulē nāca viņa meitiņa Izabella. Nākamajā gadā pēc slimības viņš apprecējās ar krievieti Veroniku, kura ir kopā ar viņu vēl šodien.

foto: Tom Ross/REX/ Vida Press
Fernando, Veronika un Izabella pirms pieciem gadiem.

Futbolistam savulaik bijušas pamatīgas problēmas ar alkohola lietošanu un agresijas lēkmēm, kuru dēļ viņš ilgstoši arī ārstējies.

Drošvien daudzi vēl atceras savulaik populāro ledus spaiņa izaicinājumu, kura pamatdoma bija uz mirkli censties iejusties ALS slimnieku ādā un veikt ziedojumus, lai palīdzētu viņu ārstēšanai un slimības tālākai pētīšanai, jo riluzols (ražots ar nosaukumu "Riluteks") ir pašlaik vienīgais zāļu līdzeklis, kas palēnina simptomu attīstīšanos, bet arī tas neaptur slimību.

foto: Tom Ross/REX/ Vida Press
Par Fernando Rīksena dzīvi ir sarakstītas vairākas grāmats un radīta pat filma.

ALS slimnieki izdzīvo vidēji 39 mēnešus, tikai 4% nodzīvo ilgāk par 10 gadiem. Tomēr slavenais fiziķis Stīvens Hokings ar šo slimību nodzīvoja 55 gadus pēc diagnozes noteikšanas, kas ir unikāls gadījums.