foto: EPA/Scanpix
Horvāti pagarinājumā sakauj angļus un pirmo reizi tiek Pasaules kausa finālā
Horvātija pagarinājumā uzveic Angliju un pirmo reizi valsts vēsturē iekļūst Pasaules kausa finālā.
Futbols
2018. gada 11. jūlijs, 23:42

Horvāti pagarinājumā sakauj angļus un pirmo reizi tiek Pasaules kausa finālā

Jauns.lv / LETA

Horvātijas futbola izlase trešdien Maskavā pagarinājumā ar 2:1 uzvarēja Angliju, pirmo reizi valsts vēsturē iekļūstot Pasaules kausa izcīņas finālā, kur tā svētdien tiksies ar Francijas valstsvienību.

Mirkļi no Anglijas-Horvātijas spēles Pasaules kausā Maskavā

gallery icon
25

Spēles pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 1:1 (0:1), bet papildlaika 109.minūtē horvātiem uzvaras vārtus guva Mario Mandžukičs.

Horvātija pusfināla mačā atspēlēja vienu vārtu deficītu, jo Anglija jau piektajā minūtē pēc Kerana Tripjera teicama brīvsitiena atklāja rezultātu. Savukārt izlīdzinājumu horvāti panāca 68.minūtē, kad precīzs bija Ivans Perišičs.

Šis ir Horvātijas futbolistu visu laiku lielākais sasniegums. Šī komanda spēlē savā piektajā finālturnīrā, debijā 1998.gadā sensacionāli izcīnot trešo vietu. Tikmēr pirms četriem gadiem Horvātijas izlase nespēja pārvarēt grupu kārtu, izcīnot vienu uzvaru trīs spēlēs, bet tagad komanda ir tikusi jau pie sešām uzvarām.

foto: EPA/Scanpix
Horvātija pagarinājumā uzveic Angliju un pirmo reizi valsts vēsturē iekļūst Pasaules kausa finālā.

Horvātija finālā tiksies ar Francijas valstsvienību, kas otrdien pirmajā pusfināla spēlē ar 1:0 uzvarēja Beļģiju. Savukārt beļģi par trešo vietu sestdien cīnīsies ar angļiem.

Spēle bija ļoti aizraujoša, jo tās sākumā iniciatīva bija Anglijai, savukārt pamatlaika otrajā pusē jau labāki bija horvāti.

Rezultātu atklāja Tripjers, kurš 5.minūtē izpildīja teicamu brīvsitienu, iegriežot bumbu vārtu augšējā stūrī. Arī pēc tam vairāk uzbruka angļi, tomēr par spīti dažām labām iespējām viņi pārsvaru dubultot nespēja.

Vēl otrā puslaika sākumā Anglijai bija neliels pārsvars, taču pēc tam iniciatīvu pārņēma Horvātija, kura savu panāca 68.minūtē, kad pēc centrējuma lieliski nospēlēja Perišičs, augstā lēcienā ar kāju raidot bumbu vārtu tīklā.

Arī pēc tam bīstamāki bija horvāti, tomēr pamatlaikā rezultāts vairs nemainījās. Savukārt papildlaikā viss izšķīrās 109.minūtē, kad teicami ar galvu nospēlēja Perišičs, nometot bumbu angļu soda laukumā pa sitienam Mandžukičam, kurš savu iespēju garām nelaida.

Atlikušajā laikā Anglija izmisīgi centās izglābties, taču tas futbola dzimtenes pārstāvjiem neizdevās un līksmot varēja Horvātija.

Angļi finālturnīru sāka ar divām uzvarām - 2:1 pret Tunisiju un 6:1 pret Panamu, bet pēc tam par pirmo vietu grupā sekoja neveiksme Beļģijai (0:1).

Astotdaļfinālā Anglija pamatlaikā un papildlaikā cīnījās neizšķirti 1:1 pret Kolumbiju, bet guva panākumu 11 metru sitienu sērijā, kamēr ceturtdaļfinālā angļi ar 2:0 uzveica Zviedriju.

Sešus vārtus sešās spēlēs angļiem guvis komandas kapteinis Herijs Keins, kurš ir turnīra rezultatīvākais spēlētājs.

Tikmēr Horvātija šajā turnīrā vēl nav zaudējusi. Apakšgrupā horvāti ar 2:0 uzveica Nigēriju, pēc tam sekoja uzvara ar 3:0 pret Argentīnu, bet vēlāk ar 2:1 tika apspēlēta Islande.

