foto: EPA/LETA
Jau šodien tiek atklāti lielākie ziemas sporta svētki - Phjončhanas olimpiskās spēles
Stadions četrām reizēm! Phjončhanas olimpiskais stadions pēc olimpisko un paralimpisko spēļu atklāšnas un noslēguma ceremonijām tiks nojaukts, jo pilsētā ar 45 000 iedzīvotāju, sporta celtne ar 35 000 cilvēku ietilpību īsti nav vajadzīga.
2018. gada 9. februāris, 05:16

Jau šodien tiek atklāti lielākie ziemas sporta svētki - Phjončhanas olimpiskās spēles

Kasjauns.lv / LETA

Šodien 13:00 pēc Latvijas laika (20:00 pēc Dienvidkrejas laika) tiek dots oficiālais starts četrgades lielākajam ziemas sporta forumam - Phjončhanas olimpiskajām spēlēm. Latvijas delegācija atklāšanas ceremonijā sportistu parādes laikā stadionā iesoļos jau sākumā - ar 11. kārtas numuru.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Neskatoties uz to, ka sacensības lēkšanā ar slēpēm un kērlingā jauktajiem pāriem sākās jau vakar, svinīgā olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija būs šodien 13:00, ko tiešraidē translēs arī Latvijas Televīzija. Latvijas karogu šajā pasākumā nesīs titulētais bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens. Kopš neatkarības atjaunošanas ziemas olimpiskajās spēlēs karoga nešana iepriekš bija uzticēta tādiem izciliem sportistiem kā Jānim Ķipuram, Zintim Ekmanim, Sandim Prūsim, Harijam Vītoliņam, Artūram Irbem, Martinam Dukuram un Sandim Ozoliņam.

Latvijas sportisti Phjončhanā

Latvijas sportisti ziemas olimpisko spēļu mājvietā Phjončhanā, cītīgi trenējas un vairāki jau uzsākuši sacensības.

gallery icon
179

Sportistu parādē piedalīsies 91 valsts delegācija. Kā pirmā stadionā tradicionāli iesoļos Grieķija, kur savulaik 1896.gadā notika pirmās modernās olimpiskās spēles. Savukārt Latvijai sportistu parādē ticis 11.numurs, starp Austrumtimoras un Libānas delegācijā.

Pirms Latvijas no Eiropas valstīm parādē jau būs devušies ne tikai Grieķijas, bet arī Nīderlandes, Norvēģijas, Dānijas un Vācijas sportisti. Lietuvas delegācijai ticis 15.kārtas numurs, Igaunija iesoļos kā piecdesmitā, savukārt parādi noslēgs mājinieki, Dienvidkorejas sportistiem soļojot kopā ar Ziemeļkorejas pārstāvjiem zem apvienotā Korejas karoga.

Nopludinātas bildes ar Phjončhanas olimpisko spēļu lielāko noslēpumu

pasaulslavenā ziņu aģentūra "Reuters" nejauši, bez nekādas saskaņošanas ar Starptautisko olimpisko komiteju (SOK) un spēļu rīkotājiem, esot publicējusi deviņus kadrus ...

gallery icon
9

Phjončhanas olimpiskās spēles norisināsies līdz 25.februārim, sportistiem sadalot 102 medaļu komplektus 15 dažādos sporta veidos, turklāt pirmo reizi Ziemas Olimpiādē tiks izdalīti vairāk nekā simts godalgu komplekti. Sacensību programmā debitēs četras disciplīnas - "Big Air" snovbords, jaukto pāru sacensības kērlingā, masu starts ātrslidošanā un jaukto komandu sacīkstes kalnu slēpošanā. Kopumā šajā Olimpiādē piedalīsies 92 valstis (Dienvidkoreja un Ziemeļkoreja zem viena karoga), bet uz starta dosies teju 3000 sportisti.

