foto: Facebook.com
44 gadus veca trīs bērnu māmiņa pārraksta olimpisko spēļu hokeja turnīra vēsturi
Rīka Valila ar saviem bērniem 2014. gadā.
Citi sporta veidi
2018. gada 12. februāris, 12:27

44 gadus veca trīs bērnu māmiņa pārraksta olimpisko spēļu hokeja turnīra vēsturi

Kasjauns.lv / LETA

Trīs bērnu māmiņa Rīka Valila svētdien, dodoties laukumā Phjončhanas Olimpiādes dāmu hokeja turnīrā, kļuvusi par visu laiku vecāko hokejisti olimpisko spēļu vēsturē.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

44 gadus veca trīs bērnu māmiņa uguņo olimpiskajā hokeja turnīrā

Trīs bērnu māmiņa Rīka Valila svētdien, dodoties laukumā Phjončhanas Olimpiādes dāmu hokeja turnīrā, kļuvusi par visu laiku vecāko hokejisti olimpisko ...

gallery icon
46

Patlaban 44 gadus vecā Valila piedalās savās ceturtajās olimpiskajās spēlēs, debiju piedzīvojot 1998.gadā Nagano, kur tika pie bronzas medaļas, kā arī piedaloties 2002.gada Soltleikstijas un 2014.gada Soču olimpiskajās spēlēs, kur Somija ieņēma attiecīgi ceturto un piekto vietu.

Valila 2003. gadā paziņoja, ka beidz spēlēšanu izlasē, jo izlēma veidot ģimeni, vēlāk laižot pasaulē divus dēlu un meitu, taču 2013.gadā atgriezās valstsvienības rindās.

"Kad man bija 29 vai 30 gadi, no hokeja biju nogurusi. Kad piedzima pirmais bērns, vēlējos būt ar viņu kopā. Tāpat notika, kad piedzima otrā un trešā atvase, tāpēc bija laiks, kad es sevi veltīju tikai ģimenei. Tomēr pēc tam, kad 2012.gadā kļuvu par Somijas izlases menedžeri, kolēģi sāka jokot un mudināt, lai es atgriežos kā spēlētāja. Šīs runas mani atmodināja sportistes sajūtas un sapratu, ka vēlos atkal spēlēt," atgriešanos hokejā atcerējās Valila.

Pirms tam 2010.gadā Valila, kuras meitas uzvārds bija Nieminena, tika uzņemta Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) Slavas zālē, tagad veicot vēl vienu ierakstu hokeja vēsturē.

"Pēc Soču olimpiskajām spēlēm jutos labi, tāpēc nolēmu, ka jāturpina. Joprojām jūtu, ka varu progresēt un kļūt tikai labāka, palīdzot savai komandai. Man nevienam nekas nav jāpierāda, man vienkārši patīk spēlēt," pēc svētdien aizvadītās spēles, kurā Somija ar 1:3 zaudēja ASV hokejistēm, sacīja pieredzējusī hokejiste.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Rīka Valila ikdienā strādā par fizioterapeiti.

Valila arī kļuvusi par vecāko Somijas ziemas olimpisko spēļu dalībnieci dāmām, jo savulaik 1928.gadā daiļslidotāja Ludovika Jakobsone-Eilersa Olimpiādē startēja būdama 43 gadus veca.

Viņa ir seškārtēja pasaules čempionātu bronzas medaļniece, 1994.gadā tiekot atzīta par labāko uzbrucēju.

Arī pēc Phjončhanas olimpiskajām spēlēm Valila nedomā beigt sportistes karjeru, par nākamo mērķi nospraužot dalību 2019.gada pasaules čempionātā, kas notiks dzimtajā Somijā.

Nodarboties ar hokeju Valila sāka septiņu gadu vecumā, sekojot savu brāļu piemēram, bērnībā spēlējot kopā ar puikām. Zīmīgi, ka viņas brālis Lasse Nieminens 90.gados spēlēja Somijas augstākajā līgā, savukārt viņas vīrs Mika Valila hokeju spēlēja kā dzimtenes, tā arī Zviedrijas profesionālajos klubos.

Gadījumā, ka Somijas izlase Phjončhanā izcīnīs medaļas, tad Valila kļūs vien par trešo ziemas olimpisko spēļu dalībnieci, kurai pie godalgas izdevies tikt pēc 20 gadu pārtraukuma. Savulaik ko tādu paveica Šveices hokeja leģenda Bibi Toriāni, kurš godalgas ieguva 1928. un 1948.gada Olimpiādēs, kā arī japāņu tramplīnlēcējs Noriaki Kasai, kurš pirmo medaļu ieguva 1994.gadā, bet nākamo reizi Olimpiādē uz goda pjedestāla kāpa 2014.gadā. Patlaban 45 gadus vecais Kasai startē arī Phjončhanā, kļūstot par pirmo sportistu, kurš ziemas olimpiskajās spēlēs piedalījies astoņas reizes.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās