Latvijas hokeja izlasei pirmais punkts pasaules čempionātā
Hokejs

Latvijas hokeja izlasei pirmais punkts pasaules čempionātā

Jauns.lv

Latvijas hokeja izlase pasaules čempionāta D apakšgrupas otrās kārtas spēlē pirmdien ar rezultātu 2:3 (0:1, 1:0, 1:1, 0:0, 0:1) dramatiskā cīņā pēcspēles metienu sērijā piekāpās Somijai.

Latvijas hokeja izlasei pirmais punkts pasaules če...

­

Krišjānis Rēdlihs (pa kreisi) ara elegantu metienu no zilās līnijas guva pirmos vārtus Latvijas izlasei.
Krišjānis Rēdlihs (pa kreisi) ara elegantu metienu no zilās līnijas guva pirmos vārtus Latvijas izlasei.

­

Vārtus šajā mačā Latvijas izlases labā guva Krišjānis Rēdlihs un Herberts Vasiļjevs, bet Somijas izlasē precīzi bija Jarko Imonens un Niko Kapanens. Visi četri vārti tika gūti, komandām spēlējot vairākumā.

Savukārt pēcspēles metienos Somija uzvarēja ar rezultātu 2:0.

Jau pirmajā minūtē Somijas izlase izveidoja vairākus bīstamus uzbrukumus, bet trešajā minūtē pēc Ģirta Ankipāna noraidījuma Latvijas izlase palika mazākumā. Šajā laikā somi neko ļoti bīstamu neizveidoja un brīdi vēlāk jau iespēju cīnīties vairākumā ieguva Latvijas izlase, kad Tuomo Rūtu pēc sitiena ar nūju pa seju Kristapam Sotniekam tika aizsūtīts atpūsties uz divām minūtēm. Arī savā vairākumā Latvijas izlase neko bīstamu nespēja izveidot, bet pēc tam pilnā sastāvā spēle atkal ritēja ar nelielu somu pārsvaru. 13. minūtē Latvijas izlase vēlreiz nopelnīja noraidījumu, kad uz noraidīto soliņa devās Herberts Vasiļjevs, bet pusotru minūti vēlāk Somijas izlasei izdevās rezultātu izlīdzināt - pēc precīzas Jirki Velivāras piespēles viņš raidīja ripu tukšajā vārtu stūrī.Pēc zaudētajiem vārtiem neliela iniciatīva piederēja Latvijas izlasei, bet rezultāts atlikušajās sešās pirmās trešdaļas minūtēs vairs nemainījās.

Otrajā trešdaļā jau pirmajās sekundēs Latvijas izlase izveidoja bīstamu uzbrukumu, bet Vasiļjeva metiens tuvējā vārtu stūrī nebija precīzs. Savukārt īsu brīdi vēlāk Vasiļjevs tika pie vēl viena noraidījuma, turklāt jau otro reizi to nopelnīja savā uzbrukuma zonā. Mazākumā pēc Laura Dārziņa piespēles Miķelim Rēdliham izdevās aizskriet ļoti labā pretuzbrukumā, tomēr izgājienā pārāks bija somu vārtsargs Tēmu Lasila. Pašā mazākuma izskaņā ļoti bīstamu metienu uz Edgara Masaļska sargātajiem vārtiem izpildīja Juhamati Āltonens, tomēr ripa aizlidoja pavisam nedaudz gar vārtiem. Brīdi vēlāk jau iespēju spēlēt vairākumā ieguva Latvijas izlase. Tā sākumā pēc vairākām kļūdām ripu kādu laiku kontrolēja somi un arī turpinājumā Latvijas izlase spēlēja nepārliecinoši, bet divminūtes izskaņā somus no vārtu izskaņas glāba tikai vārtsarga Lasilas un aizsarga Ansi Salmelas pašaizliedzībā spēle. Pēc mazākuma Somijas izlase ilgāku laiku iespieda Latvijas izlasi savā zonā, tomēr 14. minūtē lieliski nospēlēja Gints Meija, kurš sākotnēji nopelnīja vairākumu, bet aizturētā soda laikā vēl pamanījās izdarīt bīstamu metienu. Šoreiz Latvijas izlasei vairākumu izdevās izmantot, turklāt tas notika jau pēc deviņām sekundēm, kad Krišjānis Rēdlihs trieca Lasilas sargāto vārtu tīklā neatvairāmu metienu. Pēdējās perioda minūtēs Somijai neizdevās pilnībā pārņemt iniciatīvu, tomēr bīstamāko momentu šajā laikā izveidoja somi, bet Latvijas izlasi glāba Masaļskis un pēc divām trešdaļām rezultāts neizšķirts 1:1.

