Šodien olimpiskajās spēlēs jātur īkšķi par deviņiem Latvijas sportistiem
foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
Ulla Zirne jau pirms vairāk nekā mēneša neslēpa, ka olimpiskajās spēlēs tēmē uz pirmo sešinieku, kas pēc pirmās sacensību dienas šķita reāli sasniedzams mērķis.
Citi sporta veidi

Šodien olimpiskajās spēlēs jātur īkšķi par deviņiem Latvijas sportistiem

Kasjauns.lv / LETA

Phjončhanas olimpisko spēļu ceturtajā dienā otrdien uz starta iziet kopā deviņi Latvijas sportisti, kamaniņu braucējai Ullai Zirnei cenšoties iekļūt pirmajā sešniekā un savas trešās un pēdējās olimpiskās spēles sākot Haraldam Silovam.

Šodien olimpiskajās spēlēs jātur īkšķi par deviņie...

Latvijas sportisti šodien savas sacensības sāk 4.30 pēc Latvijas laika, kad kalnu slēpošanā ieplānots nobrauciens Alpu kombinācijas sacensībās. Šeit uz starta izies arī Kristaps Zvejnieks, kuram būs 50. starta numurs.

Savukārt slaloms risināsies no plkst.8. Sacensības sola translēt arī Latvijas Televīzijas (LTV) 7. kanāls.

Tomēr ar kalnu slēpošanas sacensību sākšanu organizatoriem līdz šim nav veicis. Vispirms svētdien pārāk stipra vēja dēļ nobraucienu vīriešiem, kurā bija plānojis startēt arī Zvejnieks, pārcēla uz ceturtdienu, bet pirmdien neizdevās aizvadīt arī milzu slalomu dāmām, kur bija jāstartē Leldei Gasūnai, to arī pārceļot uz ceturtdienu.

Zvejnieks tieši Alpu kombinācijā, kur sportisti veic nobraucienu un slalomu, cer uz vienu no augstākajiem rezultātiem. Tomēr nobraucienā viņš šogad ne reizi nav startējis un svētdienas sacensības vēlējās izmantot kā treniņu.

Šīs Zvejniekam būs trešās olimpiskās spēles. Viņa līdzšinējais rekords ir 37.vieta Vistleras olimpisko spēļu slalomā. Tāpat Vankūverā tika gūta 62.vieta milzu slalomā, Sočos latvietis rezultātu milzu slalomā uzlaboja līdz 43.vietai, kamēr slalomā nefinišēja.

Latvijas sportisti Phjončhanā

Latvijas sportisti ziemas olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā, cītīgi trenējas un vairāki jau uzsākuši sacensības.

Phjončhanā Zvejnieks plānojis startēt visās piecās individuālajās distancēs.

Visi pārējie Latvijas sportisti Phjončhanā startēs jau vakarā pēc Dienvidkorejas laika.

No 10.30 sāksies distanču slēpošanas sprinta sacensības klasiskajā stilā, kuras sākotnēji būs iespējams vērot arī LTV7 kanālā. Vispirms kvalifikāciju aizvadīs dāmas, ar 51. numuru uz starta izies Patrīcija Eiduka, 11.05 sāksies vīru kvalifikācija, kur ar 57. numuru startēs Indulis Bikše.

Kvalifikāciju pārvarēs 30 labākie sportisti, kuri turpinājumā ceturtdaļfināla, pusfināla un fināla kārtā arī noskaidros jaunos čempionus.

Šajā distancē nepiedalīsies trešā Latvijas slēpotāja Phjončhanā Inga Paškovska, kura drīkst piedalīties tikai vienā distancē un izvēlējusies ceturtdien gaidāmo desmit kilometru distanci brīvajā stilā.

Latvijas visu laiku labākais rezultāts distanču slēpošanā olimpiskajās spēlēs ir Inetas Kravales 1994. gadā Lillehammerē sasniegtā 48. vieta distancē ar kopēju startu, bet Eidukas un Bikšes šīs sezonas rezultāti ļauj cerēt, ka šis rādītājs šoreiz varētu tikt labots.

08.02.2018. Phjončhana, Dienvidkoreja. PyeongChang 2018. PHJONČHANAS ZIEMAS OLIMPISKĀS SPĒLES  2018.

Phjončhanas olimpisko spēļu sportistu ciemats

Bikše pērn viņš kļuva par pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš piedalījies prestižajā "Tour de Ski" tūrē, kopvērtējumā izcīnot 40.vietu. Turklāt pērn pēdējā etapā Bikše kļuva par vēsturē pirmo Latvijas distanču slēpotāju, kurš ieguvis Pasaules kausa kopvērtējuma punktus. Šosezon viņš Pasaules kausa sacensībā četras reizes iekļuvis septiņdesmitniekā, bet sprintā ar augstvērtīgiem rezultātiem nav atzīmējies.

Savukārt pirms došanās uz Phjončhanu Bikše izcīnīja 24. vietu pasaules U-23 čempionāta 15 kilometru distancē klasiskajā stilā.

