foto: Ekrānuzņēmums no "Facebook", ekrānuzņēmums no Wikifeet.com
Latvijā viesosies Holivudas aktieri, kuri filmās kāvušies ar Brūsu Lī un Džekiju Čanu
Vai atceries leģendārās cīņu filmas no astoņdesmitajiem gadiem? Maijā tev būs iespēja satikt to varoņus!
Citi sporta veidi
2017. gada 15. aprīlis, 07:40

Latvijā viesosies Holivudas aktieri, kuri filmās kāvušies ar Brūsu Lī un Džekiju Čanu

Kasjauns.lv

Šogad no 13. līdz 14.maijam Latvijā notiks starptautiskā cīņas mākslu olimpiāde “Baltic Open 2017”. Pasākuma goda viesi – divi no labākajiem Āzijas un Holivudas asa sižeta kinofilmu aktieriem-kaskadieriem Vinsents Lins (Vincent Lyn) un Sintija Rotroka (Cynthia Rothrock), kuri kameru priekšā metuši izaicinājumu tādiem cīņas mākslas grandiem kā Brūss Lī, Džekijs Čans un Čaks Noriss. “Kasjauns.lv” sazinājās ar cīņas ainu zvaigznēm pirms ceļojuma uz Latviju, lai uzzinātu vairāk.

Vinsents Lins – kinozvaigzne, popmūzikas ikona, kikboksa čempions un viens no karstākajiem vīriešu modeļiem pasaulē. Pa pusei anglis, pa pusei ķīnietis. 10.dana – meistarības līmeņa –  kungfu eksperts un lietpratējs ķīniešu medicīnā, ANO sūtnis Āfrikas bērnu tiesību jautājumos, Levi, Valentino, Gucci, Pumas, Adidas un Yves Saint Laurent elites klases modelis. Šo sarakstu varētu arī turpināt.

Kungfu – gadsimtiem sena Linu ģimenes tradīcija

Cīņas māksla ir Vinsenta asinīs. Šīs tradīcijas cauri gadsimtiem pie dzīvības uzturējuši viņa senči un Linu ģimenes vēsture stiepjas līdz pat Minga dinastijas sākumam – 14.gadsimtam. Laika gaitā Vinsenta priekšteči izveidojuši atsevišķu ģimenes kungfu stilu, kuram dots nosaukums “Ling Gar”.

“Tādēļ uzskatu, ka mans liktenis šajā ziņā bija jau iepriekš savērpts,” sarunā ar portālu “Kasjauns.lv” pauž Vinsents, “Jau astoņu gadu vecumā ievēroju, ka vairums manas ģimenes locekļu praktizē kādu no daudzajiem austrumu cīņu veidiem. Ar šo kultūru, tātad, iepazinos jau agrā bērnībā.”

Vinstents, kuram šobrīd ir 57 gadi, dzīves laikā guvis nelokāmu pārliecību – iedzimts talants cīņas mākslu pasaulē neeksistē.

“Jebkurš, kuram ir izdevies celt latiņu šajā sfērā vismaz reizi dzīvē ir cietis sakāvi un labi pazīst apkaunojoša zaudējuma sajūtu. Arī mani pirmsākumi bez šaubām ir bijuši tikpat pieticīgi – es trenējos, cik bieži vien spēju un mans primārais mērķis bija maksimāli realizēt savu potenciālu. Tas tā ir ne tikai ar cīņas mākslu – lai arī ko es savā dzīvē darītu, pūliņi un grūtības ir neizbēgamas,” atzīst Vinsents, “Lietas, kurām mūsu dzīvē ir lielākā vērtība parasti nāk caur ciešanām un sāpēm jeb, kā vēsta ķīniešu teiciens – caur skābu ēšanu.”

Meistars teic, ka panākumu atslēga, praktizējot austrumu cīņas mākslas, slēpjas tādās cilvēku īpašībās kā pazemība, pašatdeve, lojalitāte, fiziska un mentāla izturība, kā arī iekšējs spēks. Vinsenta elki viscaur viņa dzīvi bijuši neapstrīdamie kungfu lielmeistari Brūss Lī un Džekijs Čans, kuriem 20.gadsimtā izdevās padarīt austrumu cīņas mākslas rietumu pasaules kino biznesa Mekā, Holivudā.

Cīniņš ar Džekiju Čanu beidzas asiņaini

Kino biznesā Vinsents nonācis caur pazīšanos. Kāds Vinsenta draugs, kurš Ņujorkā nodarbojies ar fotografēšanu, piedāvāja viņam doties uz Honkongu, lai sadarbotos ar vienu no vietējiem producentiem.

Kopš tā laika Vinsents Lins ir filmējis 19 pilnmetrāžas filmās no kurām zināmākās ir “Dieva Bruņas 2: Operācija Kondors” (Armour of God II: Operation Condor, 1991), kurā galveno lomu spēlējis Džekijs Čans, Pusnakts Manhetenā (Midhight Manhattan, 2001) un vēl topošajā filmā “Kad Drakoni Mostas” (When Dragons Awake).