Sportistu olimpiskais ciemats Phjončhanā

Olimpiskajās spēlēs būs divi olimpiskie ciemati. Viens no tiem sportistiem, kuri sacentīsies sniega disciplīnās, otrs - tiem, kuri startēs sacensībās ...

gallery icon
51

Pirmo reizi kopš 1998.gada Nagano olimpiskajām spēlēm Ziemas olimpiskajās spēlēs nepiedalīsies Nacionālās hokeja līgas (NHL) spēlētāji, jo Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) nebija gatava maksāt par hokejistu transportēšanu un apdrošināšanu.

Sportisti Phjončhanā cītīgi gatavojas un izbauda olimpiskos labumus

Liela daļa Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu dalībnieku jau ieradušies četrgades lielākā ziemas sporta notikuma mājvietā un cītīgi gatavojas. Tomēr pa ...

gallery icon
167

Tikmēr Latvijas delegāciju šajā Olimpiādē pārstāvēs 34 sportisti, bet vēl viens - bobsleja stūmējs Intars Dambis - sastāvā iekļauts kā rezervists, turklāt viņš olimpiskajā ciematā nemaz nedzīvos. Latvija būs pārstāvēta deviņos sporta veidos, bet komandā iekļauti 14 olimpiskie debitanti. Salīdzinot ar iepriekšējām Ziemas olimpiskajām spēlēm, delegācijas sastāvs ir mazākais kopš 1998.gada Nagano Olimpiādes, bet tam ir vienkāršs izskaidrojums - četrgades nozīmīgākajam forumam nav kvalificējusies Latvijas hokeja izlase, kas uzreiz palielina dalībnieku skaitu, jo hokeja komandā var pieteikt 25 spēlētājus.

Phjončhana par 2018.gada Ziemas olimpisko spēļu mājvietu tika izraudzīta 2011.gada jūlijā, Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 123.Sesijā balsojumā pārliecinoši apsteidzot Vācijas pilsētu Minheni un Ansī pilsētu Francijā. Dienvidkorejā šī būs otrā Olimpiāde, jo 1988.gadā galvaspilsētā Seulā notika Vasaras olimpiskās spēles.

Šo spēļu dēļ no Seulas uz Phjončhanu tika izbūvēta ātrvilciena līnija, bet viens no argumentiem, kāpēc Dienvidkoreja ieguva tiesības rīkot četrgades nozīmīgāko forumu, bija olimpisko objektu kompaktums, jo tie ir ap divām galvenajām norises vietām - Alphensijas kūrortu, kur notiks āra sporta veidi, un piekrastē esošo Kanninu, kur savukārt norisināsies sacensības iekštelpās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Sagaidāms, ka šīs varētu būt vienas no aukstākajām Ziemas olimpiskajām spēlēm vēsturē. Šobrīd Phjončhanā gaisa temperatūra pa dienu tuvojas -10 grādiem pēc Celsija, kamēr pa nakti tā nereti pārsniedz pat -20 grādus. Līdz ar to noslēdzošajā nedēļā pirms Olimpiādes parādījās informācija, ka diezgan daudz sportistu tieši lielā aukstuma dēļ varētu nepiedalīties atklāšanas ceremonijā.

Saltais Phjončhanas klimats olimpisko spēļu atklāšanas nedēļā

XXIII Ziemas olimpiskās spēles Dienvidkorejas pilsētā Phjončhanā tiks atklātas piektdien, bet šobrīd sacensību norises vietu sasniedzis ievērojams aukstums, naktīs gaisa ...

gallery icon
17

Ja sliktākās prognozes piepildīsies, tad šī atklāšanas ceremonija varētu kļūt par visu laiku aukstākā olimpisko spēļu vēsturē, jo līdzšinējā rekordiste ir Norvēģijas pilsēta Lillehammere, kur 1994. gada spēļu atklāšanas ceremonijā bija -11 grādu sals.