Trešās trešdaļas sākumā noraidījumu nopelnīja somu hokejists Jirki Velivāra un to izdevās realizēt Latvijas izlasei - Georgija Pujaca metiens lidoja garām vārtiem, bet ripa lēkājot nokļuva vārtu priekšā, pirmais to savaldīja Vasiļjevs un izvirzīja Latvijas izlasi vadībā ar 2:1. Pēc brīža Latvijas izlase vēlreiz nokļuva vairākumā, tomēr šoreiz neko bīstamu neizveidoja. Iegūstot iespēju ilgstoši spēlēt pilnā sastāvā, Somijas izlase pārņēma iniciatīvu, iespiežot Latvijas izlasi savā zonā uz vairākām minūtēm Trešdaļas 12. minūtē noraidījumu nopelnīja Jēkabs Rēdlihs. Vairākumā Somijas izlase ļoti veiksmīgi un ātri saspēlējās, divas reizes nokļūstot līdz iespējai raidīt ripu tukšā vārtu stūrī - ja pirmajā epizodē Jarko Imonens raidīja ripu garām, tad brīdi vēlāk Kapanens vairs nekļūdījās, panākot 2:2. Pamatlaika izskaņā Somijas izlase kontrolēja cīņas gaitu, bet Latvija ļoti bieži atbildēja ar bīstamiem pretuzbrukumiem, tomēr tajos bieži vien pietrūka ātruma. Pusotru minūti pirms cīņas beigām Lauris Dārziņš izgājienā jau kritienā izdarīja bīstamu metienu, tomēr Lasilam izdevās saspiest kopā kājsargus un notvert ripu. Ar šādu rezultātu arī noslēdzās pamatlaiks.

Pagarinājumā jau pirmās nomaiņas laikā Āltonens izveidoja divus ļoti bīstamus uzbrukumus uz Latvijas izlases vārtiem, tomēr Masaļska vārti palika neieņemti. Turpinājumā abas komandas spēlēja ļoti ātri, bet ļoti izšķirošs moments bija otrās minūtes beigās, kad par bīstamu spēli ar augsti paceltu nūju divu minūšu noraidījumu nopelnīja Kristaps Sotnieks. Šo divu minūšu laikā Latvijas izlase tikai reizi spēja izraidīt ripu ārpus zonas, bet, pateicoties pašaizliedzīgai cīņai, un arī somu neveiksmēm rezultāts nemainījās arī šoreiz, kas nozīmēja, ka uzvarētājs jānoskaidro pēcspēles metienos. "Bullīšus" uzsāka Imonens un bija nekļūdīgs. Latvijas izlasē pirmais meta Aleksandrs Ņiživijs, tomēr viņa metienu tvēra Lasila. Turpinājumā laukumā devās Niko Koivu un lielā ātrumā panāca jau 2:0. Arī Dārziņš savā metienā nebija precīzs un Somija izcīnīja dramatisku uzvaru.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika atzīts Georgijs Pujacs, bet Somijā - Imonens.

Šajā mačā Somijas izlases vārtus sargāja komandas otrais vārtsargs Lasila. Savukārt savai izlasei nepalīdzēja uzbrucējs Leo Komarovs, kurš iepriekšējā mačā guva rokas savainojumu.

Šī abām komandām bija 19. savstarpējā spēle vēsturē, bet Latvijas izlasei Somiju joprojām izdevies uzvarēt tikai pārbaudes spēlēs 1992., (6:3), 2003., (5:2) un 2006. gadā (3:1). Pasaules čempionātos šī komandām bija ceturtā tikšanās reize un Somija izcīnīja ceturto uzvaru.

Kā ziņots, pirmajā D apakšgrupas otrās kārtas spēle Čehijas izlase ar 6:0 (1:0, 4:0, 1:0) sagrāva Dāniju. Savukārt pirmajā kārtā sestdien Latvijas izlase ar 2:4 cienīgā spēlē zaudēja čehiem, bet Somija pārliecinoši ar 5:1 uzvarēja dāņus.