Pašam Vinsentam atmiņā visvairāk iespiedusies ļaundara Marka loma filmā “Operācija Kondors”. Filmas noslēdzošā cīņu aina, kurā viņš stājas pretī Džekija Čana spēlētajam varonim ar segvārdu “Āzijas Vanags”.

foto: Ekrānuzņēmumi no "Facebook"
Vinsents jaunības dienās, kopā ar leģendāro kungfu meistaru, kino zvaigzni Džekiju Čanu.

“Filmas beigu cīņa tika filmēta speciāli konstruētā vēja tunelī un kādā no pārfilmēšanas reizēm es pamatīgi pārsitu sev pakausi – ierasta diena Honkongas kino filmēšanas laukumā,” atceras Vinsents. Šis bijis nopietnākais savainojums viņa karjeras laikā. “Iespējams, tieši tāpēc uz vecumdienām esmu kļuvis tik traks!” smejas aktieris.

Cīnoties ar Džekiju Čanu kameru priekšā, Vinsentu sākotnēji nomocījis pamatīgs uztraukums: “Operācija Kondors” bija mana 19 filma. Sākumā nospriedu, ka šīs būs kārtējais darbiņš ar patīkamu bonusu – iespēju sadarboties ar vienu no maniem elkiem. Taču Pirmajā filmēšanas nedēļā jutos tā it kā man būtu divas kreisās kājas. Atceroties to visu šobrīd, secinu, ka vienkārši biju ļoti satraukts, jo cīnījos ar pasaules līmeņa lielmeistaru. Nomierināties un koncentrēties man palīdzēja pats Džekijs – viņš ir nevainojams aktieris un talantīgs režisors.”

Leģendārā 1991.gada cīņa starp Vinsentu un Džekiju Čanu:

Slavenā aina vēja tunelī pēcāk tika ierindota starp TOP10 Džekija Čana labākajām cīņu ainām. Arī pašu Vinsentu Džekijs vairākkārt nodēvējis par vienu no izcilākajiem cīkstoņiem-aktieriem ar kuriem viņam bijis tas gods strādāt.

Vizītes laikā Vincents cer iedvesmot Latvijas jauniešus
Piedalīties šogad maijā paredzētajā cīņas mākslu olimpiādē Latvijā Vinsents piekritis, izpalīdzot savam tuvajam draugam, karatē lielmeistaram (9.dans) Starptautiskās Cīņas mākslu konfederācijas (IMAC) prezidentam Nikolajam Smirnovam.

“Pēdējo reizi Nikolaja rīkotajā pasākumā piedalījos 2007.gadā, Sanktpēterburgā. Ir pagājuši 10 gadi un te nu es nāku atkal. Ļoti ceru, ka, viesojoties Rīgā, spēšu iedvesmot jūsu aktīvākos jauniešus trenēties un izvirzīt sev ambiciozus mērķus! Bērni un jaunieši ir mūsu nākotne – mums viņi ir jāmāca, jāiedvesmo un jāatbalsta,” pauž kungfu meistars.

Latvija būs 105 valsts, kurā aktieris savas dzīves laikā paviesojies. “Neskaitot “Baltic Open 2017”, esmu īpaši ieinteresēts izpētīt jūsu zemes vēsturi un dabas skaistumu, par kuru man līdz šim diezgan bieži nācis dzirdēt no paziņām un draugiem,” paziņo Vinsents.

Vinsents, cita starpā, ir arī pasaulē atzīts profesionāls pianists. Pirms olimpiādes atklāšanas, 12.maijā Rīgā viņš priecēs klausītājus ar īpašu koncertu restorānā "Sunset Lounge":

Sintija Rotroka: Lēdija-drakons

Apmeklēt “Baltic Open 2017” Vinsents iesaka tamdēļ, ka kopā ar viņu pasākumā piedalīsies arī viņa ilggadējā paziņa un ekrāna cīņas ainu pretiniece, leģendārā kinofilmu cīkstone, 1957.gadā dzimusī Sintija Rotroka (Cynthia Rothrock).

Pati Sintija, sarunā ar portālu Kasjauns.lv, apgalvo, ka cīņas mākslai pievērsusies 13 gadu vecumā, taču tolaik jau pēc pirmajiem treniņiem secinājusi, ka šī nodarbe viņai riebjas līdz kaulam.

