foto: ITAR-TASS/Scanpix/LETA
IIHF prezidents Fāzels: "12 komandas finālturnīrā ir ideālais variants"
Renē Fāzels gan atzīst, ka pašlaik atgriezties pie kādreizējā formātā nebūs iespējams.
Hokejs
2017. gada 8. maijs, 23:07

IIHF prezidents Fāzels: "12 komandas finālturnīrā ir ideālais variants"

LETA

Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) prezidents Renē Fāzels atbalsta ideju par 12 komandām pasaules čempionāta augstākajā divīzijā, taču politiski šādu samazinājumu nebūs iespējams veikt, intervijā laikrakstam "Sport-Express" pauda Fāzels.

Pasaules čempionātā augstākajā divīzijā kopš 1998.gada piedalās 16 komandas, bet pirms tam elitē startēja 12 valstsvienības.

"Man patīk ideja par 12 komandu finālturnīru, kas pasaules čempionātu padarītu daudz interesantāku. Tas ir ideālais variants. Tomēr politiski nebūtu iespējams veikt šādu samazinājumu. Vieglāk būtu palielināt komandu skaitu, nevis samazināt, taču paplašināšanos neplānojam. Viss ir iespējams, taču šobrīd to nebūtu viegli izdarīt," skaidroja Fāzels.

Komandu skaita samazināšana ļautu izlasēm ietaupīt līdzekļus, līdz ar to šādu lēmumu atbalstītu spēcīgākās valstsvienības.

"Būtu jāaizvada nevis desmit, bet gan astoņi mači. Apakšgrupās būtu piecas spēles, bet pēc tam notiktu izslēgšanas turnīrs. Arī turnīra līmenis augtu, kas palielinātu interesi. Tomēr arī 16 komandu turnīram ir savi plusi, piemēram, augstākajā divīzijā iekļuvusi Dienvidkoreja, kas 12 komandu turnīrā nebūtu iespējams. Vajag savilkt kopā visus plusus un mīnusus, un, ko nepieciešams - to uzlabot. Mūsu partneri atbalsta 16 komandu formātu, jo ir plašākas iespējas pārdot televīzijas pārraižu tiesības," atzīmēja Fāzels.

Kā vēstīts, Latvijas izlase pasaules čempionātu iesākusi ar divām uzvarām. Vispirms latvieši ar 3:0 uzveica Dāniju un ar 3:1 arī Slovākiju, kas Boba Hārtlija trenētajai komandai ar sešiem punktiem ļauj atrasties A apakšgrupas pirmajā vietā.

Šī ir pirmā reize, kad Latvijas izlasei planētas meistarsacīkstes izdevies uzsākt ar divām uzvarām. Pirms tam vienīgo reizi tā pasaules čempionātu ar panākumu bija sākusi 2014.gadā Minskā, taču toreiz otrajā mačā tika piedzīvota neveiksme.

A apakšgrupas kopvērtējumā līdere ar sešiem punktiem divās spēlēs ir Latvija, bet pieci punkti ir Krievijai. Četrus punktus tikmēr guvusi Zviedrija, kamēr pa trim punktiem izcīnījušas Vācija un ASV. Savukārt pie diviem tikusi Slovākija, kamēr viens punkts ir Itālijai, bet bez punktiem ir Dānija.

Nākamo spēli Latvijas izlase aizvadīs otrdien pret Itāliju, kam sekos spēles ar Zviedriju, ASV, Krieviju un Vāciju.