Pēc mača ar Somiju trīs spēļu diskvalifikāciju saņēma Artūrs Kulda, tāpēc mačos ar Somiju un Dāniju Latvijai varēs palīdzēt tikai seši aizsargi.

Noslēdzošajā D apakšgrupas mačā Latvijas izlase trešdien spēkosies ar Dāniju.

D grupas kopvērtējumā pēc divām kārtām Čehijai ir seši punkti, Somijas kontā ir pieci punkti, Latvija izcīnījusi vienu punktu, bet Dānija ir bez punktiem.

Pasaules čempionāta otrajā posmā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā savā starpā tiksies A un D apakšgrupas trīs labākās komandas, kas izveidos E grupu. Pēc tam četras labākās grupas komandas iekļūs ceturtdaļfinālā. Savukārt katras apakšgrupas vājākās komandas turpinās cīņu par palikšanu augstākajā divīzijā. Divas vājākās komandas nākamajā sezonā izkritīs uz pasaules čempionāta pirmo divīziju. Tās augstākajā divīzijā nomainīs Kazahstānas un Itālijas valstsvienības.

Latvijas hokeja izlasei pirmais punkts pasaules čempionātā

Uz pasaules čempionāta otro posmu komandas līdzi ņems savstarpējo spēļu rezultātus apakšgrupu turnīra pirmajā posmā. A apakšgrupā spēlē Krievijas, Slovākijas, Vācijas un Slovēnijas valstsvienības.

Kā ziņots, A apakšgrupas pirmās kārtas spēlēs piektdien Vācijas izlase ar 2:0 negaidīti pieveica Krievijas valstsvienību, bet čempionāta saimniece Slovākija ar rezultātu 3:1 pieveica Slovēnijas izlasi.

Kā ziņots, Latvijas izlases sastāvā dalībai šī gada pasaules čempionātā iekļauti 25 spēlētāji, kas tiks pieteikti pasaules čempionāta abiem apakšgrupu posmiem. No tiem 23 drīkst spēlēt pirmajā posmā, bet otrajā posmā drīkstēs papildus pieteikt vēl trīs hokejistus. Noprotams, ka trešā brīvā vieta otrā posma spēlēm tiek taupīta uzbrucējam Kasparam Daugaviņam, kuram vēl turpinās izslēgšanas spēles Amerikas hokeja līgā (AHL). Tāpat čempionātam pagaidām nav pieteikti Jānis Andersons un Juris Štāls.

Jau vēstīts, ka Latvijas izlasei šogad dažādu iemeslu dēļ nepalīdzēs Edgars Lūsiņš, Māris Jass, Jānis Sprukts, Rodrigo Laviņš, Kārlis Skrastiņš, Aleksandrs Jerofejevs, Guntis Galviņš, Oskars Bārtulis un Mārtiņš Karsums.

Savukārt četri spēlētāji Latvijas izlases sastāvā dalībai pasaules čempionātā iekļauti pirmo reizi. Tie ir vārtsargs Māris Jučers, aizsargs Oskars Cibuļskis, kā arī uzbrucēji Ronalds Ķēniņš un Roberts Bukarts.

Gatavojoties pasaules čempionātam, Latvijas izlase kopumā aizvadīja astoņas pārbaudes spēles, no kurām sešas notika Eiropas Hokeja izaicinājuma (EHC) turnīrā. Pirmajos divos mačos Latvija divreiz izbraukumā ar 1:4 un 4:7 zaudēja Zviedrijai, pēc tam savā laukumā divas reizes piekāpās Somijai ar 0:5 un 3:5, bet pēdējos divos EHC turnīra mačos Latvijas izlase izbraukumā dalīja uzvaras uz pusēm ar Austrijas valstsvienību (4:5 un 3:2), turklāt abos mačos uzvarētāju noskaidrošanai bija nepieciešama pēcspēles metienu sērija. Savukārt pēdējās divās pārbaudes spēlēs pirms pasaules čempionātā Latvijas izlase aizvadīja pagājušajā nedēļā, kad savā laukumā divreiz apspēlēja Norvēģiju - ar 4:1 un 5:3.

Latvijas valstsvienības vadība komandai izvirzījusi mērķi iekļūt pasaules čempionāta labāko astotniekā, kamēr Latvijas Hokeja federācijas (LHF) valde izlasei izvirzījusi pieticīgāku uzdevumu - izkļūt no apakšgrupas un iekļūt nākamajā kārtā.

LETA/Foto: AFP/LETA, EPA/LETA