Lipmans: cīņa par hokeja čempionāta rīkošanu Rīgā būs nopietna
Lipmans izteicās, ka pagaidām vēl ir par agru domāt, vai būs nepieciešami vēl kādi papildu līdzekļi no valdības. "Sākumā jāiegūst čempionāta rīkošanas tiesības."
Hokejs
2013. gada 9. janvāris, 08:25

Lipmans: cīņa par hokeja čempionāta rīkošanu Rīgā būs nopietna

Jauns.lv

Cīņa par 2017.gada pasaules čempionāta rīkošanu būs ļoti nopietna, bet korekta, uzskata Latvijas Hokeja federācijas (LHF) prezidents Kirovs Lipmans.

Kā ziņots, valdība otrdien vēstulē Starptautiskajai hokeja federācijai (IIHF) atkārtoti pauda atbalstu LHF nodomam organizēt pasaules čempionātu hokejā 2017.gadā Rīgā. Pasaules čempionāts Rīgā risinātos duetā ar Dānijas galvaspilsētu Kopenhāgenu.

"Esam gandarīti par šo apstiprināto atbalstu," izteicās Lipmans. "Šī vēstule gan automātiski nenozīmē, ka iegūsim čempionāta rīkošanu, jo konkurence ir stipra."

Lipmans atgādināja, ka kopā ar Latviju un Dāniju uz čempionāta rīkošanu kopēji pretendē arī Vācija un Francija. "Vācija čempionātu pasniedz, ka IIHF ar to varēs nopelnīt lielus līdzekļus, jo atklāšanas mačs notiks futbola stadionā un tajā būs 70 000 skatītāju. Savukārt no katras pārdotās biļetes zināma summa nokļūst starptautiskajai federācijai. Tomēr nedomāju, ka tas būs galvenais."

Kā ziņots, premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) novēlēja Lipmanam veiksmi, lai Latvija iegūtu tiesības rīkot čempionātu.

Lipmans izteicās, ka pagaidām vēl ir par agru domāt, vai būs nepieciešami vēl kādi papildu līdzekļi no valdības. "Sākumā jāiegūst čempionāta rīkošanas tiesības."

Valdība savu atbalstu LHF pretendēt uz čempionāta rīkošanu bija sniegusi jau 2011.gadā, taču janvāra sākumā Izglītības un zinātnes ministrija saņēma vēstuli no LHF par to, ka kopš iepriekšminētās Ministru prezidenta vēstules parakstīšanas ir mainījusies sākotnējā LHF pieteikuma 2017.gada čempionāta organizēšanai būtība. LHF bija paredzējusi kandidēt uz minētā čempionāta rīkošanu individuāli, tomēr laika gaitā, izvērtējot dažādus aspektus, tika pieņemts lēmums kandidēt kopā ar Dānijas Hokeja federāciju.

LHF vēstulē akcentē, ka šis lēmums palielina iespēju iegūt tiesības organizēt 2017.gada čempionātu un atvieglo Latvijas puses ieguldījumu, kas nepieciešams veiksmīgai čempionāta norisei, jo Rīgā līdz 2017.gadam nebūs jābūvē vēl viena hokeja halle, kura atbilstu IIHF noteiktajām pasaules čempionāta hokejā sarīkošanas prasībām, kā arī čempionāta organizēšanas gadījumā Rīgā būs jāuzņem uz pusi mazāks komandu skaits. Tāpat LHF norāda, ka gadījumā, ja Latvijas un Dānijas hokeja federācijas iegūs tiesības kopīgi organizēt 2017.gada čempionātu, Latvijai nebūs jāveic nedz drošības naudas, nedz citi garantijas maksājumi. Lai korekti iesniegtu IIHF jauno kandidatūras projekta plānu, steidzami ir nepieciešams iesniegt arī jaunu Latvijas valdības atbalsta vēstuli.

Sagatavotās vēstules projektā IIHF Dombrovskis norāda, ka ir pagodināts Latvijas valdības vārdā atbalstīt Latvijas Hokeja federācijas nodomu organizēt pasaules čempionātu hokejā 2017.gadā Rīgā.

Premjers skaidro, ka Latvija un tās iedzīvotāji jau iepriekš ir pierādījuši savas zināšanas un pieredzi, organizējot augsta līmeņa starptautiskus pasākumus, piemēram, ERAB ikgadējo sanāksmi un NATO samitu. Tāpat tagad Latvija gatavojas savai pirmajai Eiropas Savienības Padomes prezidentūrai 2015.gadā. "Vēlos izteikt pārliecību, ka atbildīgās institūcijas Latvijas Republikā izpildīs visus nosacījumus sekmīgai pasaules čempionāta hokejā 2017.gadā Rīgā, Latvijā, nodrošināšanai," vēstulē akcentē Dombrovskis.

Tiek norādīts arī uz veiksmīgo pasaules čempionāta hokejā organizēšanu 2006.gadā, kas sniegusi lielisku pieredzi visām iesaistītajām pusēm. Premjers pauž prieku par iespēju sadarboties ar Dāniju pasaules čempionāta hokejā 2017.gadā organizēšanā. "Atsaucoties uz Latvijas Hokeja federācijas iegūto pieredzi šādu pasākumu organizēšanā, vēlos apliecināt, ka Latvija būs pagodināta organizēt čempionātu vēlreiz - 2017.gadā," sacīts vēstulē.

IIHF lēmumu par 2017.gada čempionāta norises vietu pieņems 2013.gada pasaules čempionāta hokejā laikā plānotajā IIHF kongresā 2013.gada maijā. Latvijai pozitīva lēmuma gadījumā IZM sagatavos un izglītības un zinātnes ministrs trīs mēnešu laikā pēc attiecīga IIHF lēmuma pieņemšanas noteiktā kārtībā izskatīšanai Ministru kabinetā iesniegs priekšlikumus par nepieciešamo turpmāko rīcību čempionāta organizēšanai.

Kā ziņots, Latvijas un Dānijas apvienotā kandidatūra 2017.gada pasaules hokeja čempionāta rīkošanai paredz izšķirošo spēļu aizvadīšanu Dānijā, kas uzņems abas turnīra pusfināla spēles, kā arī maču par bronzas godalgām un finālu.

LETA, Foto: Edijs Pālens/LETA