Vankūveras medaļnieki paplašina Olimpiešu aleju
Citi sporta veidi

Vankūveras medaļnieki paplašina Olimpiešu aleju

Jauns.lv

Vankūveras Ziemas Olimpisko spēļu vicečempioni – kamaniņu braucēji Juris un Andris Šici, kā arī skeletonists Martins Dukurs iestādījuši kokus pie Olimpiskā sporta centra. Kopš Olimpiešu alejas izveides 2008. gada jūnijā, tajā kokus jau iestādījuši 9 titulēti sportisti.

Vankūveras medaļnieki paplašina Olimpiešu aleju...
Vankūveras olimpiskie medaļnieki no kreisās: Andris Šics, Martins Dukurs, Juris Šics.
Vankūveras olimpiskie medaļnieki no kreisās: Andris Šics, Martins Dukurs, Juris Šics.

10. maijā, Vankūveras Ziemas Olimpisko spēļu vicečempioni – Juris un Andris Šici (kamaniņu sports) un Martins Dukurs (skeletons) iestādīja kokus pie Olimpiskā sporta centra (Grostonas ielā 6b, Rīgā), kasjauns.lv informēja LOK sabiedrisko attiecību speciāliste Ilze Āķe-Vīksne.

Olimpiešu alejā, kurā Latvijas sporta izcilnieki stāda kokus jau trešo gadu, brāļi Šici iestādīja divus baltos vītolus, savukārt Martins Dukurs – sudrabapsi.

Lai arī katram olimpietim stādīšanai bija paredzēts savs koks, visi trīs puiši apvienojās komandā un viens otram palīdzēja, lai stādīšanas darbs ātrāk un labāk veiktos. Andris visus kokus pieturēja, jo viņam veikta neliela elkoņa operācija, kas liedz roku noslogot, bet Martins un Juris „cilāja lāpstas” un pieblietēja zemi. Vienīgi iestādīto koku laistīšanas darbus puiši veica individuāli – katrs aplaistīja savu koku.

Veicot stādīšanas darbus, Andris Šics atzina, ka jūtas lepns par vienreizējo iespēju iestādīt kokus vietā, kur to darījuši Latvijas izcilākie olimpieši: „Ļoti ceru, ka mūsu piemērs pamudinās ikvienu Latvijas iedzīvotāju iesaistīties „Latvijas valsts mežu” koku sēšanas un stādīšanas akcijā "Skābeklis", kurā mēs jau esam iesaistījušies un kokus stādījām arī maija pirmajās dienās.”

Andra teiktajam pievienojās viņa brālis Juris Šics: „Ja mēs gribam būt viszaļākā un vistīrākā valsts pasaulē, tad katram vajadzētu iet un iestādīt vismaz vienu koku, un ielāgot, ka tas nav „tikai” viens koks, tas ir „vesels” koks.”

Arī Martins Dukurs koku stādīšanā piedalījās ar lielu atbildību. Līdz šim Martins kokus nebija stādījis, un atzina, ka tas tomēr ir īpašs mirklis.

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidents Aldons Vrubļevskis par Olimpisko koku stādīšanas tradīciju teica, ka: „Alejas stādīšana ir ne tikai skaista tradīcija, bet arī aicinājums visai sabiedrībai dzīvot nepiesārņotā un sakoptā vidē. Ceru, ka Latvijas labāko sportistu iestādītie koki augs kupli un spēcīgi, stiprinot mūsu, jo īpaši jaunās paaudzes, ticību olimpiskajiem ideāliem.”

Vrubļevskis, iezīmējot Latvijas sporta nākotni, pauda cerību, lai pēc iespējas drīzāk Olimpiskajā alejā pietrūktu vietas jauniem kokiem.

Kopš alejas izveides 2008. gada jūnijā, tajā kokus iestādījuši nu jau 12 titulēti olimpieši.

Olimpiskā sporta centra (OSC) vadītāja Zane Grundiņa Arāja: „Tādu pašu spēku, kāds ir kokam dzenot zemē saknes, novēlu olimpiešiem, lai atkal un atkal godam nestu Latvijas vārdu pasaulē un gūtu aizvien jaunas, spožas uzvaras.”

LOK ģenerālsponsors A/S „Latvijas valsts meži” šī gada 5. maijā ir uzsācis Vislatvijas koku sēšanas un stādīšanas akciju "Skābeklis" ar mērķi padarīt Latviju par vienu no viszaļākajām valstīm pasaulē. LOK ir gandarīta, ka šajā pavasarī Latvija top zaļāka un ikviens, ne tikai sportisti piedalās Latvijas kā zaļākas valsts veidošanā.

kasjauns.lv/Foto: LOK