Tikmēr Eiduka šosezon sasniegusi lielisku sportisko formu un labojusi dažādus Latvijas rekordus. Tā decembrī Skandināvijas kausa sacensībās Somijā viņa sasniedza visu laiku augstvērtīgāko rezultātu Latvijas sievietēm Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) kategorijas punktos, bet pirms došanās uz Dienvidkoreju izcīnīja desmito vietu pasaules junioru čempionāta sprinta sacensībās, kur distance tika veikta brīvajā stilā.

Tālāk plkst.12.26 sāksies atlases sacensības šorttrekā 1000 kilometru distancē. Šeit ceturtajā priekšskrējienā startēs Roberts Zvejnieks, bet noslēdzošajā, astotajā, Roberto Puķītis. Katra skrējiena divi ātrākie sportisti iekļūs ceturtdaļfnālā, kas tiks aizvadīts sestdien. Šīs sacensības arī varēs vērot LTV7 kanālā.

Kā vēstīts, Puķītis olimpiskās spēles sāka pagājušajā sestdienā, kad izcīnīja 11. vietu 1500 metru distancē.

Pašlaik 24 gadus vecajam Puķītim šīs ir otrās olimpiskās spēles. Pirms četriem gadiem Sočos viņš 1500 metru distancē izcīnīja 15. vietu. Šis gads viņam sācies veiksmīgi, jo janvāra vidū latvietis izcīnīja trešo vietu Eiropas čempionāta 1000 metru distancē, pēc tam superfinālā finišējot septītais.

Tikmēr 20 gadus vecais Zvejnieks šodien debitēs olimpiskajās spēlēs. Viņš sezonas sākumā Pasaules kausā rādīja augstvērtīgākos rezultātus no Latvijas sportistiem Pasaules kausa etapos, reizi izcīnot 12. vietu 500 metru distancē.

Latvijas sportisti Phjončhanā gatavojas olimpiskajiem startiem

Latvijas sportistu ikdiena olimpiskajā Phjončhanā.

Nākamajā nedēļā šorttrekā tiks aizvadītas arī sacensības 500 metros, kur piedalīsies Zvejnieks.

Latvijas šorttrekā izstrādāta sešu gadu programma, kurā par mērķi izvirzīts pakāpenisks sportistu progress un cīņa par medaļām augstākā līmeņa sacensībās jau pirms 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm. Līdz ar to kāda šorttreka sportista kvalificēšanās jau šī gada olimpiskajām spēlēm tiek uzskatīta par augstu sasniegumu. Zīmīgi, ka Puķītis ikdienā netrenējas ar Latvijas šorttreka izlasi, jo viņam to liedz ar Ventspils pašvaldību noslēgtais līgums.

Savukārt plkst.12.30 sāksies trešais brauciens kamaniņu sportā dāmām, kam plkst.14 sekos arī ceturtais starts. Trešajā braucienā sportistes brauks no pirmās vietas uz pēdējo, bet ceturtajā - no divdesmitās uz pirmo. LTV7 sola pirmajam braucienam pieslēgties plkst.13, bet otro braucienu translēs pilnībā.

Pirmajā dienā Ulla Zirne veica divus lieliskus braucienus un šobrīd ieņem astoto vietu, kamēr Elīza Cauce un Kendija Aparjode atrodamas attiecīgi 21. un 24. pozīcijā 30 sportistu vidū.

Zirne pirmdien pirmajā braucienā bija devītā, bet otrajā uzrādīja septīto ātrāko laiku. Sportiste šobrīd vien par 0,092 sekundēm atpaliek no pirmā sešinieka, ko iepriekš bija izvirzījusi kā mērķi.

"Jo tuvāk tuvojos, jo tas liekas grūtāk, bet mērķis paliek nemainīgs," Zirne par sešinieku teica janvāra beigās pēc Siguldā aizvadītā Eiropas čempionāta.

Pirms starta olimpiskajās spēlēs lielākas cerības tika liktas uz Cauci un Aparjodi, tomēr viņas abas pirmajos braucienos spēcīgi kļūdījās un Aparjode pirmajā trases veikšanas reizē pat krita.

No pirmā divdesmitnieka, kas aizvadīs arī ceturto braucienu, Cauce šobrīd atpaliek 0,113 sekundes, bet Aparjode vairāk nekā sekundi.

Kā vēstīts, Aparjode vēl janvāra vidū Pasaules kausā ne reizi nebija iekļuvusi pirmajā desmitniekā, bet sezonas priekšpēdējā etapā Lillehammerē ieguva desmito vietu pamatsacensībās, kam sekoja piektā vieta Sprinta kausā, turklāt rekordus viņa turpināja labot arī nedēļu vēlāk Siguldā, kas vienlaicīgi bija arī Eiropas čempionāts, gūstot piekto vietu pamatsacensībās un trešo vietu Sprinta kausā.

Turklāt veiksmīgu olimpisko debiju nedēļas nogalē aizvadīja viņas brālis Kristers, kurš vīru sacensībās pirmajos divos braucienos uzrādīja sesto rezultātu, bet noslēgumā pēc četriem braucieniem guva 11.vietu.

