foto: "Rīgas pilsētbūvnieks" arhīvs, Evija Trifanova, Ieva Makare, Zane Bitere/LETA
Bolderājas “Latvijas simtgades” veloparka ieceri atbalsta gan entuziasti, gan profesionāļi
“Esmu informēts par šo ideju. Manuprāt, tas Latvijai būs kas unikāls un jebkurš projekts, kura rezultātā iedzīvotājiem tiek dota iespēja labi pavadīt brīvo laiku ir vajadzīgs un atbalstāms," pauž BMX braucēja, divkārtējā Olimpiskā čempiona Māra Štromberga treneris Ivo Lakučs.
Citi sporta veidi
2017. gada 6. aprīlis, 07:08

Bolderājas “Latvijas simtgades” veloparka ieceri atbalsta gan entuziasti, gan profesionāļi

Karlīna Timofejeva

Sagaidot Latvijas valsts simts gadu jubileju, Bolderājā plānots izveidot simbolisku veloparku. Ar šādu iniciatīvu klajā nācis Rīgas Pilsētbūvnieks (RPB). Tādējādi paredzēts sekmēt galvaspilsētas rajonu vides attīstību un veicināt vietējo jauniešu labklājību.

Velosipēdu trase būs karoga krāsās, simbolizēs Latvijas valsti

“Tā ir lielo pilsētu sāpīgā tēma. Sabūvē mājas, izveido mikrorajonus, pie kāpņu telpām pa soliņam, un viss. Labākajā gadījumā ir bērnu laukumiņš un smilšu kaste, kuru nekautrējas izmantot mājas kaķu saimnieki,” komentējot veloparka projektu, atzina RPB sabiedrisko attiecību vadītājs Ivo Kiršblats.

foto: "Rīgas pilsētbūvnieks" arhīvs
Izmantojot modernās tehnoloģijas, atpūtas parku plānots projektēt tā, lai 800 kvadrātmetru platībā varētu izbaudīt katru kustību, katru mirkli.

Valsts simtgadei, dažādiem projektiem atvēlēts ap 60 miljoniem eiro. Uz vienu no projektiem pieteicies arī pašvaldības uzņēmums. “Saņēmām konkursa nolikumu, uzklausījām jauniešus. Kāpēc gan lai mikrorajona vidū nebūtu šādas trases?” pauž RPB runasvīrs. Ar speciāla seguma palīdzību veloparka brauktuvi arī plānots iekrāsot valsts karoga krāsās.

Velobraukšanas entuziasti un profesionāļi atbalsta ieceri

Pēdējos gados aizvien skaļāk pasaulē sevi piesaka Latvijas skrituļslidotāji un skeitbordisti. Profesionālais skrituļslidotājs, Inline skolas Straume vadītājs Nils Jansons uzskata, ka Rīgā ir maz atbilstošu vietu šādām jauniešu aktivitātēm: “Šāds veloparks būtu tieši vietā. Zinu, ka Tallinā arī top līdzīgs, multifunkcionālāks parks. Par privātiem līdzekļiem uzbūvēt kvalitatīvas rampas un kalniņus ir dārgi – atliek tikai pašvaldība,” saka sportists, “Pilsētas vide ir jāveido tāda, lai cilvēkiem tur gribētos uzkavēties un pavadīt laiku. Ja to var apvienot ar fiziskajām aktivitātēm, tad tas jau ir pavisam lieliski.”

Arī divkārtējā olimpisko spēļu čempiona BMX braucēja Māra Štromberga treneris Ivo Lakučs, RPB projektu novērtē ļoti augstu. Šādas iniciatīvas pilsētvidē esot apsveicamas. “Esmu informēts par šo ideju. Manuprāt, tas Latvijai būs kaut kas unikāls, un jebkurš projekts, kas iedzīvotājiem dod iespēju labi pavadīt brīvo laiku, ir vajadzīgs un atbalstāms. Rīgas mikrorajonu labiekārtošana ir būtiska, un šī konkrētā iecere ir fantastiska – esmu par!” izsakās Lakučs, piebilstot, ka viņa bērnībā par to bijis jādomā pašiem, bez citu atbalsta.

Viņam kā trenerim velobraukšana ir ikdiena. Atpūtas braucienus viņš pats gan aizvada Valmierā, dabas takās, kuras ved gar Gauju: “Austiņas, mūzika, velosipēds – šādi braucu, lai sev enerģētiski uzlādētu.”

