Hokejs
2013. gada 8. februāris, 18:08

Francijas hokejisti uzvar Lielbritāniju, svinot pirmo panākumu olimpisko spēļu kvalifikācijā

Jauns.lv

Rīgā notiekošā Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra otrās kārtas mačā piektdien Francijas hokeja izlase ar rezultātu 4:2 (1:0, 2:0, 1:2) uzvarēja Lielbritāniju.

Francijas vienībai šis bija pirmais panākums sacensībās, kas tai saglabā izredzes iesaistīties cīņā par vienīgo ceļazīmi uz Olimpiādi, bet Lielbritānija piedzīvoja otro zaudējumu un no cerībām pārvarēt kvalifikācijas turnīru šķīrās.

Pirmajās divās trešdaļās Francijas izlase guva trīs bezatbildes vārtus, kad pa vienai reizei izcēlās Lorāns Menjē, Pjērs-Eduārs Belemārs un Damjēns Flerī. Trešajā trešdaļā līdz tās 12.minūtei Bens O'Konors vairākumā un Roberts Lečovičs vienādos sastāvos panāca 2:3, bet 14.minūtē divu vārtu pārsvaru Francijai atjaunoja Šarls Bertrāns.

Otrajā otrās kārtas spēlē piektdien Latvijas izlase sacentīsies ar Kazahstānu.

Kā ziņots, pirmās kārtas mačos ceturtdien Kazahstāna ar 3:2 uzvarēja Franciju, bet Latvija ar 6:2 sagrāva Lielbritāniju.

Turnīra kopvērtējumā pašlaik pa trim punktiem vienā spēlē ir Kazahstānai un Latvijai, Francijas kontā trīs punkti divos mačos, bet Lielbritānija divās cīņās pie punktiem nav tikusi.

Olimpiādei kvalificēsies vien grupas spēcīgākā komanda.

Vēl divi Soču Olimpiādes kvalifikācijas turnīri paralēli risinās Vācijā un Dānijā. Vācijā bez mājiniekiem par vienīgo ceļazīmi uz Olimpiādi sacenšas Austrija, Itālija un Nīderlande, bet Dānijas vietējās izlases konkurenti ir Baltkrievija, Slovēnija un Ukraina.

Latvijas hokeja izlase līdz šim piedalījusies četrās olimpiskajās spēlēs 1936., 2002., 2006. un 2010.gadā. Pirmskara Olimpiādē Latvijas hokejisti izcīnīja 13.vietu, 2002.gadā Latvijas izlase izcīnīja devīto vietu, bet pēdējās divās reizēs tā palikusi pēdējā, 12.pozīcijā.

Pēc pagājušā gada pasaules čempionāta vietu Sočos sev garantēja IIHF ranga pirmo deviņu vietu īpašnieces - Somija, Zviedrija, Krievija, Čehija, Kanāda, ASV, Norvēģija, Slovākija un Šveice. Latvija rangā atrodas 11.vietā, tāpēc ieguva iespēju izšķirošo kvalifikācijas kārtu rīkot savās mājās.

Soču olimpiskajās spēlēs 12 komandas tiks sadalītas trijās apakšgrupās, no kurām katras grupas divas labākās vienības un divas labākās trešo vietu ieguvējas kvalificēsies ceturtdaļfinālam.

Jau zināms, ka A grupā spēlēs Krievija, Slovākija, ASV, B grupā cīnīsies Somija, Kanāda, Norvēģija, bet C grupā vietu sev jau garantējušas Čehija, Zviedrija un Šveice. Pa vienai katras grupas dalībniecei noskaidrosies pēc kvalifikācijas sacensību beigām. Latvija var nokļūt kādā no divām apakšgrupām - ja Sočiem kvalificēsies gan Vācija, gan Latvija, tad latvieši cīnīsies C grupā, bet, ja Olimpiādei nekvalificēsies Vācija, bet iekļūs Latvija, tad tā spēlēs B apakšgrupā.

LETA