Latvijas hokeja izlasi varētu trenēt leģendārais amerikānis Kīnans
Hokejs

Latvijas hokeja izlasi varētu trenēt leģendārais amerikānis Kīnans

Jauns.lv

Latvijas hokeja valstsvienības galvenā trenera amatu palikuši divi pretendenti, no kuriem viens ir pazīstamais ASV speciālists Maiks Kīnans, laikrakstam "Diena" atklājis Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

Latvijas hokeja izlasi varētu trenēt leģendārais a...
Maiks Kīnans savulaik bija liels Sanda Ozoliņa talanta cienītājs.
Maiks Kīnans savulaik bija liels Sanda Ozoliņa talanta cienītājs.

Tomēr reālākas iespējas kļūt par Latvijas izlases galveno treneri esot Kanādas speciālistam. "Ja tuvākajās dienās vienosimies par līguma detaļām, jau šīs nedēļas beigās kanādietis varētu ierasties Rīgā uz līguma parakstīšanu," laikrakstam "Diena" pastāstīja Lipmans.

Kanādas speciālista vārdu Lipmans pagaidām gan neatklāj. "Viņš nav izcīnījis Nacionālās hokeja līgas (NHL) Stenlija kausu kā Kīnans, taču arī viņam ir NHL pieredze."

Lipmans atzina, ka abi treneri piekrīt LHF izvirzītajam noteikumam, ka būtu jāvada ne tikai valstsvienība, bet arī Latvijas U-20 izlase.

1997./1998. gada sezonā Kīnans bija NHL kluba Vankūveras "Canucks" galvenais treneris, un toreiz viņa vadībā spēlēja arī leģendārais latviešu vārtsargs Artūrs Irbe. Savukārt 2002./2003. gada sezonā Kīnana vadībā Floridas "Panthers" komandā spēlēja latviešu aizsargs Sandis Ozoliņš.

Pēdējais Kīnana vadītais NHL klubs bija Kalgari "Flames", no kura galvenā trenera amata speciālists tika atlaists 2009. gada 22. maijā. 1994. gadā speciālists kopā ar Ņujorkas "Rangers" komandu izcīnīja Stenlija kausu.

Jau vēstīts, ka vēl jūnija beigās uz Latvijas izlases galvenā trenera amatu bija trīs kandidāti, no kuriem viens bija Rīgā dzimušais Vasilijs Tihonovs, kura tēvs ir leģendārais Krievijas hokeja treneris Viktors Tihonovs, bet pārējie divi bija no Amerikas un Kanādas.

Kandidātu atsijāšanas nolūkos Lipmans bija devies uz ASV, veicot pārrunas ar pretendentiem, ciemojoties NHL kluba Čikāgas "Blackhawks" galvenajā ofisā un tiekoties ar vietējiem biznesmeņiem.

Kā ziņots, pēc šī gada pasaules čempionāta Slovākijā LHF valde atlaida visu Latvijas izlases vadību, no saviem amatiem atbrīvojot galveno treneri Oļegu Znaroku un viņa palīgus Hariju Vītoliņu un Leonīdu Beresņevu, kā arī valstsvienības ģenerālmenedžeri Sandi Ozoliņu.

Latvijas hokeja izlase šī gada pasaules čempionātā ieņēma 13. vietu, neizpildot LHF valdes izvirzīto uzdevumu.

Znaroks Latvijas izlases galvenā trenera amatā strādāja kopš 2006.gada vasaras. Tāpat viņš trenē Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komandu Maskavas "Dinamo".

LETA/Foto: rangers.nhl.com