foto: LETA
Mārtiņš Dzierkals: "Spēlēšana KHL man dos jaunu pieredzi"
Mārtiņš Dzierkals.
Hokejs
2018. gada 22. augusts, 09:13

Mārtiņš Dzierkals: "Spēlēšana KHL man dos jaunu pieredzi"

Jauns.lv / LETA

Talantīgajam latviešu uzbrucējam Mārtiņam Dzierkalam spēlēšana Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) dos jaunu pieredzi, sarunā ar žurnālistiem atzina hokejists, kurš otrdien debitēja Rīgas "Dinamo" sastāvā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Dinamo" otrdien ar uzvaru sāka tradicionālo pirmssezonas sagatavošanās turnīru KHL komandām "Latvijas Dzelzceļa" kausu. Rīgas vienība "Arēnā Rīga" ar rezultātu 2:1 pārspēja Minskas "Dinamo".

Tikai spēles dienas rītā Rīgas "Dinamo" paziņoja, ka komandai pievienojies Dzierkals, kurš jau vakarā devās uz ledus.

"Patīkami uzvarēt debijas spēlē savu skatītāju priekšā. Parakstīju līgumu ar "Dinamo", tad aizvadīju divus treniņus un šodien jau nospēlēju pirmo maču. Spēle pret Minskas komandu bija ļoti interesanta, turklāt pats nebiju aizvadījis mačus četrus mēnešus. Šeit ir lielāki laukumi un ir mazliet jāpierod, jo Ziemeļamerikā un Eiropā ir citādāks hokejs. Varēja just, ka dažkārt nebiju īstajās vietās, tomēr tas nāks ar laiku. Eiropā ir lielāki laukumi, kamēr Ziemeļamerikā viss ir jādara ļoti ātri. Šeit ir vairāk laika un vietas, kas nozīmē, ka vienmēr ir jābūt pozicionāli pareizā vietā," stāstīja Dzierkals.

Kā atzina hokejists, pēc pirmā perioda viņš bija vairāk piekusis nekā pēc trešās trešdaļas.

"Tā ir, ja neesi aizvadījis mačus pēc ilgāka perioda, ir grūtāk uzreiz sākt nepieciešamajā ritmā. Manuprāt, pretinieki jau bija iepriekš aizvadījuši dažas pārbaudes spēles un bija iespēlējušies. Neesam vēl iestrādājuši vairākuma kombinācijas un es "Dinamo" sastāvā esmu tikai dažas dienas. Mans uzdevums bija stāvēt vārtu priekšā un pielabot atlēkušās ripās. Mača izskaņā vēstījums bija spēlēt vienkārši, jo bijām vadībā," skaidroja uzbrucējs.

Viņš spēlēja vienā maiņā ar uzbrucēju Frenku Razgalu.

"Ar Razgalu bieži esam spēlējuši kopā un dažas maiņas mums sanāca veiksmīgas. Man bija divas trīs iespējas iemest vārtus, taču šajās situācijās kaut kas nogāja greizi. Kopumā viss ir ļoti forši. Šobrīd jūtos 100% gatavs aizvadīt spēles," uzsvēra Dizerkals.

Dzierkala iepriekš pārstāvētā Toronto "Marlies" komanda aizvadītajā sezonā kļuva par Amerikas Hokeja līgas (AHL) čempioni. Tiesa, viņš Kaldera kausā laukumā tā arī neizgāja, lai arī sezonas beigās viņš atradās "Marlies" rīcībā.

"Biju Toronto un runājām par līgumu uz nākamo gadu. Mani līdz galam neapmierināja viņu piedāvājums, turklāt jau kādu laiciņu bija kontakts ar Ģirtu Ankipānu, kurš izteicās, ka es varētu palīdzēt "Dinamo". Beigās ar aģentu pieņēmām lēmumu šo sezonu aizvadīt Rīgā. Es gan joprojām piederu Toronto vienībai," atklāja Dzierkals.

Lielāko daļu aizvadītās sezonas Dzierkals pavadīja Austrumkrasta hokeja līgas (ECHL) komandā, kur pārstāvēja Orlando "Solar Bears" komandu.

"Man nebija garantijas, ka nenotiks tas pats, kas iepriekšējā sezonā. Toronto komanda man jau pirms pagājušās sezonas apsolīja, ka spēlēšu AHL. Sākumā aizvadīju dažas spēles, taču tad tiku nosūtīts uz ECHL. Arī šosezon nebija līdz galam skaidrs, vai varēšu cīnīties "Marlies" sastāva, un mani šādi nosacījumi līdz galam neapmierināja," atzīmēja Dzierkals.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

"Ar Toronto vienību sarunas bija ilgas un beigās man jau apnika gaidīt. Nācās pašam rakstīt ziņu ģenerālmenedžerim, lai saprastu situāciju līdz galam," piebilda hokejists.

Ar Rīgas "Dinamo" galveno treneri Ankipānu viņam bijušas sarunas jau pērn.

"Pirms pāris gadiem spēlēju pie viņa U-20 izlasē. Kopumā jau mēs latviešu hokeja cilvēki viens otru pazīstam un tādēļ nav grūti sakontaktēties. Ankipāns allaž izrādīja interesi, sakot, ja kaut kas noiet greizi Toronto, lai zvanu viņam," teica Dzierkals.

"Domāju, ka gaidāmā sezona man atnesīs jaunu pieredzi, jo pieaugušo līmenī vēl nekad neesmu spēlējis. KHL ir laba līga un mājās spēlēt vienmēr ir patīkami. Pēc šīs spēles jau uzreiz sapratu, ka man šeit viss patīk un domāju, ka viss būs ar plus zīmi," pauda uzbrucējs.

Dzierkalu 2015.gada Nacionālās hokeja līga (NHL) draftā ar 68.numuru izraudzījās Toronto "Maple Leafs" komanda, bet pasaules spēcīgākajā hokeja čempionātā viņš vēl nav debitējis. Pērn viņš parakstīja līgumu ar "Marlies" vienību.

"Man ir līgums uz četrām sezonām un ar citiem NHL klubiem es pagaidām nedrīkstu runāt. Tas varētu notikt pēc šīs sezonas. Tāpat biju pieprasījis maiņu, jo man neapmierināja līguma nosacījumi, taču klubs teica, ka es viņiem patīku un viņi nevēlas maiņu," vienošanās detaļas atklāja Dzierkals.

"NHL sapnis man joprojām vēl nekur nav pazudis un šī sezona KHL man būs tikai ar plus zīmi. Galvenais iet spēlēt un rādīt labāko sniegumu," uzsvēra uzbrucējs.

Sestdien Rīgas "Dinamo" duelēsies ar Kazaņas "Ak Bars" komandu, bet turnīra noslēgumā svētdien būs mačs ar "Davos" hokejistiem.

Visas komandas aizvadīs viena apļa turnīru, katra nospēlējot četrus mačus.

Rīgas "Dinamo" aizvadītajā sezonā ceturto gadu pēc kārtas nespēja iekļūt izslēgšanas turnīrā, paliekot pirmspēdējā vietā visā līgā.

Pirmajās četrās KHL sezonās rīdzinieki tika Gagarina kausa izcīņā, divas reizes sasniedzot otro kārtu, pēc tam Latvijas klubs vēl vienu reizi "play-off" spēlēja arī 2013./2014.gada sezonā, bet tagad četrus gadus "Dinamo" palikusi bez izslēgšanas turnīra.