Arī pirms šīm olimpiskajām spēlēm neiztika bez dopinga skandāla, kur atkal bija iesaistīta Krievija. Pēdējo gadu laikā atklāta šajā valstī izveidota dopinga sistēma, kas savu augstāko punktu sasniedza pašu mājās notikušajā 2014. gada Soču Olimpiādē. Toreiz krievi triumfēja medaļu kopvērtējumā. Ņemot vērā nopietnus pierādījumus, SOK uz mūžu no olimpiskajām spēlēm diskvalificēja 43 krievu sportistus, tostarp tādus kā olimpisko čempionu skeletonā Aleksandru Tretjakovu un bobsleja pilotu Aleksandru Zubkovu, kurš Sočos ieguva zeltu gan divniekos, gan četriniekos. Līdz ar to bija cerības, ka pie zelta skeletonā tiks latvietis Martins Dukurs, bet bobsleja četriniekos - Oskara Melbārža ekipāža, kam pienāktos arī bronza divniekos.

Latvijas Olimpiskās komandas "Phjončhana 2018" prezentācijas pasākums

Bobsleja stūmējs Daumants Dreiškens ar saņemto Latvijas karogu, kuru nesīs gaidāmo Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā, Latvijas Olimpiskās komandas "Phjončhana ...

gallery icon
151

Tomēr pēcāk Krievijas sportisti iesniedza apelācijas Sporta Arbitrāžas tiesā (CAS), kas apmierināta 28 atlētu prasības, tādējādi atjaunojot viņu rezultātus Soču olimpiskajās spēlēs. Starp viņiem bija arī Tretjakovs, kamēr nebija Zubkova, līdz ar to par olimpisko čempionu četriniekos jākļūst Melbārdim, kuram pienākas arī bronza divniekos. Lai gan sākotnēji SOK solīja, ka alternatīvā apbalvošana pēc Soču Olimpiādes rezultātu mainīšanas būs Phjončhanā, to tomēr nāksies pagaidīt.

Pēc apelāciju apmierināšanas apsūdzētie krievu sportisti cerēja piedalīties Phjončhanas olimpiskajās spēlēs, tomēr SOK viņus uz tām neielūdza, uzsverot, ka atbrīvošana no soda nenozīmē atlēta nevainību.

Pēc pamatīgajiem dopinga skandāliem diskvalifikāciju pagājušā gada izskaņā saņēma Krievijas olimpiskā komiteja, kas līdz ar to šīs valsts atlētiem liegs Phjončhanā startēt zem savas valsts karoga. Uz Olimpiādi tika uzaicināti "tīrie" krievu sportisti, kuri pirms tam izgāja striktas dopinga pārbaudes. Šajās olimpiskajās spēlēs viņi startēs zem neitrāla karoga, bet uz viņu formastērpiem būs uzraksts "Olympic Athlete from Russia" jeb "Olimpiskais sportists no Krievijas". Sagaidāms, ka kopumā šajās olimpiskajās spēlēs zem neitrālā karoga sacentīsies 168 sportisti no Krievijas, tostarp hokeja izlase, ko vadīs Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš.

"Olimpisko sportistu no Krievijas" tērpi Phjončhanai

Starptautiskā olimpiskā komiteja akceptējusi "olimpisko sportistu no Krievijas" tērpus Phjončhanas olimpiskajām spēlēm.

gallery icon
20

Latvija pie medaļām Ziemas olimpiskajās spēlēs tikusi jau trīs reizes pēc kārtas un nav pamata domāt, ka šoreiz paliksim bez godalgām. Kā galvenais favorīts uz cēlmetālu ir skeletonists Martins Dukurs, kurš 33 gadu vecumā, visticamāk, aizvadīs savu noslēdzošo Olimpiādi. Ja iepriekšējās divas olimpiskās spēles viņu varēja uzskatīt par galveno favorītu uz zeltu, šobrīd situācija ir citādāka, jo sezona latvietim bijusi kā pa viļņiem, Pasaules kausa kopvērtējumā samierinoties ar ceturto pozīciju, lai gan pirms tam viņš bija labākais astoņus gadus pēc kārtas.

