Iļja Kovaļčuks oficiāli kļuvis par Sanktpēterburgas SKA spēlētāju
Viens no labākajiem krievu hokejistiem Iļja Kovaļčuks karjeru turpinās Sanktpēterburgas SKA.

Iļja Kovaļčuks oficiāli kļuvis par Sanktpēterburgas SKA spēlētāju

Jauns.lv

Nacionālās hokeja līgas (NHL) lokauta laikā Ņūdžersijas "Devils" pazīstamais krievu uzbrucējs Iļja Kovaļčuks spēlēs Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubā Sanktpēterburgas SKA, otrdien apstiprināja Sanktpēterburgas vienība.

Iļja Kovaļčuks oficiāli kļuvis par Sanktpēterburga...

SKA komanda kopš lokauta sākšanās pagājušajā nedēļas nogalē tika uzskatīta par reālāko uzbrucēja izvēli, tomēr nopietnu interesi par viņu izrādīja arī Maskavas "Spartak" vienība, kurā viņš spēlēja pirms pārcelšanās uz NHL.

Pirmo spēli SKA komandas rindās Kovaļčuks varētu aizvadīt svētdien, kad tā izbraukumā tiksies ar pašreizējo KHL čempionvienību Maskavas "Dinamo", kuru vada Latvijas speciālisti Oļegs Znaroks un Harijs Vītoliņš.

Aizvadītajā sezonā Kovaļčuks kopā ar "Devils" komandu spēlēja NHL Stenlija kausa izcīņas finālsērijā, kurā tā ar 2-4 piekāpās Losandželosas "Kings" vienībai.

Pagājušajā sezonā Kovaļčuks piedalījās 77 NHL regulārā čempionāta spēlēs, kurās guva 37 vārtus un veica 46 rezultatīvas piespēles. Savukārt 23 Stenlija kausa mačos viņa rēķinā astoņi vārti un 11 piespēles.

Kopumā NHL karjeras laikā uzbrucējs piedalījies vairāk nekā 800 spēlēs, vidēji katrā no tām iekrājot mazliet vairāk par vienu rezultativitātes punktu.

2010.gada vasarā "Devils" ar Kovaļčuku vēlējās slēgt līgumu uz 17 gadiem par 102 miljoniem dolāru (54,5 miljoniem latu), bet to noraidīja NHL vadība, uztraucoties, ka Kovaļčuks, sasniedzot 40 gadu vecumu, vairs nespēlēs NHL un tad līgums būs fikcija.

Iepriekšējā NHL lokauta laikā 2004./2005.gada sezonā Kovaļčuks arī spēlēja Krievijā, taču toreiz viņš parakstīja līgumu ar Kazaņas "Ak Bars" komandu.

Krievijas izlases sastāvā Kovaļčuks triumfēja 2008. un 2009.gada pasaules čempionātos, turklāt 2008.gadā turnīra finālā pret Kanādu tieši Kovaļčuks pagarinājumā guva uzvaras vārtus.

SKA komanda pašlaik ar deviņiem punktiem sešās spēlēs KHL Rietumu konferences kopvērtējumā ieņem sesto pozīciju.

Jau vēstīts, ka, noslēdzoties līdzšinējam kolektīvajam līgumam, aizvadītajā nedēļas nogalē sākās NHL lokauts. Līdz ar to slēgtas visu klubu treniņbāzes un tās netiks atvērtas līdz jauna kolektīvā līguma parakstīšanai. Tikpat ilgi visi spēlētāji ir brīvi no saistībām ar NHL klubiem.

Lielākās nesaskaņas abām pusēm ir par ienākumu sadali. Pašlaik klubiem hokejistu algās atļauts tērēt līdz 57% no sava budžeta, bet līgas vadība šos griestus vēlas samazināt līdz 46% atzīmei. Tikmēr līgas Spēlētāju asociācija (NHLPA) piedāvā šo robežu nākamajiem trijiem gadiem starp 52-54%.

Līdz ar to līgas darbība pārtraukta ceturto reizi kopš 1992.gada. Iepriekšējā NHL lokauta dēļ pilnībā tika atcelta 2004./2005.gada sezona.

LETA/Foto: AFP/LETA