Hokejs
2011. gada 13. maijs, 17:31

2016. gada pasaules čempionāts hokejā notiks Krievijā

Jauns.lv

2016. gada pasaules čempionāts hokejā tiks organizēts Krievijā, piektdien paziņoja Starptautiskā Hokeja federācija (IIHF).

Krievijai čempionāts uzticēts pēc tam, kad abas pārējās pretendentes - Dānija un Ukraina - savas kandidatūras atsauca.

Čempionāta spēles notiks Maskavā un Sanktpēterburgā, kur 2000. un 2007. gadā jau organizēti pasaules čempionāti. Čempionāts notiks no 29. aprīļa līdz 15. maijam, pasākumam sakrītot ar Krievijas hokeja 70. gadskārtas svinībām.

Krievija un PSRS pasaules čempionātus organizējušas jau sešas reizes, taču 2016. gads būs pirmā reize, kad spēles notiks divās pilsētās. Tiek ziņots, ka blakus abu pilsētu spēļu arēnām tiks izvietotas fanu pilsētiņas, kurās būs arī milzīgi ekrāni čempionāta spēļu pārraidīšanai.

Čempionāta laikā viena apakšgrupa savas spēles aizvadīs Maskavā, kamēr otra grupa spēlēs Sanktpēterburgā. Attiecīgajās pilsētās tiks aizvadītas arī apakšgrupu ietvaros paredzētās ceturtdaļfināla cīņas. Pusfināli un fināls norisināsies Maskavā.

Dānija, kas savu kandidatūru atsauca, tādējādi pretendēs uz 2017. gada čempionāta organizēšanu. Uz šo čempionātu, kā zināms, pretendē arī Latvija. Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans notiekošajā IIHF kongresā apstiprinājis Latvijas  vēlmi kandidēt uz čempionātu.

Jau vēstīts, ka IIHF kongresā ceturtdien tika apstiprināta jaunā pasaules čempionāta izspēles kārtība, kas spēkā stāsies no nākamā gada. Sākot ar nākamo gadu, pasaules čempionāta augstākajā divīzijā visas 16 komandas, ņemot vērā IIHF rangu, tiks izkārtotas divās apakšgrupās, pa astoņām vienībām katrā. Tādējādi katrai valstsvienībai būs garantētas vismaz septiņas spēles.

Pēc viena apļa turnīra katras apakšgrupas četras spēcīgākās komandas savas grupas ietvaros aizvadīs ceturtdaļfināla cīņas, bet komandas, kas savā grupā paliks astotajā vietā, automātiski izkritīs uz pasaules čempionāta pirmo divīziju. Savukārt komandām, kas savās apakšgrupās ieņems 5.-7.vietu, pasaules čempionāts būs noslēdzies, un tās saglabās vietu augstākajā divīzijā. Līdz ar to pasaules čempionāta augstākajā divīzijā kopējais spēļu skaits tiks palielināts līdz 64 mačiem līdzšinējo 56 vietā.

Kā zināms, 2012. un 2013. gada pasaules čempionāti augstākajā divīzijā notiks Zviedrijā un Somijā. Nākamā gada pasaules čempionātā apakšgrupu spēles tiks aizvadītas Helsinkos un Stokholmā. Tāpat šajās pilsētās notiks arī katras grupas ceturtdaļfinālu mači, kas nozīmē, ka komandām nevajadzēs pārbraukt uz citu valsti, lai aizvadītu ceturtdaļfināla maču. Savukārt pusfināli un spēles par godalgām nākamajā gadā notiks Helsinkos, bet 2013.gadā - Stokholmā.

LETA