Vankūveras un Soču olimpiskajās spēlēs M.Dukurs izcīnīja sudraba godalgas, allaž paliekot aiz mājinieku sportista - attiecīgi aiz Džona Montgomerija un Tretjakova. Arī šoreiz latvietim būs jāaizvada sīva cīņā ar mājinieku, jo pretī stāsies dienvidkorejietis Sunbins Juns, kurš turklāt pat izlaida Pasaules kausa izšķirošo posmu, lai tikai veiksmīgāk sagatavotos dzimtenē notiekošajai Olimpiādei, tomēr tika un tā tika pie uzvaras kopvērtējumā, jo jaunākais no brāļiem Dukuriem par tehniskiem pārkāpumiem tika diskvalificēts priekšpēdējā posmā. Pašreiz Juna izredzes iegūt zeltu ir lielākas nekā latvietim, bet M.Dukurs tik un tā uzskatāms par reālu medaļu pretendentu.

Skeletona sacensības kungiem notiks 15. un 16.februārī.

Prezentēti Latvijas olimpiešu tērpi Phjončhanai

Latvijas olimpiešiem, kuri startēs 2018.gada Phojnčhanas Ziemas olimpiskajās spēlēs, apģērba ekipējums sastāvēs no 45 dažādām vienībām, paredzot apģērbu spēļu atklāšanas ...

gallery icon
171

Latvija pamatoti var cerēt uz medaļu arī bobsleja sacensībās. Pirms četriem gadiem Melbārdis četriniekos ieguva sudrabu, kamēr divniekos - piekto vietu, bet pēc Zubkova un vēl viena krievu sportista Aleksandra Kasjanova diskvalifikācijām viņam vajadzētu iegūt attiecīgi zeltu un bronzu, tomēr oficiāli medaļu pārdalīšana nav notikusi. Laiks pēc Sočiem latviešiem bija veiksmīgs, jo 2015.gadā Melbārdis pamanījās izcīnīt pirmo vietu Pasaules kausa kopvērtējumā gan divniekos, gan četriniekos. Savukārt gadu vēlāk viņš lieliskā veidā izcīnīja zeltu pasaules čempionātā, lai gan latvietim bija tikai 19.starta numurs un pēc pirmā brauciena viņš bija devītais.

Šosezon Melbārdis Pasaules kausā gan palika ārpus labāko piecinieka abās bobsleja disciplīnās, tomēr sezonu noslēdza uz patīkamas nots, jo Kēnigszē ieguva otro vietu četriniekos, vienīgo reizi kāpjot uz goda pjedestāla. Savukārt divniekos viņš vienreiz šosezon izcīnīja trešo pozīciju. Nesnauž arī konkurenti, jo ļoti spēcīgas izskatās pat trīs vācu ekipāžas ar pilotiem Johanesu Lohneru, Frančesko Frīdrihu un Niko Valteru priekšgalā, turklāt par godalgām abās disciplīnās noteikti cīnīsies arī kanādiešu braucējs Džastins Kripss.

Ziemeļkorejas delegācija ierodas uz olimpiskajām spēlēm

Ziemeļkorejas slēpotāju un slidotāju delegācija ceturtdien ieradās Dienvidkorejā uz ziemas olimpiskajām spēlēm Phjončhanā.

gallery icon
41

Divnieki Phjončhanā sacentīsies 18.-19.februārī, kamēr četrinieki mērosies spēkiem Olimpiādes noslēgumā 24.-25.februārī.

Par patīkamiem mirkļiem šajās olimpiskajās spēlēs centīsies parūpēties arī Latvijas vadošais biatlonists Andrejs Rastorgujevs. Iepriekšējā sezonā viņš pirmo reizi kāpa uz Pasaules kausa sacensību goda pjedestāla, izcīnot sudrabu Norvēģijā notikušā posma masu starta sacensībās, bet janvāra izskaņā viņš kļuva par Eiropas čempionu sprintā, nestartējot vairākiem augstākā līmeņa biatlonistiem.

Līdz šim Rastorgujevam augstākā vieta olimpiskajās spēlēs ir devītā, ko viņš Sočos izcīnīja iedzīšanā.

Rastorgujevam sacensības gaidāmas 11.februārī (sprints), 12.februārī (iedzīšana), 15.februārī (individuālā distance) un 18.februārī (masu starts).

