Citi sporta veidi
2010. gada 30. septembris, 16:23

Dopinga lietošanā pieķerts arī „Vuelta Espana” otrās vietas ieguvējs Moskera

Jauns.lv

Šī gada prestižā daudzdienu velobrauciena "Vuelta Espana" kopvērtējuma otrās vietas īpašnieks spānis Ezekjels Moskera pieķerts dopinga lietošanā, ceturtdien paziņoja Starptautiskā Riteņbraukšanas federācija (UCI).

Tāpat dopinga lietošanā pieķerts arī Moskeras pārstāvētās "Xacobeo Galicia" komandas biedrs un tautietis Davids Garsija. UCI paziņoja, ka Moskeras organismā konstatēta hidroksietila, kas pazīstams kā HES, klātbūtne. Spāņa organismā aizliegtā viela konstatēta dopinga analīzēs, kas tika veiktas šī gada 16.septembrī.

HES ir pazīstams kā asins šķīdinātājs, kas var maskēt citu aizliegto preparātu lietošanu. HES visbiežāk tiek izmantots, lai slēptu EPO jeb eritropoetīna lietošanu.

Moskeras un Garsijas analīzes veiktas Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) laboratorijā Ķelnē. Abiem riteņbraucējiem ir tiesības pieprasīt veikt B analīzes.

Moskera šī gada "Vuelta Espana" velobraucienā uzvarēja priekšpēdējā, 20. posmā, bet sacensību noslēguma kopvērtējumā ieņēma otro vietu, par 43 sekundēm atpaliekot no Itālijas riteņbraucēja Vinčenco Nibali, kurš pārstāv "Liquigas-Doimo" vienību. Zīmīgi, ka Moskeras un Garsijas negodīgā rīcība kļuvusi zināma tikai dažas stundas pēc tam, kad dopinga lietošanā tika pieķerts arī viņu tautietis, trīskārtējais prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" čempions AlBerto Kontadors.

Kā ziņots, Kontadora organismā konstatēta klenbuterola klātbūtne, tomēr spānis uzsvēra, ka kāds to speciāli piemaisījis viņa ēdienam. Arī UCI apstiprināja, ka klenbuterols viena no pasaules labākā braucēja organismā konstatēts "nelielos apmēros", tomēr tā turpinās izmeklēšanu.

Jau vēstīts, ka klenbuterola aizliegtā viela tiek lietota, lai samazinātu ķermeņa masu un lai palīdzētu atvieglot elpošanu. Tāpat klebenbuterols ir pazīstams ar to, ka viņš dod papildu spēku un enerģiju. Pati UCI nekavējoties pieprasījusi veikt B analīzes. Kontadors, kurš jau iepriekš bija paziņojis, ka šosezon vairs nestartēs, nekad iepriekš nav bijis pieķerts aizliegto vielu lietošanā.

LETA