Artūrs Irbe: Latvijas komandu KHL varētu saukt par „Daugavu”, nevis „Dinamo”
2011. gada 9. februāris, 09:08

Artūrs Irbe: Latvijas komandu KHL varētu saukt par „Daugavu”, nevis „Dinamo”

Jauns.lv

Artūrs Irbe uzskata par lietderīgu Latvijas kluba spēlēšanu Kontinentālajā hokeja līgā (KHL), taču viens no visu laiku labākajiem Latvijas hokejistiem ir pārliecināts, ka Rīgas "Dinamo" vārds tā apšaubāmās pagātnes dēļ nav komandai piemērots.

Irbe intervijā Krievijas avīzei "Sovetskij Sport" pastāstīja, ka ir finansiāli neatkarīgs, tādēļ var atļauties teikt, ko domā. Pašcenzūru neazmirst tie, kam ir problēmas ar finansēm, teica Irbe, piebilstot, ka sevi tādiem ļaudīm viņš nepieskaita.

"Dinamo" nosaukums radās PSRS laikā, kad klubs bija Valsts drošības komitejas (KGB) pārraudzībā, un Irbe to lieliski atceroties. Viņš uzskata, ka Latvijas komandai piemērots nosaukums būtu "Daugava", vai arī kāds cits vārds, bet ne "Dinamo". Vēl spēlējot PSRS izlasē, Irbe himnas laikā nekad neesot skatījies uz karogu, bet gan nodūris skatienu ledū. Taču Irbe ir pārliecināts, ka neviens viņam nevar pārmest necīnīšanos no sirds.

"Lieliski, ka mūsu puiši spēlē KHL. Taču, ja mums būtu sava seja, nacionāls nosaukums...," savu viedokli izklāstīja Irbe, piemetinot, ka šajā situācijā viņš vēlas panākt pēc iespējas lielāku labumu Latvijai. "Taču tagad sanāk tā, ka mūziku pasūta tas, kurš maksā," viņš piebilda.

Rīgas "Dinamo" kā logs uz Rietumeiropu ir vajadzīgs KHL vairāk, nekā klubam šī līga, nešaubās Irbe. Viņš pieļauj, ka tas, iespējams, ir nolemts starpvalstu līmenī, kur pieņemts arī lēmums par kluba zīmolu.

Irbe saprot, ka zīmolu "Dinamo" Krievijā ir daudz vienkāršāk pārdot, taču tas nemaina viņam nepieņemamā komandas nosaukuma izcelsmi. Ar saviem līdzšinējiem izteikumiem Irbe esot izjaucis lapseņu pūzni, taču nokaitinātā reakcija liecinot par to, ka trāpīts mērķī.

Atteikumu iesaistīties politikā Irbe izskaidroja ar nevēlēšanos sekot kādas partijas norādēm, jo viņam dzīvē galvenais ir brīvība. Rīgas "Dinamo" Irbe nosauca par mārketingā un attieksmē pret hokeju vadošo KHL klubu, tomēr savu vietu viņš saskata Nacionālās hokeja līgas (NHL) klubā Vašingtonas "Capitals", kur strādā par vārtsargu treneri.

"Nevēlos pazaudēt pats sevi. Politika ir slidena lieta. Ir partijas līnija, kam jāseko, bet es neesmu pieradis staigāt pa līnijām. Es atbildu tikai savas sirdsapziņas priekšā," Irbi citēja avīze. "Rīgā man būtu jābūt donam Kihotam. Daudz ko gribas darīt savādāk, bet nedrīkst. Samierināties? Cīnīties ar vējdzirnavām? Tas nav interesanti. Gribu dzīvot saskaņā ar sevi," teica slavenais hokeja veterāns.

Vašingtonā Irbe cer palīdzēt "Capitals" izcīnīt Stenlija kausu, kā arī savu dzīvi ar ASV viņš saistījis dēla dēļ. Irbe Latvijas izglītības sistēmu uzskata par labu, taču savam 14 gadus vecajam dēlam viņš vēlējies dot vairāk.

Par savu komandu Irbe uzskata Latvijas izlasi, kam atdots tik daudz dvēseles, ka tieši tādēļ ne vienmēr valstsvienības sastāvā parādīts labākais sniegums. Savukārt klubu līmenī Irbe ar gandarījumu atceras Sanhosē "Sharks" pavadīto laiku.

BNS/Foto: LETA