Astotdaļfinālā horvāti pamatlaikā un papildlaikā spēlēja neizšķirti 1:1 pret Dāniju, bet uzvaru guva 11 metru sitienos ar 3:2, pēc tam līdzīgā veidā ceturtdaļfinālā pārspējot mājinieci Krieviju, šajā mačā pamatlaiku noslēdzot 1:1, bet pēc papildlaika rezultātam esot neizšķirtam 2:2. Savukārt "pendelēs" horvāti bija pārāki ar 4:3. Abos mačos Horvātijas izlasei uzvaru nesošo 11 metru soda sitienu realizēja Ivans Rakitičs.

Anglijas un Horvātijas izlases savā starpā iepriekšējo reizi tikās 2010.gada Pasaules kausa izcīņas kvalifikācijā, kad abos mačos pārliecinoši ar 4:1 un 5:1 triumfēja angļi. Savukārt 2008.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijā labāki bija horvāti, kuri uzvarēja ar 2:0 un 3:2. Tāpat abas komandas tikās 2004.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā, kad ar 4:2 panākumu guva futbola dzimtenes pārstāvji.

Anglijas futbolisti Pasaules kausa izcīņā piedalās 15.reizi, bet par planētas labāko valstsvienību līdz šim tā kļuvusi vienu reizi, pie titula tiekot tālajā 1966.gadā, šoreiz atkal paliekot bez titula. Tai vairs ne reizi nav izdevies ielauzties labāko trijniekā, bet pusfinālā tā iekļuva vēl tikai 1990.gadā, paliekot ceturtajā vietā. Pirms četriem gadiem Pasaules kausa izcīņā Brazīlijā angļi nepārvarēja apakšgrupu turnīru.

Pasaules kausa finālturnīrs pirmo reizi notiek Krievijā, bet kopumā tas norisinās jau 21.reizi.

Sacensībās sākotnēji piedalījās 32 komandas, kuras priekšsacīkstēs tika salozētas astoņās grupās. Katras grupas divas labākās komandas iekļuva izslēgšanas spēļu stadijā, kas sākās no astotdaļfināla.

Sacensības risinās viena mēneša garumā, finālam norisinoties 15.jūlijā Maskavā.

Finālturnīrā tiks sadalīts iespaidīgs naudas balvu fonds, komandām sadalot 352 miljonus eiro, uzvarētājiem iegūstot 33 miljonus eiro lielu prēmiju.

Šis Pasaules kauss paliks vēsturē arī kā pirmais, kurā tiek izmantota Video tiesneša sistēma jeb VAR. Šāds jaunievedums tika ieviests, lai noteiktu, vai bijis vārtu guvums, 11 metru soda sitiens, noraidījums no laukuma, vai arī kļūdains spriedums par spēlētāja identitāti kādā no tiesneša lēmumiem.

Pasaules kausa finālturnīrs Krievijā notiek 11 pilsētās, cīņas aizvadot 12 stadionos.

Pašreizējā Pasaules kausa īpašniece ir Vācija, kura gan savas pilnvaras nolika jau pēc apakšgrupu turnīra.

Pasaules kausa visu laiku labākais vārtu guvējs ir vācietis Miroslavs Kloze, kurš izcēlies ar 16 vārtu guvumiem, bet slavenā brazīlieša Ronaldu kontā ir 15 precīzi sitieni.

Tikmēr vienīgais futbolists, kurš savas karjeras laikā ir izcīnījis trīs Pasaules kausus, ir leģendārais brazīlietis Pele. Līdz šim nevienam citam spēlētajam neko līdzīgu nav izdevies atkārtot. Starp šī brīža aktīvajiem spēlētājiem neviens nav ieguvis vairāk par vienu trofeju.

Anglijas izlases sastāvs: Džordans Pikfords, Kails Volkers (Džeimijs Vārdijs, 112.min.), Džons Stounss, Herijs Megvairs, Kerans Tripjers, Džesse Lingārds, Džordans Hendersons (Eriks Daiers, 97.min.), Herijs Keins, Rahīms Stērlings (Markuss Rešfords, 74.min.), Dela Alli, Ešlijs Jangs (Denijs Rouzs, 91.min.).

Horvātijas izlases sastāvs: Danijels Subašičs, Šime Vrsaļko, Domagojs Vida, Ivans Striničs (Josips Pivaričs, 95.min.), Dejans Lovrens, Luka Modričs, Marcelo Brozovičs, Ivans Rakitičs, Mario Mandžukičs, Ante Rebičs (Andrejs Kramaričs, 101.min.), Ivans Perišičs.