Šosezon Pasaules kausa kopvērtējumā dāmām Cauce guva 13.vietu, Zirne palika 14.pozīcijā, bet Aparjode pēc veiksmīgajām sezonas beigām pacēlās līdz 18.vietai.

Pirms gada Pasaules kausa etapā Phjončhanas trasē labākā no latvietēm bija septīto vietu izcīnījusī Zirne, kamēr Cauce ieņēma 11. vietu, bet Aparjode arī toreiz krita.

Savukārt pirms četriem gadiem Soču olimpiskajās spēlēs Cauce, kura tobrīd vēl brauca ar uzvārdu Tīrumu, guva 12.vietu individuāli, kamēr tika pie olimpiskās bronzas komandu stafetē. Toreiz Zirne bija 18.vietā, bet trešās pilnvērtīgās dāmu braucējas tobrīd Latvijai nebija, jo sezonu iepriekš karjeru noslēdza Cauces māsa Maija Tīruma.

Latviju kamaniņu sportā pārstāvēs arī divnieku ekipāžas Juris Šics/Andris Šics un Oskars Gudramovičs/Pēteris Kalniņš. Divnieki spēkosies trešdien, bet ceturtdien tiks dalītas medaļas komandu stafetē.

Latvijas kamaniņu braucēji pēdējās trijās olimpiskajās spēlēs ir tikuši pie medaļām. Tā 2006.gadā Turīnā Mārtiņš Rubenis izcīnīja bronzas godalgu, kura Latvijai kļuva par pirmo Ziemas olimpiskajās spēlēs kopš valstiskās neatkarības atgūšanas. Savukārt 2010.gadā Vankūverā pie sudraba divnieku sacensībās tika brāļi Andris un Juris Šici, bet 2014.gada Olimpiādē Sočos viņi ieguva bronzu divnieku sacensībās, kā arī trešie bija komandu stafetē kopā ar Mārtiņu Rubeni un Elīzu Cauci (tobrīd Tīrumu).

Savukārt dienas noslēgumā plkst.13 pēc Latvijas laika sāksies ātrslidošanas sacensības 1500 metru distancē, startējot arī Haraldam Silovam. Latvietis piedalīsies piecpadsmitajā no 18 skrējieniem. Šīs sacensības LTV7 rādīs starp kamaniņu sporta trešo un ceturto braucienu, kā arī pēc ceturtā brauciena.

Šīs Silovam būs trešās olimpiskās spēles karjerā un viņš iepriekš izteicies, ka arī pēdējās. 2010. gadā latvietis kļuva par pirmo sportistu vēsturē, kurš vienās olimpiskajās spēlēs startējis gan šorttrekā, gan ātrslidošanā, bet pēc tam pievērsās tikai otrajam no šiem sporta veidiem.

Vankūveras olimpiskajās spēlēs Silovs guva desmito vietu šorttrekā 1500 metros un 14.vietu 1000 metros, kā arī 12.vietu ātrslidošanā 500 metros. Savukārt Sočos viņš guva 14.vietu 1500 metros, kamēr 1000 metros ieņēma 24.vietu, bet 500 metros samierinājās ar 37.pozīciju.

Ģimenes apstākļu dēļ Silovs izlaida gandrīz visu pagājušo sezonu, bet šosezon uz ledus atgriezās ar augstiem rezultātiem un droši kvalificējās olimpiskajām spēlēm. Silovam veiksmīgākā ir masu starta distance, kas Phjončhanā debitēs olimpiskajā programmā, un janvārī viņš tajā gandrīz kļuva par Eiropas čempionu - Silovs finišēja pirmais pēc sešpadsmitā apļa, kurā bija jānoslēdz sacensības, tomēr tablo kļūdas dēļ sportisti veica vēl vienu apli un tajā latvietis vairs nebija starp ātrākajiem.

Otrdien kopā tiks sadalīti astoņi medaļu komplekti. Bez kalnu slēpošanas Alpu kombinācijas, ātrslidošanas 1500 metriem vīriem, kamaniņu sporta dāmu sacensībām un distanču slēpošanas sprinta gan vīriem, gan dāmām, labākie tiks noskaidroti arī jaukto pāru sacensībās kērlingā, snovborda sacensībās rampā un šorttrekā 500 metros dāmām.

Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet bobsleja stūmējs Intars Dambis sastāvā iekļauts kā rezervists. Latvija būs pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs ir mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nav kvalificējusies Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis, bet uz starta dosies teju 3000 sportisti.

Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu.

Phjončhana par 2018.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietu tika izraudzīta 2011.gada jūlijā, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 123.Sesijā balsojumā pārliecinoši apsteidzot Vācijas pilsētu Minheni un Ansī pilsētu Francijā. Dienvidkorejā šī būs otrā Olimpiāde, jo 1988.gadā galvaspilsētā Seulā notika Vasaras olimpiskās spēles.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija būs 25.februārī, bet nākamā Ziemas Olimpiāde notiks 2022.gadā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.