“Man tolaik bija 13 gadi. Kāda mana drauga vecāki praktizēja korejiešu cīņas mākslu tang soo do. Mani ieinteresēja kustības un nolēmu, ka vēlos pamēģināt. Pieteicos vietējā karatē pulciņā. Sākumā gāja traki. Nodarbībās bijām tikai divas sievietes – es un kāda sieviete, melnās jostas meistare, kuru sākotnēji noturēju par vīrieti. Karatē ļoti svarīgi ir spēt sevi izpaust vokāli – ar kliedzieniem, kuri pavada sitienus. Es nevarēju piespiest sevi bļaut, nespēju koordinēt savas kustības, nevarēju atbrīvoties treniņos ar vīriešiem un salauzu kājas pirkstu kad man tika palūgts pārlauzt dēli ar frontālu spērienu. Manas pēdas bija tulznās,” pirmos soļus ceļā uz karatē lielmeistares titulu atceras Sintija.

Treneris iedvesmo nepadoties

“Pavisam drīz saprotu, ka man riebjas cīņas mākslas. Iemesls bija gaužām vienkāršs – trenēšanās process bija grūts. Taču pēc divu mēnešu treniņiem, kādu dienu mūsu instruktors vērsās ar uzrunu pie tiem, kuri viņaprāt grasījās pamest nodarbības. Es biju pārliecināta, ka viņš skatās tieši uz mani,” atceras aktrise, “Viņa vēstījums bija – tie kas netrenējas, neko nesasniedz. Sapratu, ka līdz šim tik tiešām neesmu darbojusies ar pilnu atdevi. Turpināju apmeklēt treniņus, pieliku pūles un manas prasmes sāka augt neticamā ātrumā.”

Pēc nepilna pusgada Sintija tikusi pie oranžās jostas un kādās sacensībās palikusi otrā, aiz melnās jostas īpašnieces. “Tolaik sapratu, ka, ieguldot darbu, spēju būt viena no labākajām šajā sportā. Mācība – nepadodies, ja sākumā kaut kas šķiet neiespējams,” atzīst Sintija.

Arī iestudētās filmu cīņas beidzas ar smagām traumām

Tieši attieksme pret treniņiem un gribasspēks palīdzējis Sintijai soli pa solim, sākotnēji debitējot Honkongas kino, pietuvināties Holivudas filmu biznesam. Savulaik viņa tika atzīta par labāko ASV cīņas mākslas meistari tehnikas un ieroču sacensībās (Forms and Weapons). Savas karjeras laikā viņa uzvarējusi vairāk nekā 500 dažāda veida čempionātus.

“Kādu laiku atpakaļ Losandželosā ieradās Honkongas kinorežisors Korijs Juens (Corey Yuen) ar nodomu atrast nākamo Brūsa Lī līmeņa cīkstoni. Lai arī režisors bija pārliecināts, ka meklē vīrieti, pēc manas demonstrācijas noskatīšanās, izvēlējās mani. Man pat prātā nebija ienācis, ka kādu dienu es varētu būt filmu zvaigzne!” pauž Sintija. 

Viņas pirmā filma bija “Jā, Madam” (Yes Madam, 1985). Iekāpjot lidmašīnā uz Honkongu, Sintija nav zinājusi itin neko par filmēšanās procesu un aktiermākslu.

Viena no Sintijas cīņas ainām viņas 1985.gada kino debijā "Jā, Madam":

“Ieplānoto četru mēnešu vietā, Honkongā, filmējoties pavadīju septiņus mēnešus. Neskaitot vienu citu aktrisi, biju vienīgā, kura runāja angliski. Katra filmēšanas diena beidzās ar jaunām rētām un savainojumiem. Tas bija grūtākais, ko savā dzīvē esmu darījusi, taču es iemīlēju šo procesu,” atzīst cīkstone.

foto: Ekrānuzņēmumi no "Facebook"
Sintija kopā ar vienu no saviem elkiem - leģendāro aktieri, cīņas mākslu speciālistu Čaku Norisu.

Holivudas vīriešiem netīk zaudēt sievietei

Sintijas līdz šim slavenākais pretinieks ir bijis amerikāņu aktieris Kevins Sorbo. Abi kopā filmējušies TV seriālā “Herkuless: Leģendārie ceļojumi” (Hercules: The Legendary Journeys, 1996).
Kevins Sorbo Sintijai prātā palicis kā viens no vīriešu kārtas aktieriem, kuri neiebilst kameras priekšā zaudēt sievietei.

“Kevins bija lielisks. Viņš priecājās par maniem panākumiem un viņam, šķiet, nebija ne kripatiņas no aktieriem raksturīgā ego. Pagātnē ir nācies sastapt dažus, kuri kategoriski nevēlas, lai filmā viņus piekauj sieviete,” izstāsta aktrise.

Gaidāmajās sacensībās “Baltic Open 2017” Sintija piedalīsies kopā ar Vincentu. Līdzīgi kā viņas ilggadējais kolēģis, Sintija ieplānojusi uzrunāt un tikties ar vietējiem cīņas mākslas un asa sižeta filmu faniem, kā arī apceļot Latvijas skaistākās vietas.

Sīkāk par olimpiādi:

foto: Publicitātes foto
Cīņas mākslu olimpiāde "Baltic Open 2017" Rīgā pulcēs lielmeistarus no visas pasaules.