Šādās trasēs izaug nākamie čempioni

Plānus Bolderājā izveidot veloparku pozitīvi vērtē ne vien profesionāli sportisti, bet arī sabiedrībā pazīstami velobraukšanas un aktīva dzīvesveida entuziasti.

TV ziņu vadītāja Kristīne Garklāva, kuras ikdienā sportam ir īpaši liela nozīme, ir domā, ka šādas vietas iedrošina cilvēkus pievērsties aktīvam dzīvesveidam un nekad nevar zināt, kurā no visām trasēm izaugs nākamais olimpiskais čempions.

“Tagad braucu uz līdzīgu parku – Pump Track – Cēsīs. Ļoti priecājos, ka tur ir šāda trase, kur var braukt gan ar riteni, gan skrituļdēli, gan arī longbordu,” stāsta Kristīne Garklāva, “Manuprāt, Latvijas bērniem ir svarīgi, lai būtu vieta, kur labi pavadīt laiku. Nekad nevar zināt, kura trase kļūs par atslēgu nākamajam olimpiskajam čempionam vai vienkārši sportiskam un priecīgam cilvēkam. Starp citu, viena no pirmajām trasēm, kur trenējās tagadējie BMX elites braucēji, bija Valmierā, pagrabā, vecāku un pašu rokām veidota trase, kas agrāk ziemas sezonā vienmēr bija braucēju pilna. Manuprāt, ir labi, ja Latvijā būs par vienu sakoptu vietu vairāk.”

Solis uz priekšu Bolderājas labiekārtošanā

TV raidījumu vadītāja Anna Rozīte ir pārliecināta, ka Rīgas pilsētvides labiekārtošana, paturot prātā jauniešu sportošanas vajadzības, palīdz atturēties no sliktiem ieradumiem: “Vienmēr prieks, ja pilsētvide kļūst draudzīgāka iedzīvotājiem, īpaši bērniem un jauniešiem, kuriem ir svarīgi piedāvāt iespējas aktīvi un kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku. Manuprāt, tieši bezdarbība parasti noved pie sliktiem ieradumiem nākotnē.”

Hiphopa mākslinieks Gatis Irbe (Gacho/Mesa) saka: lai arī viņam pašam bieži nenākas braukt cauri Bolderājai, esot skaidrs, ka šim Rīgas rajonam RPB plāni par ļaunu nenāks.

“Ja nemaldos, šis ir viens no mazāk attīstītajiem Rīgas rajoniem, līdz ar to jebkura šāda veida iecere nāks Bolderājai par labu,” īsi izsakās mūziķis. Pats Gatis atzīst, ka ir liels velobraukšanas cienītājs un viņa mīļākie maršruti ir Jugla, Rīgas centrs un Brīvības iela. Gatis velobraukšanas sezonu parasti sāk maijā, kad ir silts.

Rīgā ir jāattīsta vienota veloinfrastruktūra

“Mini Drome” riteņbraukšanas sacīkšu pasaules čempions Toms Alsbergs uzsver: lai arī Latvijas simtgadei veltītais veloparks Bolderājā nav slikta ideja, Rīgas infrastruktūra, velobraukšanas kontekstā vēl esot pamatīgi jāattīsta.

“Rīgas veloinfrastruktūrai nepieciešama vienota vīzija. Tagad ir tā, ka atsevišķi izbūvētie veloceliņi nav savienoti un šur tur joprojām ir jābrauc pa ceļa malu,” ska velosportists.

Bolderājas veloparkā būs vieta gan iesācējiem, gan lietpratējiem

Pateicoties plānotajam smalkas frakcijas asfalta segumam un piemērotiem leņķiem, Bolderājā iecerētā trase būs piemērota dažādiem braucamrīkiem. Izmantojot modernās tehnoloģijas, atpūtas parku plānots projektēt tā, lai 800 kvadrātmetru platībā varētu izbaudīt katru kustību, katru mirkli.

Projekta veidotāji uzsver, ka veloparku Bolderājā varēs brīvi izmantot gan trīs gadus veci bērni ar bezpedāļu velosipēdiem, gan jaunieši ar skrituļdēļiem, gan pieaugušie ar klasiskajiem divriteņiem.

“Tajā varēs aktīvi pavadīt brīvo laiku teju visu vecumu aktīvās atpūtas piekritēji. Veloparks būs ideāla vieta, kur trenēties gan iesācējiem, profesionāliem sportistiem,” ir pārliecināts Rīgas pilsētbūvnieka pārstāvis Kiršblats.