2011. gada 31. marts, 23:57

"Dinamo Rīga" mēneša laikā izvērtēs, kur būvēt sporta kompleksu

Jauns.lv

"Dinamo Rīga" apmēram mēneša laikā izvērtēs, uz kura zemesgabala Rīgā varētu tapt multihalle, ko būvēs uz Rīgas pašvaldībai piederoša zemesgabala.

Rīgas domes (RD) Investīciju un uzņēmējdarbības veicināšanas padome ceturtdien akceptēja trīs piedāvātos variantus, kur halle varētu tapt, un nodeva šos plānus "Dinamo Rīgai" izvērtēšanai.

"Dinamo Rīgas" padomes priekšsēdētājs Juris Savickis, runājot par multihalles nepieciešamību, padomes sēdē norādīja, ka trīs aizvadītajās Kontinentālās hokeja līgas (KHL) sezonās vairākkārt radusies situācija, ka vienīgās KHL prasībām atbilstošās sporta būves – Arēnas "Rīga" - aizņemtības dēļ Rīgas "Dinamo" komanda bijusi spiesta aizvadīt vairāk nekā desmit mājas spēļu ārpus Rīgas.

Jaunā multihalle dos iespēju Latvijai pretendēt uz 2017. gada pasaules čempionāta hokejā rīkošanu Rīgā, jo būs pieejamas divas čempionāta prasībām un apmēriem atbilstošas arēnas, kā arī veicinās vēl augstāku sportisko rezultātu sasniegšanu un bērnu, jaunatnes un tautas sporta attīstību.

Paredzēts, ka jaunajā hallē atradīsies lielā arēna ar 10 tūkstošiem skatītāju vietu, kur notiks Rīgas "Dinamo" un hokeja kluba "Rīga" spēles, mazā arēna ar diviem tūkstošiem skatītāju vietu, ko izmantotu kā treniņu halli abām komandām un "Dinamo" bērnu komandām. Kompleksā iecerēts izveidot arī sešus tenisa laukumus, basketbola, futbola laukumu ar vieglatlētikas skrejceļiem, restorānu, bet līdzās arēnai - četrzvaigžņu viesnīcu ar 200 numuriņiem un rehabilitācijas centru. Līdzās kompleksam iecerēta auto stāvvieta ar 1500 vietām, pastāstīja Savickis.

Viņš uzsvēra, ka šo plānu bez RD atbalsta nevar paveikt, jo multihalles vajadzībām nepieciešams zemesgabals 25 hektāru platībā. Viens no galvenajiem investoriem varētu būt "Itera Latvija", taču, runājot par ārvalstu investoru piesaisti, jārada tādi apstākļi, lai topošais projekts būtu saistošs.

Savickis žurnālistiem teica, ka multihalles izbūves izmaksas varētu būt no 30 līdz 50 miljoniem eiro. "Dinamo Rīga" par labu kādai no trīs iespējamām halles atrašanās vietām izšķirsies apmēram mēneša laikā, piesaistot ekspertus.

Rīgas pašvaldības rīcībā ir trīs zemesgabali, kas būtu piemēroti šim mērķim. Divi no tiem ir RD Īpašuma departamenta pārraudzībā. Viens no tiem atrodas Ziepniekkalnā līdzās rūpnīcai "Dzintars", bet otrs - Kleistos Spilves lidlauka un Bolderājas dzelzceļa tuvumā. Abos gadījumos gabalu platība atbilstu prasībām. Uz zemesgabala Ziepniekkalnā pašlaik atrodas mazdārziņi, par kuru uzturēšanu līdz 2013.gadam noslēgts līgums, sacīja RD Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Savukārt trešais pieejamais zemes gabals ir "Rīgas pilsētbūvnieka pārraudzībā". Tā vadītājs Ivars Gaters minēja, ka pērn zemesgabals netālu no lidostas "Rīga" ieguldīts Rīgas pamatkapitālā, lai laika gaitā izveidotu izstāžu un konferenču centru. No šī plāna nolemts atteikties. Šī zemes gabala teritorija ir 35,7 hektāri.

Burovs pēc sēdes paskaidroja, ka visos gadījumos zemesgabalu izmantošanai būs nepieciešams detālplānojums, kura izveide aizņemtu apmēram divus gadus. Jebkurā gadījumā iecerēto multihalli varētu pabeigt līdz 2017. gadam.

Jau vēstīts, ka domē ir saņemta vēstule no "Dinamo Rīgas" ar lūgumu piešķirt zemi 25 hektāru platībā jauna sporta kompleksa izveidei. Uz zemesgabala plānots uzcelt jaunu modernu un multifunkcionālu arēnu, halli treniņiem, atklātos sporta laukumus, viesnīcu un medicīnas centru, kā arī izbūvēt nepieciešamo infrastruktūru.

Lai atbalstītu sportu, sniedzot būtisku ieguldījumu profesionālā hokeja attīstībā Latvijā, RD izskata iespēja "Dinamo Rīgas" jaunās arēnas būvniecībai piešķirt kādu no pašvaldībai piederošiem neapbūvētiem zemesgabaliem, klāstīja domē un uzsvēra, ka pašlaik tādi ir Kleistos un Ziepniekkalnā, kā arī teritorija pie starptautiskās lidostas "Rīga". Neapbūvētais zemesgabals netālu no pilsētas robežām pērn tika ieguldīts pašvaldības kapitāldsabiedrības "Rīgas pilsētbūvnieks" pamatkapitālā. Savulaik kādreizējais Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) to minēja kā iespējamu vietu starptautiska izstāžu centra celtniecībai.

Pēc domē paustā, jauna, moderna sporta kompleksa būvniecība Rīgā radītu gan iespēju sakārtot pašlaik neapgūto pilsētas teritoriju infrastruktūru, gan arī veidot papildu jaunas darbavietas rīdziniekiem.

BNS