Phjončhanas olimpisko spēļu mājvieta divas nedēļas pirms atklāšanas

Līdz Phjončhanas olimpisko spēļu atklāšanai - 9. februārī - atlikušas vairs tikai divas nedēļas.

gallery icon
47

Trīs olimpiskajās spēlēs pēc kārtas pie medaļām tikuši Latvijas kamaniņu braucēji. Par celmlauzi 2006.gadā Turīnā kļuva tagadējais izlases treneris Mārtiņš Rubenis, viņam kļūstot par pirmo, kurš kopš neatkarības atjaunošanas Latvijai sagādājis godalgu Ziemas Olimpiādē. Kopš tā laika maisam gals bija vaļā, jo 2010.gadā Vankūverā sudrabu ieguva divnieku ekipāža Andris un Juris Šici, bet četrus gadus vēlāk viņiem tika arī bronza. Sočos pie šāda kaluma godalgas stafetē tika arī Latvijas kamaniņu komanda, kurā bez Šiciem un Rubeņa startēja arī Elīza Tīruma (tagad Cauce).

Noteikti stafetē arī Phjončhanā no Latvijas komandas pamatoti var gaidīt medaļu, turklāt sezonas noslēdzošajā Pasaules kausa posmā, kas vienlaikus bija Eiropas čempionāts un kas notika Siguldā, izdevās iegūt bronzu, lai gan kopumā šajā sezonā vēl tikai reizi kāpa uz goda pjedestāla, gūstot otro vietu Oberhofā. Savukārt individuāli arī vislielākās cerības ir par brāļiem Šiciem, jo kungi un dāmas šosezon ar augstu stabilitāti nav priecējuši.

Kamaniņu sportā vīrieši savus braucienus aizvadīs 10.-11.februārī, kamēr dāmas sacentīsies 12.-13.februārī. Divnieki uz starta dosies 14.februārī, bet stafete norisināsies 15.februārī.

Par patīkamu pārsteigumu Phjončhanā varētu parūpēties ambiciozais daiļslidotājs Deniss Vasiļjevs, kurš janvārī notikušajā Eiropas čempionātā izcīnīja ceturto vietu. Viņš Latvijas delegācijā būs viens no 14 debitantiem, bet vien 18 gadu vecumā viņš vairs nav tālu no pasaules elites, no kuras viņu šķir viens lēciens - četrkāršais.

Ekspertu prognozes par potenciālajām medaļām Latvijai regulāri ir mainījušās. Vēl janvārī respektablā "Gracenote" organizācija prognozēja, ka Latvijai vienīgā godalga būs zelta, ko skeletonā iegūs M.Dukurs. Pērn cēlmetāls tika prognozēts arī bobslejistam Melbārdim, kuru no virtuālo medaļnieku vidus izstūmuši vācieši.

Latvijas komandas sastāvs Phjončhanas olimpiskajām spēlēm:

ātrslidošana - Haralds Silovs;

biatlons - Andrejs Rastorgujevs, Oskars Muižnieks, Baiba Bendika;

bobslejs - Oskars Melbārdis, Daumants Dreiškens, Arvis Vilkaste, Jānis Strenga, Oskars Ķibermanis, Jānis Jansons, Helvijs Lūsis, Matīss Miknis, Intars Dambis (rezervists);

daiļslidošana - Deniss Vasiļjevs, Diāna Ņikitina;

distanču slēpošana - Patrīcija Eiduka, Indulis Bikše, Inga Paškovska;

kalnu slēpošana - Kristaps Zvejnieks, Lelde Gasūna;

kamaniņu sports - Elīza Cauce, Ulla Zirne, Kendija Aparjode, Inārs Kivlenieks, Kristers Aparjods, Artūrs Dārznieks, Juris Šics, Andris Šics, Oskars Gudramovičs, Pēteris Kalniņš;

skeletons - Martins Dukurs, Tomass Dukurs, Lelde Priedulēna;

šorttreks - Roberts Zvejnieks, Roberto Puķītis.

Phjončhanas olimpisko spēļu noslēguma ceremonija būs 25.februārī, bet nākamā Ziemas Olimpiāde notiks 2022.gadā Ķīnas galvaspilsētā Pekinā.