Latvija atvadās no leģendārā Kārļa Skrastiņa
2011. gada 16. septembris, 05:30

Latvija atvadās no leģendārā Kārļa Skrastiņa

Jauns.lv

Trešdienu, 2011. gada 7. septembri, visas pasaules hokeja draugi neaizmirsīs vēl ilgus gadus. Dodoties ceļā uz KHL sezonas pirmo spēli, aviokatastrofā bojā gāja vieni no galvenajiem līgas favorītiem Jaroslavļas „Lokomotiv” komanda. Milzīga sāpe joprojām smeldz arī visu latviešu sirdīs.

Trīsdesmit septiņu bojāgājušo „Lokomotiv” pārstāvju vidū bija arī Latvijas hokeja leģenda 37 gadus vecais Kārlis Skrastiņš, kurš Jaroslavļas klubā būtu spēlējis ar savu pēdējos gados ierasto 37. numuru.

Kārlis komandai pievienojās šajā vasarā pēc tam, kad 12 gadus bija aizvadījis Ziemeļamerikā. Skrastiņš hokeja laukumā bija īsts cīnītājs, kurš nekad nepadevās un darīja visu, lai komanda uzvarētu. Kārlis sasniedza NHL rekordu - visvairāk pēc kārtas aizvadīto spēļu skaita ziņā (495) aizsargu vidū - un nopelnīja iesauku „Dzelzs vīrs”. Tieši šī iesauka vislabāk raksturoja lielisko spēlētāju hokeja laukumā -viņš, nežēlojot sevi, bija gatavs gulties priekšā ikvienam pretinieku metienam. Nereti Skrastiņa sejā laukuma malā bija redzamas sāpju grimases, bet jau pēc brīža viņš atkal bija uz ledus un darīja visu, lai komanda uzvarētu. Īsts cīnītājs! Kārlis nereti atzinis, ka viņš nezina, kā tas ir, kad nekas nesāp, bet katru pavasari tā vietā, lai atpūstos, pavadītu laiku ar saviem tuvākajiem un gatavotos nākamajai sāpjpilnai sezonai, viņš allaž traucās palīgā Latvijas izlasei uz pasaules čempionātu.

Izņēmums bija pēdējie divi gadi. Vecums un pārāk ilgā pauze starp NHL regulāro sezonu (Dalasas „Stars” pēdējos gados neiekļuva izslēgšanas spēlēs) un pasaules čempionātu liedza „Dzelzs vīram” palīdzēt valstsvienībai. Kārlis to ļoti pārdzīvoja un ar nepacietību gaidīja nākamo pavasari, kad būtu bijis gatavs atkal mugurā vilkt sarkanbalto formas tērpu, iespējams, pēdējo reizi.

Skrastiņš Latvijas izlases sastāvā ir piedalījies 11 pasaules čempionātos, spēlējis C un B grupā, kā arī 1997. gadā palīdzēja valstsvienībai ar godu ienākt elitē. Šo gadu laikā neskaitāmiem jaunajiem Latvijas hokejistiem bija piemērs no kā smelties iedvesmu spēlei, mācīties attieksmi pret to un apgūt hokeja iemaņas. Kārlis Latvijas hokejam ir atstājis neaizmirstamu mantojumu nākamajām paaudzēm, jo tādi vīri rada apkārtējos mīlestību uz šo spēli.    

Kārlis Skrastiņš savu hokejista karjeru bija vēlējies beigt nākamsezon, spēlējot Rīgas „Dinamo”, savās mājās, savu skatītāju priekšā „Arēnā Rīga”.  

Piektdien,  16. septembrī, laikā no 10.00 līdz 14.00 „Arēnā Rīga” ikvienam bija iespēja atvadīties no izcilā hokejista, dēla, brāļa, vīra, tēva un drauga, bet jau plkst. 16 draugu un tuvinieku kompānijā Latvijas hokeja leģendu apbedīja Rīgas Meža kapos.

Kārli, paldies, ka Tu biji!

Kārļa Skrastiņa dzīves mirkļi

Kasjauns.lv/Foto: EPA/LETA, AFP/LETA, Inta Mengiša, Juris Zariņš, ITAR-TASS