Basketbols

U-16 izlases basketbolisti Eiropas čempionāta ceturtdaļfinālā zaudē Čehijai un nekvalificējas pasaules čempionātam

Jauns.lv

Latvijas U-16 puišu kadetu basketbola izlase Eiropas čempionāta ceturtdaļfināla mačā piektdien ar rezultātu 66:68 (24:17, 13:18, 22:17, 7:16) zaudēja Čehijas valstsvienībai.

U-16 izlases basketbolisti Eiropas čempionāta cetu...

Līdz ar to Latvijas kadeti neieguva iespēju piedalīties nākamajā gadā Lietuvā paredzētajā pasaules U-17 čempionātā.

Kaut mačs ritēja līdzīgā cīņā, lielāko daļu nelielā vadībā atradās Latvijas izlase. Pēc tam kad pirmās ceturtdaļas beigu daļā Latvijas izlase izvirzījās vadībā ar 16:15, čehi vadību atguva vien cīņas priekšpēdējā minūtē. Vēl pirms pēdējās ceturtdaļas latvieši atradās vadībā ar 59:52, tomēr četras minūtes pirms cīņas beigām rezultāts jau bija neizšķirts 62:62, bet pusotru minūti pirms mača izskaņas Latvija nokļuva zaudētājos ar 65:66.

Rolands Šmits ar vienu soda metienu rezultātu izlīdzināja, bet nākamajos divos uzbrukumos Čehijas metieni bija nesekmīgi. Tomēr Čehijas izlase sekmīgi cīnījās pie sava groza, un septiņas sekundes pirms cīņas beigām mājinieku līderis Prokops Slaņina ieguva iespēju izpildīt divus soda metienus, kuri bija precīzi. Pēdējais uzbrukums piederēja Latvijas izlasei, tomēr Šmita divpunktu metiens grozā neiekrita.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar 15 punktiem un deviņām atlēkušajām bumbām bija Armands Ginters, bet Šmits guva 12 punktus un izcīnīja 13 atlēkušās bumbas.

Savukārt čehu labā Slaņina guva 20 punktus un izcīnīja astoņas bumbas zem groziem.

Sestdien paredzētajā pusfināla spēlē par 5.-8.vietu Latvijas basketbolisti spēkosies ar vēlāk paredzētās Francijas un Vācijas cīņas zaudētājiem.

Latvijas kadetu izlase Eiropas čempionāta astoņu labāko komandu vidū iekļuvusi pirmo reizi kopš 2001.gada, bet augstākais sasniegums tika gūts 1999.gadā, kad latvieši izcīnīja piekto vietu.

Šovasar Eiropas čempionātu ceturtdaļfinālos iekļuvusi jau trešā Latvijas jaunatnes izlase - iepriekš to paveica arī Latvijas U-20 sieviešu un U-20 vīriešu valstsvienības.

Kā ziņots, čempionāta otrajā posmā Latvijas basketbolisti spēlēja F grupā, kuras noslēguma kopvērtējumā ar divām uzvarām piecos mačos ieņēma ceturto vietu.

Otrā posma pirmās kārtas spēlē Latvijas izlase ar rezultātu 72:75 zaudēja Turcijai, otrajā kārtā ar 56:69 piekāpās Horvātijai, bet trešās kārtas cīņā ar 76:66 pieveica Itālijas valstsvienību, garantējot sev vietu turnīra ceturtdaļfinālā.

F grupas noslēguma kopvērtējumā pirmo vietu ar piecām uzvarām ieņēma Horvātija, Francijas izlase izcīnīja četras uzvaras, Turcijas basketbolistiem bija trīs panākumi, Latvijas izlases kontā divas uzvaras, Itālijas jaunie basketbolisti tika pie vienas uzvaras, bet Ukraina palika bez panākumiem.

Tikmēr Čehijas izlase E grupā ar četrām uzvarām ierindojās pirmajā pozīcijā.

No otrā posma ceturtdaļfinālā iekļuva katras grupas četras spēcīgākās komandas, bet pārējās divas cīnīsies par 9.-12.vietu.

Jau vēstīts, ka sacensību pirmajā posmā Latvijas izlase izcīnīja divas uzvaras trijās spēlēs, otro posmu uzsākot ar vienu panākumu.

Turnīra pirmā posma pirmajā kārtā Latvijas izlase ar 83:80 pieveica Lietuvu, otrajā kārtā ar 71:61 apspēlēja Ukrainu, bet trešajā kārtā ar 53:65 piekāpās Francijas valstsvienībai.

Pagājušajā gadā Latvijas U-16 izlase Eiropas čempionātā ieņēma 14.vietu, ar lielām grūtībām saglabājot vietu A divīzijā.

Jau ziņojām, ka gatavošanās cikla sākumā Nikolaja Mazura trenētie Latvijas basketbolisti divas reizes tikās ar Nīderlandes vienaudžiem, pirmajā mačā piedzīvojot zaudējumu ar 68:74, bet otrajā izcīnot panākumu ar rezultātu 71:60, bet pēc tam pa reizei uzvarēja un zaudēja Somijai - 79:49 un 59:67. Gan Nīderlande, gan Somija šogad spēlē Eiropas čempionāta B divīzijā.

Pēc tam Latvijas izlase piedalījās Baltijas kausa izcīņā, kurā ar 52:75 zaudēja Turcijai, ar 83:57 sagrāva Igauniju, bet ar 67:77 piekāpās Lietuvai, savukārt pēdējā pārbaudes mačā pirms Eiropas čempionāta latvieši ar 63:70 piekāpās Spānijas vienaudžiem.

Latvijas U-16 kadetu basketbola izlases sastāvs Eiropas čempionātam Čehijā: Kristaps Gludītis, Rolands Šmits, Dāvis Geks, Jēkabs Roziņš, Rinalds Mālmanis, Jorens Duļevskis, Jānis Engers, Armands Ginters, Kristaps Pļavnieks, Ivars Rihards Žvīgurs, Raiens Šaubergs un Nils Gertsons.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: